De nieuwste ratingwijzigingen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben een reeks beleggingsfondsen herbeoordeeld en voorzien van een nieuwe Morningstar Analyst Rating of ze hebben een upgrade of een downgrade gegeven. Bekijk in dit overzicht de ratingwijzigingen van de voorbije week.

Robert van den Oever 31 maart, 2020 | 15:50
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Capital Group World Growth and Income - Gold

Dit fonds heeft een verstandige beleggingsaanpak en een deskundig team dat echter wel wat verloop heeft gekend. Morningstar-analist Jeffrey Schumacher volgt het fonds vanaf nu en kent de 'clean' fondsklasse die voor beleggers in Nederland van belang is een Morningstar Analyst Rating van Gold toe. 

Deze strategie heeft in de afgelopen jaren nogal wat veranderingen ondergaan, gepland en onverwacht. Het fondshuis is echter prima in staat om die veranderingen in goede banen te leiden. Het beheerd vermogen van 75 miljard dollar is gesplitst over de dochterentiteiten Capital Research Global Investors en Capital World Investors die ieder onafhankelijk hun deel van de portefeuille beheren.

Dat stelt hen in staat om maximaal te profiteren van ieders deskundigheid en de sterke punten van het fondshuis. De beheerders hebben volop ruimte om de beleggingsstijlen van hun voorkeur toe te passen. Zo kunnen ze ruim beleggen in een kleine groep 'best ideas' of veel verschillende aandelen houden met ieder een lagere portefeuilleweging, of een relatief groot deel cash aanhouden in afwachting van goede beleggingskansen.

De gesegmenteerde aanpak van dit fonds bevordert de diversificatie en dempt de algemene volatiliteit. Het lange-termijn track record is solide, maar de prestaties over de afgelopen 10 jaar zijn iets gehinderd door de hoge allocatie naar cash en oligaties en de structurele onderweging in Amerikaanse aandelen. 

 

Upgrades

Schroder ISF Japan - van Neutral naar Bronze

Dit fonds wordt beheerd door een gepassioneerd en emthodisch te werk gaande portefeuillebeheerder die ondersteund wordt door een solide en stabiel beleggingsteam. De strategie volgt een verstandige bottom-up aanpak van groei tegen een redelijke prijs die in de afgelopen jaren enkele positieve veranderingen heeft laten zien.

Echter, de bovengrens die er zit op de koers/boekwaarde verhouding van de portefeuille als geheel belemmert hem om namen met hoge groei en hoge overtuiging op te nemen. Ook belemmert het bewiust volgen van de benchmark deze strategie in het potentieel om op te lange termijn die benchmark te verslaan. Niettemin gaat onder invloed van de  nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class C Acc omhoog van Neutral naar Bronze.

 

Xtrackers MSCI World Quality ETF - van Bronze naar Silver

Deze index-strategie tegen lage kosten zou het in tijden van neergang beter moeten doen dan de markt en de meeste van zijn concurrenten. Deze ETF biedt betere voor risico gecorrigeeerde prestaties op de lange termijn, maar in opgaande markten kan het achterblijven bij de markt. De kosten zijn lager dan die van 90% van zijn concurrenten en dat geeft het fonds een voorprong op de lange termijn. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Bronze naar Silver.

 

 

Downgrades

Nordea 1 - European Value - van Bronze naar Neutral

Wij denken dat deze strategie nog altijd profiteert van een ervaren beheerder en een aanpak zonder beperkingen die al lang wordt gevolgd. Hoofdbeheerder Tom Stubbe Olsen is al sinds de lancering van het fonds in november 1996 betrokken. Van 2002 tot 2014 kreeg hij ondersteuning van Leon Kirch. Toen Kirch in 2014 vertrok, heeft Olsen een ondersteunend analistenteam opgebouwd. Echter, het verloop binnen dit team is nogal hoog geweest en dat baart Morningstar-analist Ronald van Genderen zorgen. Het leidt tot een verlaging van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Neutral voor de fondsklasse die voor beleggers in Nederland relevant is.

 

AS World Equity - van Bronze naar Neutral

Dit fonds wordt beheerd door het kwalitatief hoogstaande wereldwijde aandelenteam van Aberdeen Standard. Ondanks het vertrek van Stephen Docherty in februari 2020, die een lange staat van dienst als hoofdbeheerder had, heeft de strategie nog altijd een zeer ervaren team van negen beheerders die samen de beslissingen nemen. Dat helpt om het risico op afhankelijkheid van een of enkele sleutelpersonen te voorkomen.

De beheerders bouwen een portefeuille van 35-80 aandelen waarbij kwaliteit en waardering voorop staan. De focus op kwaliteit is op orde, maar de analisten van Morningstar hebben enige zorg over de manier waarop het de factor waarde wordt omgegaan. De portefeuille is de afgelopen vijf jaar merkbaar opgeschoven in de richting van de groei-beleggingsstijl, en bovendien zijn de waarderingsmultiples in de loop van 2019 gestegen.Dat kwam door opname van grote Amerikaanse tech-aandelen in portefeuille. De koers/winstverhouding van 24,5 ligt boven de 19 van de MSCI All Country World Index en ook hoger dan de 17,9 die de portefeuille in december 2018 liet zien.

Vanwege de zorgen over deze ontwikkelingen in de beleggingsaanpak die de verkeerde kant opgaan, is de rating op de Process Pillar verlaagd naar Average van eerder Above Average. Dat leidt tot een verlaging van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Neutral voor alle fondsklassen.   

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 17 t/m 23 maart

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten