Marktbarometer september: alles in het rood

De maand september liet een fikse daling op de aandelenmarkten zien en daardoor kleurt de Morningstar Style Box volledig rood. Net als in recente eerdere maanden bleef de groei-stijl achter bij waarde. Dit is de Morningstar Marktbarometer over september.

Fernando Luque 10 oktober, 2022 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

Na een negatieve maand augustus eindigde ook september in het rood. De Morningstar Europe Index noteerde een stevig verlies van 6,8%. Alle negen segmenten van de Morningstar Style Box eindigden de maand in de min. Daarbij valt op dat de verliezen bij de small-cap segmenten groter zijn dan bij large-cap.

Een andere ontwikkeling die in lijn is met wat we in de recente voorbije maanden hebben gezien, is dat de groei-stijl het slechter deed dan waarde. Het stijlsegment large-cap groei verloor 6,7%, terwijl dat bij large-cap waarde beperkt bleef tot 5,5%.

mb sep 1

 

Groei-bedrijven zoals Prosus, ASML en AstraZeneca kwam diep in het rood uit met verliezen van respectievelijk 12,%, 10,5% en 8%. Maar ook aan de waarde-kant waren er verliezers, zoals Equinor, Volkswagen en AP Moller Maersk die respectievelijk 12,5%, 11,1% en 21,9% in de min doken.

 

Sectoren
De verliezen werden breed gedragen in alle sectoren. De defensieve sectoren hielden beter stand in het negatieve klimaat. Zo kwamen de sectoren defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en nustbedrijven uit op daling van respectievelijk 5,3%, 4,5% en 7,6%.

In de gezondheidszorg sector waren er bedrijven te vinden die de maand positief wisten af te sluiten; Roche won 4,4% en het Zweedse biotechbedrijf BioArctic dat gespecialiseerd is in behandeling van Alzheimer en Parkinson, steeg maar liefst 180% dankzij belangrijke doorbraken in zijn testprogramma.

Onder de slechtst presterende sectoren was vastgoed met een min van 15,5%, omdat de stijgende rente de financiering voor vastgoedbedrijven fors duurder maakt. Ook de sector communicatie had een slechte maand met een verlies van 10%.

mb sep 2

 

Waarderingen
Bij de waarderingen zien we dat alle negen segmenten van de Morningstar Style Box als gevolg van de sterke koersdalingen nu een lagere waardering hebben. In het bijzonder het segment large-cap waarde zag zijn waardering gedurende septmber flink afnemen, van 0,76 naar 0,70, wat impliceert dat dit segment nu maar liefst 30% ondergewaardeerd is.

mb sep 3

De veranderingen ten aanzien van onder- en overwaardering zijn grotendeels het gevolg van de bewegingen op de markten, maar ook speelt mee dat de analisten van Morningstar sommige Fair Values hebben gewijzigd. Onderstaand overzicht laat zien van welke bedrijven de Fair Value is verhoogd:

 

En dit overzicht toont van welke bedrijven de analisten van Morningstar hun calculaties voor de Fair Value juist hebben verlaagd. Daar zitten een aantal bedrijven uit de sectoren gezondheidszorg en cyclische consumentengoederen tussen, waar de vorige lijst juist vooral nuts- en energiebedrijven omvatte:

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten