Marktbarometer mei: waarde verslaat opnieuw groei

Opnieuw verslaat de waarde-stijl met een stevige marge de groei-stijl. Al een paar maanden achtereen wint waarde terrein ten opzichte van groei. Dit is de Morningstar Marktbarometer over mei.

Fernando Luque 07 juni, 2022 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Style Box zet in mei de trend door die ook in april te zien was, en in feite al het hele jaar in meer of mindere mate: de waarde-stijl verslaat de groei-stijl. Opnieuw is de tweedeling scherp: de segmenten van de groei-stijl kleuren rood en die van waarde zijn groen. Bij de large-cap segmenten is het contrast groot, want large-cap waarde wint 4,4% terwijl large-cap groei 3,5% in het rood staat.

Dit jaar tot dusver is het verschil in rendement tussen de twee stijlsegmenten al opgelopen naar 25%. De sector financials, maar vooral de energiesector hebben de rendementen van de waarde-stijl opgedreven.

De traditionele weergave van de negen segmenten van de Morningstar Style Box over de bekende vier verschillende periodes maakt de verschillen in prestaties inzichtelijk:

mb mei 1

 

Sectoren
De energiesector was dus de grote drijfveer achter het rendement van de waarde-stijl. De traditionele oliereuzen TotalEnergies, Shell en BP wonnen respectievelijk 17,7%, 9% en 10,8% en stuwden daarmee het segment large-cap waarde.

De energiesector als geheel was de best presterende sector in mei met 10,2% winst, gevolgd door de sector financials die 1,6% won. Bij de financials vielen BNP Paribas, ING Groep en HSBC op met winsten van achtereenvolgens 14,2%, 17,8% en 5,1%.

mb mei 2

 

Aan de groei-zijde leed Novo Nordisk een verlies van 5,5%, en de grootste verliezers zaten in de setor luxe-goederen met LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton met 3,6%, L'Oreal met 5,8% en Hermes met 6,5%.

Op sectorniveau werd defensieve consumentengoederen het hardst geraakt met een verlies van 3,8%. Nestlé verloor 7,4%, maar de drankenfabrikanten daalden het meest; Diageo met 9,6%, Anheuser-Busch InBev 4,9% en Pernod Ricard 7,7%.

 

Waarderingen
Als gevolg van de koersdalingen sinds het begin van dit jaar is het segment large-cap groei al 14,4% kwijtgeraakt. Door de dalingen wordt de waardering van de groei-stijl wel steeds aantrekkelijker. Groei als geheel kent een lichte premie van 2% ten opzichte van de koers/Fair Value ratio. Kijken we naar alleen het segment large-cap groei, dan zien we een korting van 16%.

Aan de andere kant heeft de uitstekende prestatie van de energiesector in de afgelopen maanden (60% winst in 12 maanden) ervoor gezorgd dat deze qua waardering een van de minst aantrekkelijke sectoren is geworden. Wel bedraagt de korting nog altijd zo'n 4%.

mb may 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten