Fonds van de Week: Pictet-Global Megatrend Selection

De versterking van het beleggingsteam van het Pictet-Global Megatrend Selection fonds en de stabiliteit in de mix van ervaring en jong talent zijn belangrijke voordelen ten opzichte van de concurrentie. De Morningstar Analyst Rating krijgt een upgrade naar Bronze.

Robert van den Oever 09 december, 2021 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn

Pictet-Global Megatrend Selection in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Pictet-Global Megatrend Selection

Dit fonds heeft volgens Morningstar-analist Ronald van Genderen belangrijke versterkingen doorgevoerd in zijn team. Bovendien was dat de afgelopen jaren stabiel en toont het een gezonde mengeling van ervaren themabeleggers en aanstormend talent. Het proces is gericht op kwaliteit en is goed gestructureerd en herhaalbaar. Analist Van Genderen geeft de Morningstar Analyst Rating een upgrade naar Bronze.

Uitgebreide toelichting

pictet megatrend grafiek

 

Beheerteam
Het thematische aandelenteam van Pictet vormt een uitgekiende groep met een solide mix van ervaren themabeleggers en junior leden, die in de loop der jaren aanzienlijk is versterkt en grote stabiliteit heeft getoond, met uitzondering van het jaar 2018. Deze gunstige kenmerken ondersteunen de upgrade van de People Pillar-beoordeling van Average naar Above Average.

Vanaf november 2021 telt de groep 41 portefeuillebeheerders die ook analistenverantwoordelijkheden dragen en kan het team bogen op een sterk erfgoed in thematisch beleggen met 12 teamleden die meer dan 10 jaar in dienst zijn en een gemiddelde branche-ervaring van meer dan 14 jaar hebben. Een van hen is het hoofd van het thematisch aandelenteam, Hans Peter Portner.

Zijn team was erg stabiel, met uitzondering van teamwisselingen in 2018, toen het zes ervaren managers verloor en daardoor verschillende veranderingen in de verantwoordelijkheden van teamleden plaatsvonden, waarbij sommige managers werden toegewezen aan thematische strategieën waar ze geen bewezen staat van dienst hebben.

In de afgelopen vijf jaar zijn er echter weinig andere wisselingen geweest, en belangrijker, het team is in omvang gegroeid door de toevoeging van veel nieuwe medewerkers en de komende jaren worden nog meer toevoegingen aan het team verwacht. Het thematische aandelenteam is verantwoordelijk voor 14 strategieën. Daarom, hoewel groot in absolute zin, zijn de teams per thematische strategie nog steeds vrij compact omdat ze doorgaans worden beheerd door twee tot vier managers.

Gezien het relatief kleine thematische universum dat ze bestrijken, beschouwen we deze teams als goed toegerust. De kracht van de track records voor de onderliggende strategieën variëren, maar de meeste fondsen hebben goed kunnen presteren in vergelijking met relevante concurrenten.

Fondshuis
Pictet Asset Management profiteert van stabiel eigendom van de Zwitserse private bank Pictet & Cie. Het fondsaanbod omvat meerdere activaklassen, maar concentreert zich op een aantal belangrijke mogelijkheden. Thematische fondsen bieden plaats aan bijna tweederde van het beheerd vermogen in aandelenfondsen. De langetermijnoriëntatie en het gedisciplineerde investeringsproces van het fondshuis verminderen het risico dat deze fondsen kortetermijntrends najagen, zoals soms het geval kan zijn.

Het fondshuis houdt de capaciteit zorgvuldig in de gaten en heeft een geschiedenis van verstandige soft-closing van fondsen als het dat nodig achtte. Het lanceert voorzichtig nieuwe strategieën en heeft voldoende middelen om ze te beheren, hoewel we merken dat de kwaliteit gemengd kan zijn.

Het multiboutique-model van Pictet AM biedt vermogensbeheerders een hoge mate van autonomie, wat behoud van talent bevordert. Historisch gezien zijn de beleggingsteams zeer stabiel gebleken. Wel leed het in 2018 onder verschillende belangrijke leden van de schuld- en thematische aandelenteams van opkomende markten die vertrokken. Dat vraagt aandacht, maar tegelijk is er voldoende ervaring in de teams om het risico van sleutelfiguren te verminderen.

Variabele beloning voor investeringspersoneel is meestal gerelateerd aan prestaties over perioden van één en drie jaar. Dit kan worden verbeterd door langere perioden in overweging te nemen en  eigen investeringen door managers aan te moedigen. Bonus uitstel in de vorm van aandelen in fondsen wordt in 2021 mogelijk gemaakt, maar dit is vrijwillig.

Proces
Deze multistrategie-benadering belegt in de thematische aandelenstrategieën van Pictet. Deze wegen allemaal even zwaar in de portefeuille, niet door te beleggen in de fondsen, maar door te beleggen in elk van de individuele aandelenposities van de onderliggende thematische strategieën. De thematische strategieën van Pictet worden allemaal beheerd volgens hetzelfde goed gestructureerde bottom-up proces.

Ten eerste is het belegbare thematische universum geconstrueerd op basis van de afstemming van een bedrijf op het thema; ten minste 20% tot 50% van de ondernemingswaarde van een aandeel moet gerelateerd zijn aan het thema. De exposure voor de gehele portefeuille moet boven de 65% liggen. In aanmerking komende aandelen worden vervolgens geanalyseerd op zuiverheid, handelsliquiditeit en volatiliteit van de aandelenkoersen. Daarmee worden dan de initiële hypothetische portefeuillewegingen bepaald, die zullen worden aangepast voor risicobeheersingsfactoren.

Voor elk bedrijf met een aanvangsgewicht van meer dan 0% wordt een bedrijfsscore bepaald. Deze aandelen kunnen worden beschouwd als kernposities. Aandelen met initiële wegingen op of onder 0% worden gescreend met behulp van een eigen kwantitatief raamwerk, inclusief waardering, momentum en operationele kwaliteitsstatistieken. Voor het bovenste kwartiel wordt ook een bedrijfsscore bepaald.

De bedrijfsscore omvat diepgaande beoordelingen van onder meer de fundamentals en de kwaliteit van het management. We denken dat dit consequent toegepaste proces goed gestructureerd en herhaalbaar is en voldoende diepgang van onderzoek rechtvaardigt. Deze multi-strategische benadering profiteert hiervan en daarom blijft de beoordeling van de procespijler op Above Average.

Prestaties
De prestaties van de strategie zijn solide sinds de start in november 2008 tot en met oktober 2021. De fondsklasse I EUR behaalde een rendement van 13,52, terwijl het gemiddelde van de wereldwijde flex-cap aandelencategorie 9,80% bedroeg. Hoewel iets minder ruim, presteerde de strategie ook beter dan de MSCI ACWI-categoriebenchmark die 12,27% gemiddeld per jaar haalde. Maar gezien de blootstelling van de strategie aan marktkapitalisaties en de groeistijl, beschouwen we de MSCI ACWI Mid Growth Index als een meer geschikte vergelijkingsbasis.

De strategie kwam net tekort om het rendement van de benchmark van 14% per jaar te matchen, maar dat is anders als we kijken naar de voor risico gecorrigeerde prestaties. Vanwege de iets lagere volatiliteit van zijn rendementen, zij het iets hoger dan het categoriegemiddelde en benchmark, kent de strategie een iets hogere Sharpe-ratio. Aandelenselectie is de belangrijkste rendementsaanjager bij de onderliggende thematische strategieën gezien hun benchmark-agnostische benadering.

Die aandelenselectie heeft inderdaad de meest positieve bijdrage geleverd, vooral in de sectoren gezondheidszorg, industrie en nutsvoorzieningen. De relatieve performance profiteerde verder van de onderweging van de portefeuille in de sectoren energie en financiële dienstverlening en zijn stijl neigt naar groeiaandelen. Deze positieve bijdragen compenseerden de negatieve impact van de lagere allocatie naar het megacap-segment van de markt.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pictet-Global Megatrend Selection P USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Flex-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

pictet megatrend tabel

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- RobecoSAM Sustainable Water Equities

MFS Meridian US Concentrated Growth Fund

- Robeco BP Global Premium Equities

DWS Euro High Yield Corporates

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten