Stevenen de VS af op een recessie?

De vertraging van het BBP in het eerste kwartaal komt doordat Amerikaanse bedrijven voorraden aanleggen in aanloop naar de tarieven van Trump.

Sarah Hansen 02 mei, 2025 | 7:09
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie van marktvolatiliteit met afbeeldingen van een man met een verrekijker, ticker en munten in pijlvormige maskers omhoog en omlaag

Belangrijkste opmerkingen

• De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal van 2025 met 0,3%.

• De vertraging van de BBP-groei werd veroorzaakt door een toename van de invoer, omdat Amerikaanse bedrijven probeerden de importtarieven te omzeilen.

• Analisten zeggen dat de vertraging weliswaar zorgwekkend is, maar niet noodzakelijkerwijs een teken van een op handen zijnde recessie.

De zorgen dat de Amerikaanse economie afstevent op een recessie dankzij de tarieven van president Donald Trump nemen toe na nieuwe gegevens waaruit blijkt dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal is gekrompen.

De krimp van 0,3% op jaarbasis in de groei van het binnenlands product werd aangedreven door een stijging van de import met 41%, zo blijkt uit de nieuwe gegevens, omdat bedrijven zich inspanden om het ingrijpende nieuwe tariefregime van de regering-Trump voor te zijn. De daling in het eerste kwartaal markeert een scherpe wending voor de economie nadat het BBP in het vierde kwartaal van 2024 een gezonde groei van 2,4% op jaarbasis liet zien.

De inkrimping wordt gezien als een vroeg teken dat de heffingen van Trump, die al hebben geleid tot ongerustheid bij beleggers en pessimisme bij consumenten en bedrijven, wegen op de echte maatstaven van economische activiteit. Hoewel de importgolf een tijdelijk fenomeen kan zijn, bestaat er een bredere bezorgdheid dat er een meer uitgesproken economische vertraging in het verschiet ligt.

Economen zeggen dat de tarieven de economische groei kunnen verzwakken en de inflatie kunnen aanwakkeren, in ieder geval op de korte termijn. Veel voorspellers hebben hun kansen op een recessie verhoogd in reactie op de nieuwe onzekere vooruitzichten en de toenemende risico’s. Toch zeggen analisten dat een kwartaal met negatieve BBP-groei op zich nog geen teken is dat er een recessie aankomt. Toch zeggen analisten dat een kwartaal met een daling van het BBP op zich nog geen teken is dat er een recessie aankomt.

Hier is meer over wat analisten zeggen over de gegevens van woensdag.

Preston Caldwell, senior econoom VS bij Morningstar

“Hoewel de reële BBP-groei in het eerste kwartaal van 2025 negatief was, betekent dit niet het begin van een recessie. De oorzaak van het grote negatieve cijfer is een sterke stijging van de invoer (die wordt afgetrokken van de netto-uitvoer), omdat bedrijven zich haasten om geïmporteerde goederen in te slaan voordat de tarieven van kracht worden. In principe zou dat volledig gecompenseerd moeten zijn door een stijging van andere uitgaven die het gebruik van het geïmporteerde goed verklaren. Nadat een goed in de VS is aangekomen en is geteld als import, moet het worden opgeslagen of verzonden (geteld als voorraad) of verkocht aan de eindgebruiker (geteld als consumptie of particuliere investeringen in vaste activa).

“Gezien de timing had het grootste deel van de invoer naar de voorraden moeten vloeien. Maar terwijl de netto-uitvoer negatief 4,8 procentpunt bijdroeg aan de BBP-groei, droeg de voorraadopbouw slechts 2,3 procentpunt bij. Er was dus geen volledige compensatie vanuit de voorraden. Dit kan worden gecorrigeerd in latere opwaartse herzieningen van de voorraadgegevens voor het eerste kwartaal. Een andere mogelijkheid is dat de voorraden in het tweede kwartaal sterk toenemen, zelfs als de import afneemt, waardoor de BBP-groei in het tweede kwartaal kunstmatig sterk zou kunnen lijken, net zoals de groei in het eerste kwartaal kunstmatig zwak leek. Dit soort ruis in de BBP-gegevens op kwartaalbasis is niet ongebruikelijk en daarom is het belangrijk om verder te kijken dan de kerngegevens.

“De uiteindelijke verkoop aan binnenlandse kopers (waarbij zowel de netto-export als de voorraden buiten beschouwing worden gelaten) steeg in het eerste kwartaal van 2025 met 2,3%, een ogenschijnlijk solide resultaat. Maar als we verder onder de motorkap kijken, zien we enige ruimte voor bezorgdheid. De persoonlijke consumptie groeide met slechts 1,8%, de traagste groei in bijna twee jaar. De particuliere investeringen in vaste activa stegen met 7,8%, maar dit zal de komende kwartalen waarschijnlijk drastisch afzwakken omdat bedrijven te maken krijgen met de impact van de tarieven en de onzekerheid.”

Dominic Pappalardo, chief multi-asset strateeg voor Morningstar Investment Management

“Dit rapport gaf weinig concrete duidelijkheid over wat we kunnen verwachten in een wereld na de tarieven. Als het al iets bevestigt, dan is het dat tarieven een grote impact zullen hebben op het consumentengedrag en de economische activiteit. De verschuivingen die we vandaag zien, kunnen zich niet voortzetten in de rest van 2025.

“Het BBP van volgend kwartaal zal waarschijnlijk een heel ander verhaal vertellen, omdat de tarieven ongetwijfeld een grote impact zullen hebben. Vanuit een wiskundig perspectief zou de impact van de import moeten worden omgekeerd en omslaan naar een positieve bijdrage omdat de importactiviteit bijna zeker zal instorten. Afgezien van de tariefspecifieke activiteit, toonde het rapport van vandaag over het algemeen een aanhoudende economische expansie, zij het in een lager tempo. Nogmaals, economische cijfers blijven zeer onvoorspelbaar gezien de verhoogde onzekerheid rond tarieven en ander beleid, wat waarschijnlijk zal leiden tot aanhoudend hoge volatiliteit op de kapitaalmarkten.”

Tim Quinlan en Shannon Grein, economen bij Wells Fargo

“De Amerikaanse economie loopt nu meer risico op een recessie dan een maand geleden, maar deze krimp van 0,3% van het BBP in het eerste kwartaal is niet het begin van een recessie. In plaats daarvan is het een weerspiegeling van de plotselinge verandering in het handelsbeleid die culmineerde in de grootste rem van de netto-export in gegevens die teruggaan tot meer dan een halve eeuw geleden.

“Kort samengevat zorgde de tariefverstoring voor veel ruis in het algemene groeicijfer voor het eerste kwartaal. De vraag is hoe lang consumenten en bedrijven de onzekerheid kunnen weerstaan. Als de groei in het kwartaal werd beïnvloed door een aantrekkende vraag om de tarieven voor te zijn, in hoeverre moeten we ons dan voorbereiden op een katerig effect in Q2?”

Oliver Allen, senior econoom VS bij Pantheon Macroeconomics

“De uitgesproken daling van het nominale bbp was vooral te wijten aan een ongekende stijging van de invoer vóór de tarifering, die waarschijnlijk onvolmaakt wordt gemeten. Toch zien we duidelijke tekenen dat de economie al in het eerste kwartaal fundamenteel vertraagde. Er ligt nu waarschijnlijk een periode van stagnatie in het verschiet als de huidige reeks tarieven wordt gehandhaafd, met een recessie als meest waarschijnlijke uitkomst als de aanvullende wederzijdse tarieven in juli volledig worden opgelegd.”

Michael Reynolds, vicepresident beleggingsstrategie bij Glenmede

“De daling van de reële activiteit en de prijsversnelling in het BBP-rapport van vandaag wijzen op mogelijke stagflatie, maar de uitkomst is nog bescheidener dan de sombere prognoses. De door tarieven veroorzaakte inflatie en de gevolgen voor de uitgaven van bedrijven en consumenten zullen deze bezorgdheid de komende maanden waarschijnlijk nog vergroten.

“Het bbp voor het eerste kwartaal weerspiegelt de toestand van de economie vóór de aankondiging van de tarieven op Bevrijdingsdag. Beleggers moeten goed in de gaten houden hoe consumenten hun uitgavenpatroon aanpassen wanneer de impact van de tarieven begint door te werken in de detailhandelsprijzen. Of ze blijven consumeren via hogere prijzen (zoals ze in 2022 deden) of hun uitgaven terugschroeven, zal een belangrijke determinant zijn voor het lot van de aanhoudende Amerikaanse economische expansie. De impact van de tarieven zou op zijn minst moeten leiden tot een merkbare economische vertraging en loopt het risico om op korte termijn een recessie te veroorzaken.”

Sal Guatieri, senior econoom bij BMO Capital Markets

“De bescheiden krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal was vooral te wijten aan tijdelijke problemen, maar de handelsoorlog zal dit jaar doorwegen.

“Frontale tariefverlagingen en verlagingen onder leiding van DOGE verklaren voor een groot deel de moeilijke start van de economie in het begin van het jaar. Maar de zwakkere export en de grote onzekerheid zullen de economie de komende kwartalen afremmen. Zodra de Fed meer duidelijkheid krijgt over de situatie, zal ze de zwakte van de economie waarschijnlijk aanpakken door de renteverlagingen in juli te hervatten.”

Brian Rose, senior econoom VS bij UBS Global Wealth Management

“We maken ons niet al te veel zorgen over de negatieve BBP-afdruk. De economie groeide immers met 2,5% in 2022 als geheel, ondanks de daling in 1Q22. Wat zorgwekkender is, is de mogelijke impact van de tarieven, die in de tweede helft van 2025 waarschijnlijk voor een substantiëlere economische vertraging zullen zorgen.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten