De nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer beleggingsfondsen van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien of herbeoordeeld met een upgrade of een downgrade. U vindt alle wijzgingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 25 juni, 2019 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe rating

Capital Group Global Allocation - Gold

Het fonds Capital Group Global Allocation wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar-fondsanalist Barbara Claus die het een Gold-rating geeft. Dit is een fonds met een multimanager aanpak, waarbij tussen 45 en 75% in aandelen wordt aangehouden in vier gebalanceerde segmenten en twee obligatiesegmenten.

Het beheerteam is ervaren en heeft een lange staat van dienst bij het fondshuis, hetgeen vertrouwen biedt in de onderliggende researchcapaciteiten. Het beleggingsproces is solide en gaat uit van bottom-up selectie. Een bijkomende voordeel zijn de lager dan gemiddelde kosten, die dit fonds een voorsprong op zijn concurrenten geven.

 

Robeco QI Global Value Equities - Bronze

Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher volgt vanaf nu dit fonds met een Bronze-rating. Het fonds wordt beheerd door een goed samengesteld en toegewijd team van ervaren beheerders die een sterke reputatie hebben op het gebied van kwantitatief beleggen.

Dit fonds kent een onderscheidende aanpak om de value premium te pakken. De portefeuille biedt een echte en consistente diepe-waarde blootstelling die de variabelen momentum, kwaliteit en laag risico incorporeert in het selectiemodel.

Door deze aanpak kan het team een portefeuille creëren die hoog risico waarde-aandelen vermijdt en niet ingaat tegen andere bewezen factoren. De prestaties ten opzichte van concurrenten, die doorgaans een mildere waarde-aanpak volgen, is solide in het licht van de structurele onderprestatie van de waarde-stijl sinds de oprichting in 2014. 

Echter, het risicoprofiel van het fonds is minder aantrekkelijk. De standaarddeviatie van de strategie is bovengemiddeld, terwijl de drawdowns dieper zijn. De strategie heeft een neiging naar mid-caps en het model heeft momenteel een voorkeur voor opkomende-markten aandelen. Vanwege de soms nogal contraire stijl van beleggen is het rendementspatroon van dit fonds grilliger dan bij concurrerende fondsen.

 

Upgrades

iShares Global Water ETF - van Bronze naar Silver

Deze ETF heeft zich bewezen als een van de beste keuzes voor beleggers die willen beleggen in watergerelateerde assets. Het grote verschil in kosten tussen deze ETF (0,65%) en de typische actieve concurrent biedt een duurzaam en houdbaar voordeel voor de langere termijn. Met 50 posities in portefeuille is deze ETF de breedste en meest representatieve indexvolger in de Morningstar Categorie aandelen sector water.

De prestaties zijn sterk, met een 10-jaarsrendement dat in het bovenste kwartiel uitkomt. De meeste concurrenten waartegen het rendement wordt afgezet, zijn actieve fondsen. Fondshuis iShares heeft een ervaren team dat de naam als domant passief fondshuis op de Europese markt waarmaakt. De technologie is marktleidend en daar maakt het team goed gebruik van. De hoger overutiging leidt tot upgrade van de Morningstar Analyst Rating naar Silver.

 

JPM US Equity Income - van Silver naar Gold

De lange staat van dienst van beheerder Clare Hart en een verstandig en bewezen proces maken dit fonds tot een van de beste in zijn categorie. Hart krijgt ondersteuning van twee toegewijde analisten, Andrew Brandon en Shilpee Raina, die respectievelijk 19 en 14 jaar bij het fondshuis zijn. Het rendement is niet het allerhoogste, maar de rendementen op zowel absolute en risico-aangepaste basis zijn goed.

Het proces is gericht op bedrijven van hoge kwaliteit die een stabiel dividend uitkeren en een redelijke waardering kennen. De focus op kwaliteit heeft de volatiliteit van de portefeuille tamelijk laag gehouden. Onze toegenomen overtuiging op de strategie leidt tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold.

  

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 28 mei t/m 10 juni

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten