Hier zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen herbeoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 04 november, 2020 | 12:56
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Fidelity Emerging Market Debt - Bronze

Dit fonds krijgt van Morningstar-analist Patrick Ge bij aanvang een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Hoofdbeheerder is Eric Wong die al sinds november 2012 co-beheerder was en in januari 2019 de leiding in handen kreeg, omdat de vorige leider Steve Ellis intern gepromoveerd werd. Wong is een uitgesproken en gepassioneerd belegger en zijn sterke track records bij dit en andere EMD-fondsen en Aziatische obligatiefondsen stellen ons gerust.

Co-beheerders Paul Greer en Marton Huebler die in oktober 2018 en juli 2019 bij het fonds kwamen, zijn  nog minder ervaren en hebben nog geen track record in beheertaken kunnen opbouwen. Gedrieën krijgen de beheerders ondersteuning van een goed toegrust en stabiel team van 29 wereldwijde researchers. Wel kent dit team voor Azië recentelijk een wat hoger personeel verloop. Het team voert een duidelijk vormgegeven beleggingsraamwerk uit dat zich mettertijd bewezen heeft en Wong zorgt sinds 2012 voor een consistente uitvoering. 

De People Pillar rating komt op Average en de Process Pillar op Above Average. Onder het verbeterde raamwerk voor de Morningstar Analyst Rating, dat meer nadruk legt op kosten en prestaties ten opzichte van de benchmark, komt de rating uit op Bronze voor de fondsklasse Y Acc die van belang is voor retailbeleggers.

 

Upgrades

JPM Korea Equity - van Bronze naar Silver

Beheerder John Cho leidt deze strategie sinds februari 2016, maar is al sinds 2011 betrokken als co-beheerder naast David Choi, de vorige hoofdbeheerder. John Cho heeft substantiële ervaring in de Koreaanse aandelenmarkt en hij wordt ondersteund dor een van de meest diepgaande teams in de regio, het 100-koppige JPM Emerging Markets & Asia Pacific Equit Team.

Onze overtuiging in de expertise van de beheerder en zijn deskundigheid om door een lastige markt heen te navigeren in de afgelopen jaren is gegroeid; daarom gaat de People Pillar rating omhoog naar Above Average. De strategie kent een verstandige aanpak met een tegendraadse stijl en een neiging naar waarde-aandelen.

Cho heeft die strategie consistent toegepast sinds zijn aantreden en daardoor solide resultaten geboekt. De Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse C, die van belang is voor retailbeleggers, gaat omhoog van Bronze naar Silver.

 

Schroder ISF Hong Kong Equity - van Silver naar Gold

De overtuiging van Morningstar ten aanzien van hoofdbeheerder Toby Hudson is toegenomen en daarom heeft de People Pillar rating van dit fonds een upgrade gekregen van Above Average naar High. Hij werkt al zijn hele 28-jarige carrière in de beleggingswereld bij Schroders en heeft consistent indruk gemaakt met zijn beleggingspassie en slimme aandelen-inzichten. Zijn fijne neus voor goede kansen heeft geresulteerd in uitstekende track records voor de strategieën onder zijn beheer en daardoor is hij een van Morningstar's favoriete beheerders in Aziatische aandelen geworden. 

Wel zijn er zorgen over het aanhoudende personele verloop in het analistenteam, al denken we dat het team goed gepositioneerd is om met zulke veranderingen om te gaan. Geruststellend is dat de resultaten van de strategie niet onder die wijzgingen lijken te lijden. Hudson blijft zijn bewezen op groei gerichte beleggingsproces op deskundige wijze toepassen op basis van het robuuste raamwerk dat hij heeft neergezet.

De Process Pillar rating blijft dan ook op High staan. Dat leidt voor de fondsklasse C die van belang is voor retailbeleggers tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold. 

 

Downgrades

Kempen Euro Credit - van Gold naar Neutral

Kempen Euro Credit Plus - van Silver naar Neutral

Deze twee fondsen kregen een klap te verwerken doordat in oktober 2020 het grootste deel van het beheerteam vertrok om over te stappen naar een ander fondshuis. Onder hen zijn Pim van Mourik Broekman en Rik den Hartog die een sleutelrol hebben gespeeld bij de strategie en de resultaten van beide fondsen.

Alain van der Heijden en Harold van Acht blijven, en gezien hun ervaring en deskundigheid is dat geruststellend, vindt Morningstar-analist Samiya Jmili, maar het fonds wordt wel beroofd van belangrijke bijdragers aan het eerdere succes. In het bijzonder geldt dat voor het Plus-fonds, dat een flexibelere strategie kent die meer risico toelaat, is dat een tegenvaller.

Ook al wordt gewerkt aan vervanging van mensen en invulling voor de lange termijn, er blijft onzerheid of een nieuw te vormen team in staat zal zijn om onder leiding van Van der Heijden net zo goed te presteren als het vorige team. Daarom leidt deze personele disruptie tot een verlaging van de People en Process Pillars naar respectievelijk Below Average en Average.    

Dat betekent volgens analist Jmili dat de Morningstar Analyst Rating voor het Kempen Euro Credit fonds omlaag gaat van Gold naar Neutrale en die voor het Kempen Euro Credit Plus fonds van Silver naar Neutral.

 

Lees meer:

- Overzicht ratingwijzigingen van 22 t/m 28 september

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten