5 beleggingsfouten om te vermijden

Beleggen is niet altijd gemakkelijk en het is gemakkelijk om fouten te maken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten en hoe ze te vermijden

Valerio Baselli 28 januari, 2021 | 10:58
Facebook Twitter LinkedIn

Warning

Warren Buffett zei ooit: "Succes met beleggen hangt niet samen met IQ als je eenmaal boven de 25 bent. Als je eenmaal een gewone intelligentie hebt, is wat je nodig hebt het temperament om de driften te beheersen die andere mensen in de problemen brengen bij beleggen."

Succesvol beleggen vergt wellicht nog iets zeldzers: het vermogen om de eigen psychologische vooroordelen te onderkennen en te overwinnen. En dan gaat het niet alleen om grote (en veel voorkomende) verkeerde zetten, zoals proberen de markt te timen, kortetermijnrendementen najagen, niet genoeg diversifiëren of te veel risico nemen. Het gaat ook om kleinere obsessies die een tol kunnen eisen van uw portefeuille.

Hier vindt u vijf voorbeelden van "kleine" fouten waar beleggers gemakkelijk in kunnen vervallen:

Over-compliceren dingen

Veel mensen denken dat beleggen ingewikkelde, rommelige materie is die je onmogelijk in je eentje aankunt. Geen wonder dat zoveel beleggers verlamd raken door angst en besluiteloosheid, en vaak terechtkomen in complexe of dure producten die ze eigenlijk niet nodig hebben. Zelfs als het waar is dat er mensen zijn (heel weinig) die enorme rendementen hebben behaald door gebruik te maken van geheimzinnige beleggingsstrategieën, heeft de rest van ons waarschijnlijk gewoon een goed opgebouwde eenvoudige portefeuille nodig.

Het is een vergissing om aan te nemen dat eenvoudig niet noodzakelijk beter is, terwijl dat vaak wel zo is. De meeste adviseurs raden aan om een eenvoudig, breed gespreid aandelenfonds als kern van een beleggingsportefeuille te nemen in plaats van iets te specifieks of niches.

"Goedkoop" verwarren met "niet goed"

Een algemene vuistregel is dat "je krijgt waar je voor betaalt". Wij weten bijvoorbeeld dat als wij meer betalen voor een auto, wij meestal een betere auto krijgen. Maar deze regel gaat niet noodzakelijk op in de beleggingswereld. Over het algemeen levert minder betalen u een beter rendement op lange termijn op, waardoor uw geld in de loop der jaren sneller wordt opgebouwd. Het is een vergissing om te denken dat als een fonds iets meer kost, de beheerder wel beter moet zijn - in feite is keer op keer aangetoond dat veel actieve beheerders er consequent niet in slagen beter te presteren dan de goedkoopste indexfondsen.

Over het hoofd zien van kleine getallen

Met zoveel gegevens die om de aandacht van beleggers strijden, is het gemakkelijk om de kleinere cijfers of wat kleine verschillen lijken, over het hoofd te zien. Maar dit kan op de lange termijn schadelijk zijn, vooral als het om kosten gaat. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: "Wat voor verschil zou het kunnen maken als ik 1% betaal voor een fonds versus 0,60%"? Welnu, wanneer dat geld in de loop der jaren wordt samengevoegd, kan dat een enorm verschil zijn. Als u € 10.000 belegt in een fonds dat 0,2% rekent, en uitgaat van geen kapitaalgroei, dan zou u na 20 jaar € 9.608 overhouden. Indien het fonds echter 1,5% zou aanrekenen, zou u na die periode slechts € 7.391 overhouden. Bij beleggen is het een vergissing om kleine getallen af te doen omdat ze onbelangrijk lijken. Hetzelfde geldt voor inflatie: zelfs kleine percentages op lange termijn kunnen uw koopkracht enorm aantasten.

De simpele dingen vergeten

Beleggen is allemaal goed en wel, maar het is nog steeds van cruciaal belang om een gemakkelijk toegankelijke noodvoorraad geld te hebben voor het geval er iets onverwachts gebeurt. Veel deskundigen stellen voor om ten minste zes tot twaalf maanden aan levensonderhoud opzij te zetten.

Uw geld laten slapen op uw spaarrekening is misschien wel de slechtste optie (net na het onder de matras leggen) - de rente is bijna altijd lager dan de inflatie, dus u verliest voortdurend geld in reële termen. Als het op liquiditeit aankomt, veranderen de instrumenten die de beste risico/rendementsverhouding bieden zeer snel. In tegenstelling tot uw beleggingen in aandelen en obligaties, waar kopen en aanhouden vaak het juiste antwoord is, kunt u dus goede redenen hebben om meer met uw geldrekeningen bezig te zijn.

Luisteren naar het geluid 

In de loop der jaren hebben beleggers veel meer toegang gekregen tot informatie. Ze kunnen die informatie krijgen via het 24-uurjournaal, het internet of via sociale netwerken. Zich blindstaren op economische gegevens en krantenkoppen zal nauwelijks iemand helpen om zijn portefeuille beter te positioneren. De hele beleggingssector probeert vooruit te lopen op de nieuwsstroom, dus tegen de tijd dat we erover lezen of het op tv zien, is het meestal al in de effectenprijzen verdisconteerd.

Een effectievere benadering is om de waarderingen uw leidraad te laten zijn voor wat u nu moet doen. In principe betekent dit dat u uw portefeuille periodiek opnieuw in evenwicht moet brengen, waarbij u de effecten die het echt goed hebben gedaan, afbouwt en aandelen toevoegt die ondergewaardeerd lijken. Dat is een betere gids voor marktprestaties dan de nieuwsstroom.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten