Genomineerden Morningstar Awards 2024 – Asset Manager Award

De Asset Manager Award van Morningstar bekroont het beste fondshuis bij de Morningstar Awards for Investing Excellence 2024. Dit zijn de genomineerde fondshuizen.

Ronald van Genderen 28 februari, 2024 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2024 algemeen

De Asset Manager Award van Morningstar bekroont het beste fondshuis bij de Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024. Dit zijn de genomineerde fondshuizen.
De Morningstar Award for Investing Excellence voor het beste fondshuis wordt uitgereikt aan het fondshuis dat zich niet alleen onderscheidt op basis van uitstekende prestaties van de beheerde beleggingsfondsen, maar dat ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikt over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stelt. De fondshuis beoordeling, die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Medalist Rating, speelt hierin een belangrijke rol.

Om kans te maken op de fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Een rangschikking op basis van de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen in de lokale markt bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Award (op alfabetische volgorde):

 

Capital Group

Parent Pillar Score: High

Capital Group beschikt over een sterk aanpassingsvermogen, terwijl het trouw blijft aan zijn identiteit. Het bedrijf staat onder een nieuw maar vertrouwd soort leiderschap. Mike Gitlin, voorheen hoofd van de afdeling vastrentende waarden en wereldwijde trading, nam in oktober 2023 de functie van CEO over. Hij verving Tim Armour, die sinds 2015 voorzitter en CEO was. Rob Lovelace, de vicevoorzitter en president van het bedrijf, stapte ook uit het management comité om de weg vrij te maken voor nieuw leiderschap.

Martin Romo en Jody Jonsson, die beiden leiding geven aan een beleggingsarm van het bedrijf, werden respectievelijk voorzitter en CIO, en vicevoorzitter. Romo, Jonsson en Lovelace behouden hun rol als hoofdbeheerder voor hun fondsen. De transitie demonstreerde een weloverwogen opvolgingsplan en een toewijding om het leiderschapsteam gericht te houden op beleggers.

Ondertussen heeft het bedrijf nagedacht over andere veranderingen. Capital Group erkent de voorkeuren van beleggers en heeft sinds begin 2022 veertien ETFs gelanceerd: zeven aandelen, zes vastrentende fondsen en één allocatiefonds. De nieuwe fondsen, onder de naam Capital Group, onderscheiden zich van, maar rijmen desondanks met, enkele van de oude beleggingsfondsen van American Funds. Het bedrijf lanceerde ook actief-passieve modellen met branchegenoten die gebruik maken van zijn fondsenaanbod. Al deze nieuwe beleggingsopties maken gebruik van de beproefde investeringsfilosofie van Capital, passen het kenmerkende multimanager-systeem toe en putten uit de enorme pool van doorgewinterde beleggers.

 

Polar Capital

Parent Pillar Score: Above Average

Polar Capital is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die een aantal geografische en sectorstrategieën aanbiedt die worden beheerd door een aantal sterke portefeuillebeheerders. Het werd in 2001 opgericht door de voormalige Henderson-managers Tim Woolley en Brian Ashford-Russell en het fondshuis is in de loop van de tijd uitgebouwd door de toevoeging van nieuwe teams en de interne ontwikkeling van nieuwe strategieën.

Teams binnen Polar opereren als afzonderlijke eenheden. Er is een winstdelingsregeling gekoppeld aan beheer- en prestatievergoedingen, en fondsbeheerders krijgen de autonomie om hun eigen investeringsprocessen toe te passen. Ze profiteren van gecentraliseerde risicobewaking, compliance en juridische en distributiediensten. Het behoud van talent is over het algemeen sterk geweest en de opvolgingsplanning is op een zorgvuldige en ordelijke manier beheerd.

De strategie van het bedrijf blijft gericht op 'groei met diversiteit', waarbij de nadruk ligt op het toevoegen van complementaire strategieën en beheerders. Het bedrijf heeft dat relatief goed uitgevoerd, zodat de technologiestrategie in maart 2023 38% van de totale activa uitmaakte, tegen 49% in maart 2021.

Hoewel de mislukte overname van Phaeacian Partners geen grote stap voorwaarts was, wat te wijten was aan nogal idiosyncratische redenen, en andere recente acquisities, zoals het RobecoSAM Clean Energy-team, redelijk goed zijn geabsorbeerd, zou het goed zijn als er in de tussentijd wat meer nieuwe strategieën en teams waren toegetreden.

Hoewel de activa sinds de laatste evaluatie zijn gedaald, valt dit enigszins te verwachten gezien het grote belang van de technologiestrategie en de recente uitverkoop van groei-aandelen. Bovendien hebben we de uitstroom de afgelopen paar kwartalen zien vertragen.

 

RBC BlueBay

Parent Pillar Score: Above Average

RBC BlueBay is een in Londen gevestigde vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in vastrentende strategieën. De onderneming werd opgericht in 2001 en werd eind 2010 overgenomen door Royal Bank of Canada. Op 1 april 2023 werden BlueBay en RBC Global Asset Management UK geconsolideerd als RBC GAM UK en opereren vanaf dat moment als één bedrijf. BlueBay heeft zijn merk behouden en gebruikt RBC BlueBay als bedrijfsnaam in EMEA/Azië. CIO Mark Dowding behoudt de volledige autonomie en controle over het beleggingsproces van zijn strategieën.

Per juni 2023 beheerde RBC BlueBay 108 miljard dollar aan traditionele investment-grade en high-yield obligaties, opkomende markten, gestructureerde kredieten, converteerbare obligaties en multi-asset obligatiefondsen. De fondsstromen zijn de afgelopen jaren over het algemeen positief geweest, ondanks een uitdagend marktklimaat. Het vermogen van het bedrijf om oplossingen op maat aan te bieden is populair gebleken bij investeerders. Wij denken dat RBC BlueBay over de benodigde expertise beschikt om zijn gediversifieerde productaanbod te beheren.

Na de invoering van het RBC-beloningsbeleid is de variabele beloning nu meer gericht op prestaties over drie en vijf jaar. Dat is een verbetering ten opzichte van de vorige structuur die gericht was op kortetermijnprestaties.

Eén van de zorgen uit het verleden was het hoge personeelsverloop binnen de beleggingsteams. Dit is echter verholpen en bevindt zich tegenwoordig op een lager niveau. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren per saldo beleggingspersoneel bijgekomen, terwijl er ook middelen zijn toegevoegd in andere functies, zoals klantenservice en verkoop, risicobeheer, compliance en IT.

Over het geheel genomen heeft RBC BlueBay een sterke reputatie op het gebied van vastrentende waarden. Onder één paraplu komen met RBC betekent meer afstemming met RBC GAM UK en de manier waarop het opereert, inclusief de beloningsstructuur. Het bedrijf heeft op een aantal fronten verbeteringen laten zien, zoals personeelsverloop, het aan boord houden van beheerders en beloningsstructuur.

awards 2024- smal

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 13 maart tijdens de Trends Investment Summit bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten