Deze fondsen scoren goed: Nederlands universum doorgelicht op CO2-impact

Morningstar introduceerde onlangs de Carbon Risk Score, een nieuw hulpmiddel dat beleggers inzicht geeft in de CO2-impact van beleggingsfondsen. We lichten het Nederlandse fondsenlandschap door met deze nieuwe tool. Bekijk welke beleggingsfondsen in Nederland de beste score op CO-impact halen.

Robert van den Oever 22 mei, 2018 | 12:05
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Carbon Risk Score is een nieuwe tool waarmee beleggers inzicht krijgen in de CO2-impact van beleggingen. Aan de hand van data op bedrijfsniveau van Sustainalytics wordt de cumulatieve impact voor een portefeuille berekend. De methode gaat verder dan puur CO2-uitstoot meten en een CO2-footprint vaststellen.

Want de kern van de Morningstar Carbon Risk Score is een analyse van het risico dat  bedrijven lopen als ze overgaan van gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzaam energiegebruik en de oplossingen die ze daarvoor in petto hebben. Ook speelt mee welke CO2-impact de producten of diensten hebben die een bedrijf levert. De beoordeling van dit alles resulteert in de Carbon Risk Score.

Een introductie en uitleg over de methodologie vindt u in deze twee artikelen:

 

Als vervolg op de introductie bekijken we concreet welke beleggingsfondsen in het Nederlandse fondsenlandschap goed scoren op de Carbon Risk Score. Goed betekent in dit geval een lage score: hoe lager, hoe beter.

Onderstaande tabel rangschikt de beleggingsfondsen die verkrijgbaar zijn in Nederland naar Carbon Risk Score: de kolom met de Carbon Risk Score bepaalt de volgorde van de lijst.

Daarnaast geeft de tabel ook de Fossil Fuel Involvement weer, ofwel de betrokkenheid bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook ziet u of een fonds de Low Carbon Designation krijgt; dat is het predikaat voor beleggingsfondsen met een Carbon Risk Score van lager dan 10 en tevens een Fossil Fuel Involvement van 7 of minder.

Carbon rating NL fondsen mei 2018 kleiner tm Kempen Orange Fund compleet

(klik op tabel voor vergroting)

Wat direct opvalt, is dat de lijstaanvoerder NN Health Care Fund een Carbon Risk Score van minder dan 1 heeft. Bovendien is de Fossil Fuel Involvement 0. Dat laatste geldt ook voor de nummers 2 en 3 op de lijst, en ook de nummers 5 en 6 scoren 0 of bijna 0 op Fossil Fuel Involvement.

De fondsen die het best scoren, richten zich op sectoren die weinig CO2-uitstoot te maken hebben. NN Healthcare als nummer 1 op gezondheidszorg en nummer 2 NN Information Technology op IT. Beide sectoren verstoken voor hun business inderdaad geen fossiele brandstof, en ook het product dat ze leveren doet dat niet. De uitkomsten zijn conform de bevindingen van Morningstar's Jon Hale die hij uiteengezet heeft in zijn uitleg over de methodologie achter de Carbon Risk Score: sectoren zoals gezondheidszorg en informatietechnologie scoren het best, en sectoren als energie en nutsbedrijven scoren het slechtst. 

Verder valt op dat veel fondsen die goed scoren expliciet duurzaam gerichte fondsen zijn. Ze hebben de termen 'duurzaam' of 'sustainable' in hun naam en die maken ze dus ook waar. Dat wordt nog eens extra duidelijk als we de kijken naar de Morningstar Sustainability Rating, die ook in de tabel is meegenomen. De expliciet duurzame fondsen hebben bijna allemaal een bovengemiddelde of hoge Sustainability Rating.

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

Duurzaam beleggen met de Morningstar Sustainability Rating

Impact klimaatverandering: milieurampen schrikken meer af dan beurskrach

Deze vier sectoren kampen met toenemende ESG-risico's

Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten