Dit zijn dé drie vrouwelijke fondsbeheerders in Europa

Het aantal vrouwelijke fonds- en portfoliomanagers is bij Europese beleggingsfondsen nog altijd bedroevend laag. Ter inspiratie voor vrouwen die een managementfunctie ambiëren in de financiële wereld zet Morningstar drie vrouwelijke topmanagers in het zonnetje, want hun aanpak maakte indruk: Marie-Anne Allier, Sonali Pier en Louisa Lo.

Rentsje de Gruyter 08 maart, 2024 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

iwd

De Nederlandse financiële sector heeft nog veel werk te verrichten als het gaat over het aantal vrouwen op hoge posities. Dat bleek afgelopen jaar nog uit onderzoek van Het Financieele Dagblad naar het percentage vrouwen bij ruim tweehonderd Nederlandse private equity-kantoren. Wat bleek: daar zijn in totaal maar een beschamende 32 vrouwen partner versus 575 mannen.

Bij investeringsteams was het plaatje al even somber: die bestaan voor slechts 13% uit vrouwen. Daarmee scoren Nederlandse private equity-kantoren nog een stuk beroerder dan hun buitenlandse soortgenoten, volgens de drie journalisten die het onderzoek deden. En die blinken ook al niet uit in diversiteit, concludeerden zij: bij grote private equity-kantoren is gemiddeld een kwart van de medewerkers van investeringsteams een vrouw.

Hebben Europese vermogensbeheerders en fondshuizen hun zaakjes beter op orde? Ook bij hen houdt het percentage vrouwelijke managers niet over: slechts 28% van de 616 actief beheerde Europese en Britse fondsen met een People Pillar-beoordeling van Above Average of High door Morningstar's fondsanalisten, heeft een vrouwelijke fondsbeheerder.

En hoe hoger in de hiërarchie van een onderneming kijkt, des te kleiner de kans dat je er nog vrouwen tegenkomt. Want bij slechts 19% van de 616 fondsen heeft een vrouw de eindverantwoordelijkheid als hoofdbeheerder. zo blijkt uit onderzoek van Morningstar, dat onlangs gepubliceerd is.

Reden voor Morningstar om op Internationale Vrouwendag – 8 maart – drie vrouwelijke fondsmanagers die volgens Morningstar's fondsanalisten positief opvallen in het zonnetje te zetten: Louisa Lo, Marie-Anne Allier en Sonali Pier.

 

Marie-Anne Allier (Carmignac): niet wars van risico

Allier werkt al meer dan dertig jaar in het segment vastrentende waarden. Ze viel Morningstar-analisten al op toen ze bij Amundi hoofd van Euro Fixed Income Management was en bleef indruk maken toen ze in 2019 bij Carmignac begon. Daar werd ze in 2021 portfoliomanager bij het fonds Carmignac Portfolio Sécurité, alvorens in 2021 de leiding over dit fonds te krijgen.

In de drie jaar dat Allier aan het roer staat, overtrof het geannualiseerde rendement van haar portfolio de prestaties van de benchmark (de Morningstar Eurozone 1-3 Years Core Bond Index Category) én die van de categorie gediversifieerde kortetermijnobligaties ruim: met respectievelijk 1,1% en 0,8%. Morningstar kende de strategie een People Pillar-beoordeling van High toe.

Beleggers zijn blij met haar: zij zijn beloond omdat Allier meer risico durfde te nemen dan concullega’s, die elders een vergelijkbare positie hebben in fondsen voor vastrentende waarden.

iwd 1

 

Louisa Lo (Schroders): hoger rendement

Ook Louisa Lo zit al meer dan dertig jaar in het vak – waarvan het gros bij Schroders. Daar is ze nu adjunct-hoofd van de Aziatische aandelenfondsen en hoofd van de aandelenbeleggingen in de regio Greater China.

Dat als je moeite doet, er wel degelijk genoeg capabele vrouwen voorhanden zijn, blijkt uit de samenstelling van het 18-koppige analistenteam voor de regio Greater China: daarvan is inmiddels meer dan de helft vrouw.

Net als bij Allier hebben de fondsën die onder Lo’s leiding staan uitstekende rendementen behaald; Schroder ISF Emerging Asia, Schroder ISF Greater China, Schroder ISF China Opportunities en Schroder ISF Taiwanese Equity. Het fonds Schroder ISF Greater China heeft in de afgelopen 15 jaar een gemiddeld jaarlijke rendement van 9% behaald, terwijl benchmark MSCI Golden Dragon Index op 8,4% bleef steken. Het fonds versloeg zo'n 70% van de concurrenten in de Morningstar categorie Greater China Equity.

iwd 2
 

Sonali Pier (Pimco): dynamische koers

In 2013 kwam Sonali Pier bij Pimco als portfolio manager Sinds december 2022 jaar leidt Pier Pimco’s GIS Diversified Income fonds, dat van Morningstar een People Pillar-rating van High krijgt. Daar was Pier al meer dan zes jaar co-beheerder. Bovendien is ze sinds 2017 hoofdbeheerder van de Amerikaanse variant, Pimco Diversified Income. Voordat Pier bij Pimco begon, had ze haar sporen in de beleggingsindustrie al verdiend: ze werkte bijna tien jaar bij JP Morgan, waar ze in credit instruments handelde.

Sinds ze in januari 2023 begon tot en met februari 2024 heeft Pimco GIS Diversified Income het beter gedaan dan 60% van de concurrentie in de categorie wereldwijde flexibele obligaties euro-hedged, met een gemiddeld rendement per jaar van 6,1%. De concurrentie haalde gemiddeld slechts 5,4% en de benchmark, de Bloomberg Global Aggregate euro-hedged, 4,05%.

iwd 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten