Deze beleggingsfondsen trekken de aandacht van Morningstar’s fondsanalisten

De Morningstar Prospect List omvat 39 beleggingsstrategieën die de fondsanalisten van Morningstar met bovengemiddelde interesse volgen.

Jeffrey Schumacher, CFA 22 februari, 2024 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die momenteel nog niet kwalitatief worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar, maar die we wel aantrekkelijk vinden en daarom een plaats op onze schaduwlijst verdienen. We volgen deze fondsen vanaf de zijlijn met bovengemiddelde interesse om te bezien of ze uiteindelijk in aanmerking komen voor een kwalitatieve beoordeling. De veertiende editie van de Prospect List telt 39 strategieën die wij met bijzondere belangstelling volgen.

Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1.200 actieve en passieve fondsen. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën die op termijn voor een kwalitatieve beoordeling in aanmerking kunnen komen. De Morningstar Prospects zijn dus beleggingsfondsen waarin de analisten van Morningstar potentie zien en die één of meerdere van de volgende kenmerken hebben:

• Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
• Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
• Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft geleverd.
• Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

DWS Invest Conservative Opportunities

Voordat we de strategieën bespreken die aan de lijst zijn toegevoegd zijn er ook strategieën die van de lijst zijn gehaald die zijn gepromoveerd tot volledige coverage. Een van de strategieën is DWS Invest Conservative Opportunities. De strategie profiteert van een sterk portefeuillebeheerteam, een gedifferentieerd beleggingsproces en solide risicobeheer. We hebben de coverage gestart met Above Average ratings voor zowel de People als Process pijlers.

Thomas Graby staat sinds de lancering in augustus 2019 aan het roer van de strategie. Hoewel hij nog relatief nieuw is in de rol van hoofdportefeuillemanager, putten we extra vertrouwen uit de ervaring en samenwerking binnen het groeiende multi-asset total return team opgericht door Klaus Kaldemorgen in maart 2015. Graby is goed gepositioneerd om deze strategie te beheren gezien zijn achtergrond in risicobeheer.

Net als het vlaggenschipfonds van het team, DWS Concept Kaldemorgen, volgt dit fonds een strikt risicodoel om de volatiliteit onder de 5% te houden, gecombineerd met een maximum drawdown limiet van 7,5%. Maar buiten die veiligheidsmarges heeft Graby aanzienlijke speelruimte in deze conservatieve allocatiestrategie en heeft hij sinds de oprichting duidelijk beter gepresteerd dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie Mixfondsen EUR Defensief – Wereldwijd.

 

JPM Global Dividend Fund

In de veertiende editie van de Morningstar Prospect List prijken 16 nieuwe strategieën, waaronder JPM Global Dividend Fund. De strategie wordt sinds maart 2018 geleid door Helge Skibeli, die het fonds samen beheerd met medebeheerders Sam Witherow en Michael Rossi, die zich respectievelijk in 2019 en 2023 bij hem hebben gevoegd. Skibeli is verantwoordelijk voor het Global Core-team van JP Morgan en is betrokken bij het beheer van twee andere strategieën die geen dividendfocus hebben. Witherow en Rossi zijn volledig toegewijd aan het beheren van de wereldwijde dividendportefeuille. Het trio vertrouwt op het uitgebreide wereldwijde netwerk van ervaren aandelenspecialisten van JP Morgan voor ideeën en diepgaande fundamentele analyse van de ongeveer 1.700 dividendaandelen in hun universum.

Het beleggingsproces steunt op de solide fundamenten van het beproefde kader van JP Morgan, dat met succes is toegepast bij verschillende aandelenfondsen, zij het met enkele aanpassingen vanwege het dividendmandaat. De beheerders combineren een kern van zogenaamde dividend compounders met aandelen die een hoog dividendgroeipercentage bieden en die een hoog dividendrendement kunnen voorleggen, waarbij waarderingsverschillen de allocatie bepalen. De portefeuillebeheerders selecteren 40-90 aandelen om een portefeuille samen te stellen waarin kwaliteitsbedrijven overwogen zijn.

 

MFS Meridian Contrarian Value

MFS Meridian Contrarian Value is eveneens nieuw op de lijst. Anne-Christine Farstad en Zahid Kassam zijn de ervaren beheerders van de strategie. Farstad, met haar 20 jaar ervaring in de branche, staat aan het roer van het fonds sinds de lancering in 2019. Haar dienstverband bij MFS dateert uit 2005, en ze beheert de strategie sinds 2016 in een separaat mandaat, voorafgaand aan de lancering van het fonds. Kassam, een recentere toevoeging aan het managementteam in april 2021, werkt nauw samen met Farstad. Het duo neemt gezamenlijke beleggingsbeslissingen zonder enige regionale splitsing.

De benadering leunt sterk naar waarde, met de focus op vaak over het hoofd geziene gebieden van de aandelenmarkt. Farstad en Kassam zoeken controverses op om onderwaarderingen te identificeren, terwijl ze ook de sterkte van de balans onderzoeken om mogelijke valkuilen te vermijden. De portefeuille van het fonds is geconcentreerd en bestaat uit ongeveer 30 posities van verschillende marktkapitalisaties. De beheerders hanteren een benchmark-onafhankelijke aanpak voor portefeuilleconstructie. Hun langetermijnmentaliteit, weerspiegeld in de jaarlijkse omzet van 10%-25% van de portefeuille, is cruciaal voor het beheren van zo'n waardegerichte aanpak.

De prestaties van de strategie sinds de lancering in 2016 zijn prijzenswaardig. Het heeft consequent beter gepresteerd dan zijn concurrenten en de Morningstar Global Value TME-categorie-index, terwijl het risico effectief wordt beheerd. Deze prestaties zijn mede te danken aan de ondersteuning van het wereldwijde analistenteam van MFS, dat bekend staat om zijn sterke onderzoekscapaciteiten.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten