Groeifondsen slaan plank mis met tech-aandelen

Het belang van de technologiesector op de aandelenbeurzen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Voor beleggers zijn dergelijke trends van belang om in de gaten te houden, want het verschil in prestaties tussen de verschillende sectoren kan levensgroot zijn. Zo bleek maar weer eens in 2020, een jaar waarin de technologie sector de schade voor wereldwijde aandelen beperkt hield. Voor groeiaandelenfondsen bleek het echter een gemiste kans.

Ronald van Genderen 08 september, 2020 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

De corona pandemie trok in de eerste maanden van het jaar diepe sporen op de wereldwijde financiële markten. De koersverliezen die in de maanden februari en maart werden genoteerd, waren fors. Dat was niet verwonderlijk, gezien de omvang en impact van het zich snel verspreidende virus. Wat wel de verbazing wekte was het herstel dat volgde.

Hoewelde economische en financiële gevolgen van de coronacrisis pas na het eerste kwartaal echt duidelijk werden, trad op de beurzen een sterk herstel op. Zo sterk dat bijvoorbeeld de MSCI World index voor dit jaar het aanvankelijke verlies bijna volledig heeft weggepoetst. Wat per eind augustus resteert is een min van een procentje (in euro’s gemeten). Ondanks de overweldigende gevolgen van het coronavirus prijzen beleggers, gezien de mate en snelheid van het koersherstel, blijkbaar geen blijvende schade in voor de wereldeconomie.

Tech drijft herstel
Drijvende kracht achter dit opmerkelijk herstel is vooral de koersstijging van aandelen uit de technologiesector geweest of daaraan gerelateerde bedrijven. Indexzwaargewicht Apple zag haar aandelenkoers dit jaar bijvoorbeeld al met ruim 65% (in euro’s) stijgen. En die goede tech prestaties wegen tegenwoordig zwaar. Waar de technologiesector 10 jaar geleden nog een weging had van circa 10% in de MSCI World index, is dat tegenwoordig al het dubbele. En voor een op groeibedrijven gerichte index, zoals de MSCI World Growth index, bedraagt het gewicht in technologie aandelen zelfs al meer dan 30%.

De index voor wereldwijde groei-aandelen heeft het dan ook aanzienlijk beter gedaan dan haar conventionele zusje. Hier ligt het rendement namelijk op bijna 16%, oftewel een outperformance van ongeveer 17% voor groei-aandelen.

Aandelenfondsen
Dat roept de verwachting op dat groei-aandelenfondsen ook een fenomenaal jaar doormaken. En inderdaad, wereldwijde groeifondsen verslaan met ruime afstand gemengde aandelenfondsen. Gemiddeld behalen fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei een rendement over de eerste acht maanden van dit jaar van ruim 8%.

Op het eerste gezicht een puike prestatie gezien het beursklimaat dit jaar. Er is alleen een grote maar, en dat is dat er feitelijk sprake is van een underperformance ten opzichte van een relevante benchmark. Zo is het gat met de MSCI World Growth index inmiddels opgelopen tot 8%. Dat maakt 2020 uiteindelijk voor wereldwijde groeiaandelenfondsen tot een zwak jaar.

Sectorverhoudingen
Grotendeels komt dit door de weging in de portefeuilles van groeiaandelenfondsen in de IT-sector. Juist in de groeisector bij uitstek zijn groei-aandelenfondsen onderwogen. Jarenlang haddden de fondsen ongeveer evenveel belegd in technologie aandelen als de MSCI World Growth index, oftewel ze waren neutraal gewogen. Echter, sinds begin 2018 hebben de fondsen hun weging ongeveer gelijk gehouden, terwijl het gewicht van technologie in de index juist sterk toenam in die periode. Pijnlijk genoeg werd dat veroorzaakt door zeer sterke relatieve prestaties van technologie aandelen.

Nu zou dit geen ramp hoeven te zijn, als de beheerders in plaats van technologie in andere sectoren hadden belegd die min of meer even goed presteerden. Het deel van de portefeuille dat ze onderwogen waren in technologie belegden zij gemiddeld genomen in de financiële sector. Deze sector weegt voor ongeveer 8% mee in de MSCI World Growth index, maar groeifondsen belegden gemiddeld 15% in deze sector, die dit jaar één van de minst presterende sectoren is.

Daarmee is het niet gezegd dat beleggers de index zouden moeten volgen. Wel doen ze er goed aan om in de gaten te houden hoe sectorverhoudingen liggen bij de fondsen in hun portefeuille alsmede hoe deze zich ontwikkelen op de aandelenmarkten. Het kan namelijk zomaar zijn dat een ogenschijnlijk topjaar bij een nadere blik in mineur eindigt.

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Risico's van duurzaam beleggen

- Duurzame waardefondsen: een schaars goed

- We beleggen steeds duurzamer

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten