Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

De beurscorrectie van begin februari had invloed op de waarderingen van Europese aandelen. Dat leidt tot wijzigingen op de Morningstar's Europe Core Pick List, waar voor maart enkele nieuwe aantrekkelijk gewaardeerde aandelen op verschijnen.

Robert van den Oever 09 maart, 2018 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor maart verwelkomt 5 nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de 5 aandelen die ze vervangen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 106% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder 111% was. Het gedaalde percentage geeft het effect weer van de beurscorrectie begin februari die de waarderingen omlaag haalde.

Dat effect blijkt uit ook de verhouding koers/Fair Value die aangeeft dat de Europe Core Pick List als geheel goedkoper is geworden, met een gemiddelde daling van 450 basispunten. Ter vergelijking: over januari werd de lijst juist duurder, met een gemiddelde stijging van 183 basispunten.

Het begint eentonig te worden, maar al vele maanden op rij is de sector gezondheidszorg degene met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Value, en dat is ook deze maand weer het geval. Een bijna net zo hoge korting heeft de sector defensieve consumentengoederen en gevolgd door de sectoren industrie en communicatiediensten.

Eveneens net als in voorgaande maanden zijn de technologie- en de energiesector ieder maar met één naam op de lijst vertegenwoordigd.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers
De afvallers voor deze maand zijn LafargeHolcim (grondstoffen), Publicis Groupe (cyclische consumentengoederen), Anheuser-Busch InBev (defensieve consumentengoederen), Swedbank (financials) en Royal Philips (industrie).

Publicis Groupe, dat een Narrow Moat rating heeft, zag zijn aandelenkoers afgelopen maand met 8% oplopen. In de afgelopen zes maanden is de koers met circa 15% opgelopen.

Ook bierbrouwer Anheuser-Busch InBev, die een Wide Moat rating krijgt van Morningstar-analist Philip Gorham, verdwijnt van de lijst. Hoewel het aandeel nog altijd een duidelijke korting kent ten opzichte van Gorham's geschatte Fair Value en tevens vier Morningsatr sterren heeft, zijn er momenteel in de sector defensieve consumentengoederen andere aandelen te vinden met een hogere korting ten opzichte van hun Fair Value.

Nieuwkomers
De nieuwkomers op de lijst zijn HeidelbergCement (grondstoffen), Bayerische Motoren Werke (cyclische consumentengoederen), Reckitt Benckiser Group (defensieve consumentengoederen), GEA Group (industrie) en Svenska Handelsbanken (financiële diensten).

Uit dit rijtje zijn Reckitt Benckiser en Svenska Handelsbanken veruit de goedkoopste namen met ieder een korting van meer dan 15% ten opzichte van hun beider Fair Values.

ECPL 2018 03 GEA Group

Het aandeel GEA Group noteert momenteel tegen een korting van zo'n 15% ten opzichte van de Fair Value. Dit bedrijf in food processing heeft van Morningstar-analist Denise Molina een Wide Moat rating gekregen. Het maakt machines voor voedselverwerking, zoals scheiden van materiaal, vloeistoffenbehandeling en zuivelverwerking. Het bedrijf doet niet alleen machinebouw, maar ontwerpt en verzorgt volledige fabrieksinrichting voor voedselverwerkers. Die nauwe band met klanten en het lange-termijnkarakter dragen in belangrijke mate bij aan de wide Moat rating. Ook het aspect van voedselveiligheid is daarbij belangrijk; klanten willen geen risico's nemen ten aanzien van hun eindproducten en zullen daarom niet zomaar overstappen naar een andere levancier vanwege het prijsargument. Bovendien heeft GEA Group toonaangevende marktaandelen in de voedselverwerkende industrie en investeert het in innovatieve producten waardoor het voorop blijft lopen in verwerkingstechnologie. Analist Molina heeft onlangs de Fair Value voor GEA Group verhoogd van 45 naar 47 euro en is van mening dat GEA's eigen doen van 13-16% EBIT marge op middellange termijn haalbaar is, gegeven de combinatie van banenreductie en een efficiënter ingerichte productie.

ECPL 2018 03 Svenska Handelsbanken

Svenska Handelsbanken krijgt van Morningstar-analist Derya Guzel een Narrow Moat rating. Sinds de bank in 1990 begon met expansie vanuit zijn Zweedse thuismarkt naar de bredere Europese regio heeft ze succesvol marktaandeel weten te veroveren. De decentrale bedrijfscultuur helpt om de kosten goed in de hand te houden ebn zorgt voor een gezonde klantgerichtheid. Dat heeft er weer voor gezorgd dat klanten minder makkelijk overstappen naar de concurrent. Ofwel, de 'switching costs' zijn hoog. Mede hierdoor heeft de bank een hogere winstgevendheid dan zijn concurrenten (die bovendien voor de langere termijn houdbaar is) en dat draagt bij aan de Moat. Het belangrijkste land voor de bank buiten Zweden is het Verenigd Koninkrijk dat goed is voor 10% van de groepswinst. Analist Guzel vreest geen impact door de Brexit. Svenska Handelsbanken is al 35 jaar actief in het VK en kent het landschap van politiek en regelgeving.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor maart:

Europe Core Pick List 2018 03 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Dit zijn 35 ondergewaardeerde Europese kwaliteitsaandelen

- Twee redenen waarom Rusland andere opkomende aandelenmarkten kan verslaan

- Chinese banken: kans of risico voor beleggers in opkomende markten?

Sterk presterend Philips nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd

Zit er nog waarde in Amerikaanse aandelen?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten