Deze beleggingsfondsen staan bij Morningstar op de radar

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijks overzicht van veelbelovende, actief beheerde strategieën die volgens Morningstar meer aandacht verdienen, maar nog niet worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar. Dit zijn de 35 beleggingsfondsen die de analisten van Morningstar interessant vinden en één fonds dat promoveert naar volledige coverage.

Jeffrey Schumacher, CFA 03 februari, 2022 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

radar screen article

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die momenteel nog niet kwalitatief worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar, maar die we wel aantrekkelijk vinden en daarom beschouwen als potentiële kandidaten voor het verkrijgen van een Morningstar Analyst Rating. We volgen deze fondsen vanaf de zijlijn met bovengemiddelde interesse om te bezien of ze uiteindelijk in aanmerking komen voor een kwalitatieve beoordeling. De tiende editie van de Prospect List telt 35 fondsen die wij met bijzondere belangstelling volgen.

De Morningstar Prospects
Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1200 actieve en passieve fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën die op termijn voor een kwalitatieve beoordeling in aanmerking kunnen komen. De Morningstar Prospects zijn dus beleggingsfondsen waarin de analisten van Morningstar potentie zien en die één of meerdere van de volgende kenmerken hebben:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft geleverd.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

Eén fonds promoveert
In onze nieuwste editie van de Prospect List presenteren we een lijst van 35 strategieën die volgens ons de moeite van het overwegen waard zijn voor beleggers. Sinds onze vorige editie hebben we zeven fondsen van de lijst verwijderd, waarvan er één is gepromoveerd en een formele kwalitatieve beoordeling heeft ontvangen: het BNY Mellon Sustainable Real Return Fund. Dit fonds heeft een focus op duurzaamheid. Overigens hadden de vier fondsen die bij de vorige editie van de Prospect List promoveerden naar volledige coverage ook een duurzaamheidsfocus. 

BNY Mellon Sustainable Real Return Fund
Deze strategie is de duurzame variant van de al veel langer bestaande en grotere vlaggenschip-strategie BNY Mellon Global Real Return strategie. Net als zijn afstammeling mikt dit fonds op een gemiddeld jaarlijks bruto-rendement dat 5% boven cash rendementen ligt over een periode van 5 jaar. Het wordt collegiaal beheerd door het team van Newton Real Return. Het beleggingsproces is gebaseerd op Newton's onderscheidende thematische aanpak, maar is aangepast om beter te passen bij de doelen van de strategie voor absoluut rendement, kapitaalbescherming en duurzaamheid.

De belangrijkste input komt van Newton's research platform en beleggingsideeën komen voort uit de aanbevelingen van analisten. Naast aandelen gebruikt het team ook andere asset classes op pragmatische wijze, waaronder staatsobligaties, edelmetalen en derivaten voor portefeuille hedging en algehele risicoblootstelling.

Het verschil met de grotere vlaggenschip-strategie is dat ESG-criteria nadrukkelijker geïntegreerd zijn in het beleggingsproces. Wij denken dat dit fonds een gode keuze is voor beleggers die een concurrerende dynamische allocatie-strategie zoeken die is gericht op kapitaalbehoud met een ESG-focus. 

Nog vier nieuwe fondsen in 2022
In de eerste helft van 2022 zullen de fondsanalisten van Morningstar starten met het volgen van nog vier strategieën die van de Prospect List afkomstig zijn. Die lichten we hieronder toe.

Twee Berenberg fondsen
Dat zijn om te beginnen de fondsen Berenberg European Focus en Berenberg Eurozone Focus die beide in oktober 2017 gelanceerd zijn. Beide passen hetzelfde verstandige kwaliteits-groei proces toe dat hoofdbeheerder Matthias Born eerder toepaste bij Allianz' Europese en Eurozone groei-strategieën. Daar boekte hij sterke resultaten als co-beheerder van oktober 2009 tot september 2017.

Bij Berenberg is de groei-neiging nog pregnanter en de beleggingen zijn verspreid over alle marktkapitalisaties. Het kleinere fondsvermogen maakte het mogelijk om substantiële posities in te nemen in small-caps, die tot 20% van het beheerd vermogen kunnen uitmaken. Het proces legt de nadruk op bedrijven met dubbelcijferige groei, verdienkracht op de lange termijn en een gezonde balans.

Bij de portefeuilleconstructie kijkt de beheerder niet naar de benchmark en kiest zelf 50 Eruopese namen en 30-40 Eurozone-aandelen. Born maakt gebruik van een team van 12 portefeuillebeheerders dat drie jaar geleden is samengesteld. Het bestaat dus nog maar kort in deze vorm, maar de leden zijn ervaren en hebben eerder ook samengewerkt bij andere fondshuizen. 

Candriam SRI Equity EMU
Een ander fonds dat promoveert, is Candriam SRI Equity EMU. Deze strategie wordt beheerd door Candriam's Europese aandelenteam onder leiding van Geoffroy Goenen. Na zijn komst in 2011 is het team in 2012 gereorganiseerd en het bestaat nu uit 8 beheerders en analisten die allen zeer ervaren zijn. De team-gerichte benadering heeft geholpen om de effecten van het vertrek van enkele leden in de afgelopen jaren te dempen.

Het team werkt nauw samen met Candriam's ESG team om het belegbare universum te bepalen. Candriam is al lang betrokken bij duurzaam beleggen en heeft een van de grootste research tems op dit gebied in Europa met 12 leden. De beleggingsaanpak is goed gedefinieerd en leidt tot een compacte portefeuille van 30-40 aandelen met groei- en kwaliteits-kenmerken. Maar ook ten aanzien van waarderingen toont het team een gezonde discipline; de waarderingen in de portefeuille blijven in de buurt van die van de MSCI EMU Index.

Magellanes European Equity
Tot slot wordt ook het fonds Magellanes V.I. UCITS European Equity aan de coverage toegevoegd in de eerste helft van 2022. Magellanes Value Investors is een Spaanse beleggingsboetiek die in 2014 is opgericht. Martin Aranguez is oprichter en chief investment officer van deze boetiek en hij heeft ruim 15 jaar ervaring met Iberische aandelen.

Het vlaggenschipfonds Magellanes European Equity is een van de drie fondsen met beperkte capaciteit die Aranguez zelf beheert en volgt een rigoureuze waarde-georiënteerde benadering, ondersteund door een driekoppig analistenteam. Het fondshuis ontbeert de middelen die een grotere firma kan bieden, maar het beleggingsproces helpt om het beleggingsuniversum te verkleinen. Bovendien zijn alle teamleden zelf belegd in hun fondsen en doen ze fundamenteel onderzoek naar Europese mid- en small-caps. 

Nieuwe, onbekende en kansrijke fondsen
De Prospect List kent twee nieuwe toevoegingen van fondsen die in de afgelopen zes maanden als veelbelovend zijn bestempeld door de fondsanalisten van Morningstar. De eerste is Loomis Sayles Euro High Yield onder leiding van de ervaren euro credit specialisten Rik den Hartog en Pim van Mourik Broekman. In oktober 2020 kwamen zij met een team over vanuit Kempen waar ze eerder de Gold-rated Kempen Euro Credit en Kempen Euro High Yield fondsen beheerden.

De kracht van het team en het beleggingsproces dat ze met succes tiepasten bij Kempen zijn na de overstap intact gebleven voor deze strategie die in februari 2021 gelanceerd is. De continuïteit van het team en hun aanpak bieden vertrouwen voor deze strategie.

Tweede nieuwe Prospect is Virtus GF US Small Cap Focus Fund. Dit wordt beheerd door Todd Beiley die sinds 2014 aan het hoofd staat. Hij richt zich op small-cap aandelen die concurrentievoordelen hebben en een hoger rendement op kapitaal halen dan de markt verwacht. De portefeuille is geconcentreerd en kent een lage omzet. Het concentratierisico wordt tegengegaan door nadruk op kwaliteit in termen van financiële gezondheid en winstgevendheid.

 

Dit is de Morningstar Prospect List van januari 2022:

propspect list jan 2022 1

propspect list jan 2022 2

propspect list jan 2022 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten