Cisco goed beleggingsidee

Morningstar vindt de afstraffing van Cisco vorige week op de beurs onterecht en promoveert het aandeel tot 'goed beleggingsidee'.

Maarten van der Pas 15 november, 2010 | 16:35
Facebook Twitter LinkedIn

Netwerkleverancier Cisco Systems kwam vorige week woensdag bij de presentatie van zijn (fiscale) eerste kwartaalcijfers met veel lagere omzetverwachting dan waar analisten van uitgingen. De onderneming voorziet voor 2011 uit een omzetgroei van tussen de 9 en 12 procent, waar analisten volgens persbureau Reuters hadden gerekend op gemiddeld 13,1 procent. In het huidige kwartaal rekent Cisco op een omzetgroei van tussen de 3 en 5 procent, waar de financiële wereld een groei van 13 procent verwachtte.

De schade was groot. Op de beurs verloor het aandeel Cisco 17 procent van zijn waarde, goed voor 21 miljard dollar aan marktwaarde. De koers kelderde van 24,50 naar 20,50 dollar. En omdat Cisco wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de technologiesector sleepte het andere grote technologiebedrijven als HP (koers HP) en Microsoft (koers Microsoft) mee.
Cisco verkoopt zijn netwerkproducten veel aan overheden en die groep afnemers heeft te maken met bezuinigingen in het verlengde van de economische crisis.

Overdreven
Morningstar-analist Joseph Beaulieu vindt echter, dat de markt overdreven reageert op Cisco's lagere verwachtingen voor het tweede kwartaal en plaatst daarom het aandeel Cisco op Morningstar's lijst van beste beleggingsideeën. De fair value van 30 dollar per aandeel blijft gehandhaafd. Nadat de Nasdaq, waaraan Cisco genoteerd staat, vorige week donderdag sloot werden de aandelen Cisco verhandeld tegen een EV/EBITDA multiple (ondernemingswaarde/bedrijfsresultaat) over de laatste 12 maanden van ongeveer 7,7 en iets meer dan 7 keer voor Morningstar's schatting van de EBITDA voor 2011.

"Ik vind niet, dat het aandeel Cisco verdient om 17 procent lager te eindigen naar aanleiding van de eerstekwartaalcijfers. De resultaten over het eerste kwartaal zijn heel fatsoenlijk, met een omzet in lijn van de verwachting en een tegenvallende brutomarge als gevolg van kortingen en operationele uitgaven", aldus Beaulieu. "De verwachtte omzetgroei van 9 tot 12 procent dit jaar is niet zo verschrikkelijk en ik zou niet verbaasd zijn als het uiteindelijk dichter bij de 12 dan bij de 9 eindigt. Cisco heeft een consistente geschiedenis van het halen van zijn omzetdoelen en afgaande op de toon van de onderneming verwacht ik dat ze alles in het werk stellen om de doelen te halen."

Expansie
Morningstar heeft gehoord van (en deelt tot op zekere hoogte) de zorgen over Cisco's voortdurende expansie in verticale markten en de mogelijkheid dat deze uitbreiding de aandacht afleid van de de belangrijkste markten voor de netwerkleverancier. Maar de kernactiviteiten van Cisco doen het goed en het heeft recent succesvol zijn router activiteiten vernieuwd. Sommige beleggers zijn wellicht teleurgesteld dat ondernemingen als F5 en Aruba Networks zo snel groeien ten koste van Cisco, maar Morningstar vindt niet dat het marktaandeel dat Cisco bewust verliest terwijl het op grotere mogelijkheiden jaagt (zoals UCS, Cisco's nieuwe platform voor dataservers) de waarde van de onderneming significant bepaalt in casu verlaagt.

De oorzaken van de lagere omzet in het tweede kwartaal zijn macro-economisch van aard en ook nog eens land- en marktspecifiek. Deze markten toonden zich al zwak. Europa was de laatste kwartalen al een slappe markt voor veel technologiebedrijven. Europese overheden hebben bezuinigingsmaatregelen genomen en in de Verenigde Staten hebben staten en steden hun belastinginkomsten zien terugvallen waardoor ze in hun uitgaven moeten snijden.
En Amerikaanse kabelmaatschappijen hebben al een tegenvallende groei van nieuwe abonnees gerapporteerd en minder wisselingen door abonnees. (deze zogenaamde 'churn' is een belangrijke factor in de vraag naar set-top boxes. want een abonnee die verhuisd of zijn abonnement opzegt is de grootste reden voor de aankoop van een nieuw ontvangststation). Morningstar gelooft niet, dat het management van Cisco een groter probleem bij de onderneming of zelfs een breder macroeconomische kwestie probeert te verdoezelen.

Er zijn geen redenen om Cisco af te schrijven. Morningstar plaatst de onderneming dan ook op zijn lijst met beste beleggingsideeën. Sinds de koersval van vorige week gaapt er een kloof tussen de koers en de fair value van het aandeel Cisco. Deze onderwaardering kan voor beleggers een mooie winst opleveren.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten