Deze beleggingsfondsen staan bij Morningstar op de radar

Het is weer tijd voor de nieuwe editie van de Morningstar Prospect List. Die omvat veelbelovende beleggingsfondsen die in aanmerking kunnen komen om gevolgd te worden door de fondsanalisten van Morningstar. Dit zijn de 33 beleggingsfondsen die zij interessant vinden.

Jeffrey Schumacher, CFA 09 augustus, 2022 | 13:45
Facebook Twitter LinkedIn

radar screen

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die momenteel nog niet kwalitatief worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar, maar die we wel aantrekkelijk vinden en daarom beschouwen als potentiële kandidaten voor het verkrijgen van een Morningstar Analyst Rating.

We volgen deze fondsen vanaf de zijlijn met bovengemiddelde interesse om te bezien of ze uiteindelijk in aanmerking komen voor een kwalitatieve beoordeling. De elfde editie van de Prospect List telt 33 fondsen die wij met bijzondere belangstelling volgen.

 

De Morningstar Prospects

Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1200 actieve en passieve fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën die op termijn voor een kwalitatieve beoordeling in aanmerking kunnen komen. De Morningstar Prospects zijn dus beleggingsfondsen waarin de analisten van Morningstar potentie zien en die één of meerdere van de volgende kenmerken hebben:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft geleverd.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

Twee fondsen die gaan promoveren

In onze nieuwste editie van de Prospect List presenteren we een lijst van 33 strategieën die volgens ons de moeite van het overwegen waard zijn voor beleggers. Sinds onze vorige editie hebben we elf fondsen van de lijst verwijderd. Van die groep zijn er twee fondsen die in de tweede jaarhelft voorzien zullen worden van een Morningstar Analyst Rating.

JPM Emerging Markets Sustainable Equity werd in 2019 gelanceerd en wordt beheerd door Amit Mehta en John Citron, die lid zijn van het fundamentele team voor opkomende markten onder leiding van Austin Forey. Het management wordt goed ondersteund door de 100 leden tellende aandelenteams voor opkomende markten en Azië-Pacific.

De strategie maakt gebruik van de fundamentele beleggingsbenadering die sinds 1994 wordt gebruikt, en die we al positief beoordelen in een aantal strategieën voor opkomende markten die J.P. Morgan voert. Voor deze duurzame variant passen de beheerders een ESG-overlay toe, en beleggen zij in bedrijven die naar hun mening de duurzame voorlopers zijn binnen hun industrie.

Het tweede fonds dat een Morningstar Analyst Rating krijgt, is Jupiter Corporate Bond Fund. Harry Richards en Adam Darling zijn sinds 2018 de fondsbeheerders. Ten minste 80% van het fonds is belegd in investment-grade bedrijfsobligaties, en het valutarisico wordt doorgaans teruggedekt naar GBP. De resterende 20% van de portefeuille wordt gebruikt voor de aankoop van veilige staatsobligaties van of high yield als het risico-rendementsprofiel aantrekkelijker is dan het aanhouden van cash of BBB investment-grade. Sectorrotatie en aanzienlijke sectoroverwegingen en -onderwegingen zijn een belangrijk kenmerk geweest sinds Richards en Darling het fonds hebben overgenomen.

 

Nieuwe, onbekende en kansrijke fondsen

In de afgelopen zes maanden hebben Morningstar’s fondsanalisten negen nieuwe strategieën geïdentificeerd die nauwlettend zullen worden gevolgd en die zijn toegevoegd aan de Prospect List. Onder de nieuwkomers is het allocatiefonds DWS Invest Conservative Opportunities.

Dit fonds is het nieuwste product in de Multi-Asset Total Return-reeks van DWS en wordt beheerd door Thomas Graby sinds de oprichting van het fonds in augustus 2019. Deze strategie is gericht op het maximaliseren van risicogecorrigeerde langetermijnrendementen binnen een volatiliteitsbereik van 2-5%. Het past een fund-of-funds structuur toe, waardoor de beheerder kan beleggen in actief beheerde fondsen, Xtrackers sector ETF's, en een kwantitatieve liquid alts strategie.

Prospect list aug 2022

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten