Geen verrassingen bij 3de kwartaalcijfers KPN

KPN zal over het hele jaar een omzetdaling van 1 procent zal noteren, aldus Morningstar-analist Allan Nichols.

Maarten van der Pas 28 oktober, 2010 | 13:25
Facebook Twitter LinkedIn

De cijfers over het derde kwartaal die KPN dinsdag presenteerde zijn in lijn met onze verwachtingen, stelt Morningstar-analist Allan Nichols. De omzet steeg in de periode juli-september met 1,4 procent in vergelijking met het derde kwartaal 2009 tot 3,38 miljard euro. Het operationele resultaat (ebitda) bedroeg 1,4 miljard euro, een stijging van 5,9 procent.
Maar zelfs met een toename in het derde kwartaal, laat de omzet in de eerste negen maanden van het jaar een daling van 1,3 procent zien. “Dat sluit aan bij onze verwachting dat KPN over het hele jaar een omzetdaling van 1 procent zal noteren”, aldus Nichols.

Op de Nederlandse thuismarkt blijft KPN kwakkelen. In het consumentensegment daalde de omzet met 2,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot 991 miljoen euro. In het zakelijke segment daalde de omzet eveneens met 4,2 procent tot 577 miljoen euro. Bij dochter Getronics werd de omzet verder aangetast met een afname van 2,3 procent. “Maar de omvang  van de daling wordt kleiner”, licht Nichols toe. “Bedrijven zijn nog steeds terughoudend bij het nemen van investeringsbeslissingen. Ik verwacht een langzaam herstel voor Getronics en de omzetdaling zal zich nog tot in 2011 voortzetten.”

Recordkwartaal
Dat de omzet van KPN, ondanks de dalingen de Nederland, toch steeg komt door iBasis en Duitsland. iBasis beleefde opnieuw een recordkwartaal met een omzetstijging van 38 procent tot 248 miljoen euro. In Duitsland zag dochter E-Plus de omzet in het derde kwartaal stijgen met 3,8 procent tot 850 miljoen euro. KPN zag het aantal klanten in Duitsland groeien met 309.000 tot 19,9 miljoen eind september. De telco gaat zijn breedbandnetwerk versnelt uitrollen. Nichols: “Hierdoor verwacht ik dat KPN het aantal klanten en zijn omzet in Duitsland verder kan laten toenemen.”

In België daalde KPN’s omzet met 4 procent tot 192 miljoen euro, omdat de Belgische telecomwaakhond BIPT een tariefsverlaging oplegde en KPN zijn grootzakelijke vaste netactiviteiten verkocht.

In de rest van de wereld steeg de omzet van KPN met 80 procent, ondanks een smalle basis. iBasis en de internationale activiteiten zullen voldoende groei genereren om de totale omzet voor KPN te laten toenemen, denkt Nichols.

Blok
Onlangs maakte KPN bekend dat topman Ad Scheepbouwer in 2011 met pensioen gaat en dat Eelco Blok hem opvolgt. Hij is nu nog verantwoordelijk voor de internationale acticiteiten van KPN. “Blok is al lang in dienst bij KPN en kent het bedrijf door en door. Ik verwacht dat hij de strategie van Scheepbouwer gaat voortzetten”, aldus Nichols.


Lees ook het aandelenrapport van Morningstar over KPN.

TAGS
KPN
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten