Belangrijkste opmerkingen
• Aandelen schoten maandag omhoog nadat de Verenigde Staten en China een tijdelijk akkoord bereikten over tarieven.
• Strategen zeggen dat er weliswaar reden is voor optimisme, maar dat de heffingen hoger blijven dan aan het begin van het jaar.
• De eerste tekenen wijzen erop dat de tarieven de economische groei al een flinke deuk hebben toegebracht.
• Aandelen kunnen lager gaan als de onderhandelingen niet soepel verlopen.
Een tijdelijke wapenstilstand tussen de Verenigde Staten en China deed aandelen maandag stijgen. Strategen zeggen echter dat heffingen die hoger blijven dan aan het begin van het jaar nog steeds een bedreiging vormen voor de groei. Tegelijkertijd betekent de onzekere weg naar een blijvend akkoord dat er meer marktvolatiliteit in het verschiet kan liggen.
Na besprekingen in Zwitserland in het weekend bereikten de twee landen een overeenkomst die de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen zou verlagen tot 30% en de Chinese tarieven op Amerikaanse goederen tot 10%. Vorige week dreigde een Amerikaans tarief van 145% op Chinese goederen en een Chinees tarief van 125% op Amerikaanse goederen de handel tussen de twee economische grootmachten tot stilstand te brengen.
“De verwarming is lager gezet, veel lager, in ieder geval de komende 90 dagen”, schreef Jennifer Lee, senior econoom bij BMO Capital Markets, maandag in een bericht voor klanten. “De steile tarieven begonnen de economische activiteit al negatief te beïnvloeden, dus het is in ieders belang om dit uit te praten.”
De markten werden verrast door de teruggeschroefde tarieven en de Morningstar US Market Index steeg maandag met 3,3%. “De verlaging van de tarieven door beide landen is meer dan waar we naar op zoek waren”, zegt Paul Christopher, hoofd wereldwijde beleggingsstrategie bij het Wells Fargo Investment Institute. Hij karakteriseert de marktactie van maandag als een opluchtingsrally.
Risico’s van invoerrechten blijven belangrijk
Maar zelfs nu de markten feestvieren, zeggen strategen dat het nog te vroeg is om de zorgen over de tarieven in de achteruitkijkspiegel te zetten. Zo kan een tarief van 30% op Chinese goederen nog steeds een grote impact hebben op de wereldhandel en de groei. Het is gelijk aan het tarief van 20% dat Trump in februari oplegde plus het extra universele tarief van 10%, legt Christopher uit. “Dat is nog steeds een hoger tarief dan aan het begin van het jaar,” zegt hij.
“De markten raken te vroeg opgewonden”, zegt Michael Field, Morningstar’s hoofdstrateeg Europese markten. “De overeenkomst tussen de VS en China heeft 30% importheffingen op Chinese goederen, wat de handelsstroom nog steeds zou kunnen afremmen.”
In een toespraak op maandag zei Adriana Kugler, gouverneur van de Federal Reserve, dat zelfs verlaagde tarieven op de economische groei kunnen drukken. “Het handelsbeleid evolueert en zal waarschijnlijk blijven veranderen”, zei ze in voorbereide opmerkingen. “De onzekerheid die met deze tarieven samenhangt, heeft al effecten op de economie gehad via frontloading, sentiment en verwachtingen.”
En dan is er nog het vooruitzicht van moeilijke onderhandelingen in de komende weken. “Dit is deëscalatie, geen handelsakkoord”, schrijft Jeff Buchbinder, hoofd aandelenstrateeg bij LPL Financial. “Er moet nog meer werk worden verzet. Een pauze is niet permanent.”
Christopher gelooft dat deals die aanzienlijke tarieven laten staan de economie verder zullen vertragen. “Dus ja, opluchtingsrally vandaag”, zegt hij. “Maar hoe lang duurt dat?”
Lee voegt eraan toe: “Bedrijven aan alle kanten hebben nog steeds te maken met hogere kosten dan aan het begin van het jaar, en er is nog steeds angst dat als de besprekingen mislukken, de tarieven weer hoger kunnen worden.”
De bottom line voor beleggers
Het marktsentiment is de afgelopen maand dramatisch verbeterd en de aandelen hebben alle verliezen die ze hebben geleden na de aankondiging van de tarieven op 2 april goedgemaakt, en dan nog wat.
Maar er kunnen meer schommelingen op de aandelenmarkt in het verschiet liggen, vooral als de handelsbesprekingen lastig blijken te zijn. “Er liggen zeker uitdagingen in het verschiet bij het smeden van een duurzame overeenkomst tussen de VS en China, wat zou kunnen leiden tot verdere vlagen van volatiliteit”, schrijft Ulrike Hoffmann-Burchardi, chief investment officer van wereldwijde aandelen bij UBS Global Wealth Management. Ze voegt eraan toe dat er kansen blijven voor beleggers die verder kunnen kijken dan de volatiliteit en selectief kunnen beleggen. Ze ziet Amerikaanse aandelen nog steeds als aantrekkelijk.
Dave Sekera, hoofd marktstrateeg van Morningstar voor de VS, wijst erop dat aandelen nu net onder de door Morningstar geschatte Fair Value van de markt worden verhandeld. Dat betekent dat er minder ruimte is om te herstellen als het pad voorwaarts hobbelig blijkt te zijn. “Op dit moment biedt de markt geen veiligheidsmarge meer als de handelsonderhandelingen mislukken, meer tijd vergen dan de deadline van 90 dagen biedt of als de definitieve handelsvoorwaarden zo beperkend zijn dat ze de economische activiteit schaden en leiden tot een brede winstvertraging”, zegt hij.
Een opluchtingsrally als deze (ook al is die vluchtig) kan beleggers ook kansen bieden om hun evenwicht te herstellen. Christopher adviseert beleggers om na te gaan of ze zijn afgeweken van hun langetermijnallocaties. “Is er iets dat je eind januari had willen verkopen, of had willen verkopen als je had geweten dat de tarieven zo hoog zouden zijn?” Hij stelt voor om minder te beleggen in small caps en ontwikkelde en opkomende markten, waarvan hij verwacht dat ze ondermaats zullen presteren naarmate het jaar vordert. “Wij denken dat het slechte economische nieuws voor de internationale markten nog maar net begonnen is”, zegt hij, nu de tarieven de fabrieksproductie in China en Europa beginnen aan te tasten.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.