Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen herbeoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 22 september, 2020 | 11:22
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

GMO Systematic Global Macro Major Markets -  Neutral

Dit fonds krijgt van Morningstar-analist Francesco Paganelli een Morningstar Analyst Rating van Neutral bij aanvang. Deze strategie maakt gebruik van een goed doordacht portefeuille-constructie proces dat bekende en bewezen signalen combineert.

Echter, de strategie ontbeert de toegewijde middelen om meer ontwikkelde concurrenten bij te houden, en daarom krijgt de People Pillar een Average rating, terwijl de Process Pillar rating Above Average is. Alles bij elkaar is dt fonds een solide aanbod met redelijke kosten, maar het schiet op sommige punten enigszins tekort ten opzichte van zijn concurrenten.

 

Upgrades

PGIM Jennison US Growth - van Silver naar Gold

Dit fonds, dat wordt beheerd door sub-adviseur Jennison Associates, heeft een van de sterkste op groei georiënteerde beleggingsteams in de hele beleggingsindustrie. Het goed uitgevoerde proces maakt deze strategie van agressieve groei een optie die de moeite waard is.

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de verwachte prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class W omlaag van Silver naar Bronze.

 

Downgrades

BNY Mellon Real Return - van Silver naar Bronze

De pensionering van beheerder Ian Stewart die een lange staat van dienst had, in 2019, was een verlies, maar we blijven positief over dit fonds en zijn onderscheidende beleggingsproces. De opvolging van Stewart werd al zes jaar voorbereid en de overdracht van de leiding naar Suzanne Hutchins is soepel verlopen. Hutchins is een ervaren teamlid dat al lange tijd deel uitmaakt van deze goep. Zij wordt geflankeerd door andere teamleden die van elders binnen het fondshuis komen.

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de verwachte prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class I omhoog van Silver naar Gold.

 

Comgest Growth Emerging Market - van Gold naar Silver

Dit fonds wordt beheerd door de zeer ervaren Wokciech Stanislawski, maar die zal per januari 2021 terugtreden om een nieuwe rol binnen het fondshuis te gaan vervullen. Hij stond sinds 2000 aan het roer van dit fonds en werkte samen met Vincent Strauss, die voordien 15 jaar lang de leiding had.

Toen Strauss in 2015 terugtrad, werd Stanislawski als vanzelf de nieuwe hoofdbeheerder. In 2014 en 2016 kwamen er drie co-beheerders bij en het bredere team bestaat uit 16 ervaren beheerders en analisten. We hebben vertrouwen in dit team en verwachten dan ook geen grote wijzigingen voor dit fonds als Stanislawski terugtreeedt.

Toch verandert onze overtiging iets, want de overige teamleden zitten nog maar vier jaar samen. Bovendien is er sinds 2017 extra China-expertise toegevoegd. Dat is allemaal relatief kort geleden en moet zich eerst nog ten volle bewijzen. De discipline van de strategie en de solide research onder de beslissingen geven dit fonds een voorsprong op zijn concurrenten. Toch gaat vanwege de genoemde aandachtspunten de Morningstar Analyst Rating omlaag van Gold naar Silver.

 

Robeco Chinese Equities - van Bronze naar Neutral

Victoria Mio, Robeco's CIO Chinese aandelen en hoofdbeheerder op deze strategie sinds 2007, heeft Robeco verlaten op 11 september 2020. De rol van hoofdbeheerder wordt overgenomen door Liying Du, die in 2013 bij Robeco kwam. Zij heeft 11 jaar ervaring en was al plaatsvervanger sinds april 2016.

De komst van Du biedt continuiteit. Zij heeft in eerdere meetings laten zien dat zij solide beleggingsinzichten heeft, maar we zullen Mio's stabiele invloed missen met haar 25 jaar ervaring. Hoe dan ook is het team nu beduidend minder ervaren zonder Mio. Het fondshuis is van plan om extra analisten met ervaring toe te voegen aan het team, zodat het weer op 6 leden komt.

De top-down visie voor de flexibele aanpak van de strategie komt voortaan van Jie Liu, die de leidinggevende taken van Mio deels heeft overgenomen. We zullen nauwgezet volgen hoe Du en Liu samenwerken. Alles bij elkaar heeft het vertrek van Mio onze overtuiging op dit fonds verminderd, en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral. 

 

Lees meer:

- Overzicht ratingwijzigingen van 25 t/m 31 augustus

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten