Top-5 Aandelen Emerging Markets: Schroders aan kop

Opkomende markten behaalden in het tweede kwartaal opnieuw een positief rendement. Het rendement was echter wederom lager dan de prestatie van ontwikkelde landen. Belangrijke verklaring is het achterblijvende rendement van Chinese aandelen.

Ronald van Genderen 19 juli, 2021 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

China vierde recent het 100-jarig bestaan van de Chinese Communistische Partij die verantwoordelijk mag worden gehouden voor de groeiende macht van het land op het wereldtoneel. Ook op de financiële markten is het belang van China enorm toegenomen.

Opkomende markten zagen over de eerste zes maanden een rendement van 10,86% voor de MSCI EM index. Na een positief eerste kwartaal kleurden de koersenborden in het tweede kwartaal opnieuw groen met een winst van 4,11%. In absolute zin is 2021 daarmee vooralsnog een prima jaar, maar in relatieve termen is er nog weinig reden tot feestvreugde. Nadat opkomende landen in 2020 ontwikkelde landen wisten te verslaan, kijken ze dit jaar namelijk tegen een aanzienlijke achterstand aan aangezien de MSCI World index een rendement behaalde van 16,64% over de eerste zes maanden. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal was de underperformance met circa 2,7 procentpunten ongeveer even groot.

Ondermaatse prestaties
Een belangrijke reden voor het achterblijven van de prestaties van de opkomende landenindex zijn de ondermaatse prestaties van Chinese aandelen. Hoewel het rendement positief was voor de MSCI China index, was het rendement van 1,35% in het tweede kwartaal flink lager dan de bredere markt. Onlangs werd het 100-jarig bestaan van de Chinese Communistische Partij groots gevierd. Vanuit de Chinese machthebbers is dat begrijpelijk, want waarschijnlijk is het land in de recente historie nooit zo belangrijk en machtig geweest op het wereldtoneel. De Westerse wereld zal met minder genoegen naar die ontwikkeling kijken.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid