Duurzaam beleggen met de Morningstar Sustainability Rating

De Morningstar Sustainability Rating is een nieuwe tool voor duurzaam beleggen. Op deze pagina vindt u alles over deze rating waarmee u beleggingen kunt beoordelen op hun mate van duurzaamheid. Morningstar's Head of Sustainability Steven Smit legt in een video uit hoe het werkt.

Robert van den Oever 27 februari, 2017 | 11:43
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar introduceert de Morningstar Sustainability Rating, een nieuwe tool waarmee beleggers hun beleggingsfondsen kunnen beoordelen op duurzaamheid. Steven Smit, ceo van Morningstar Benelux en leider van het wereldwijde duurzaamheidprogramma van Morningstar, legt in gesprek met research editor Robert van den Oever uit wat de rating precies inhoudt en wat je er als belegger aan hebt. Want brengt duurzaam beleggen de belegger extra rendement of niet? Dat ziet u in deze video:

 

 

De Morningstar Sustainability Rating
Morningstar heeft de nieuwe Morningstar Sustainability Rating afgelopen maart wereldwijd gelanceerd. Inmiddels zijn 34.000 beleggingsfondsen voorzien van een Morningstar Sustainability Rating, en dat aantal groeit gestaag. Deze nieuwe rating is ontwikkeld in samenwerking met Sustainalytics en helpt beleggers om beleggingsfondsen te beoordelen op basis van duurzame criteria.

Beleggers kunnen hun bestaande portefeuille doorlichten op duurzaamheid, maar ook een nieuwe portefeuille samenstellen aan de hand van duurzaamheidscriteria en kiezen voor het duurzaamheidsniveau dat zij belangrijk vinden. Om in de termen van Morningstar te blijven: van 1 tot 5 globes.

Morningstar introduceert hiermee de eerste onafhankelijke, wereldwijde beoordeling op het gebied van duurzaamheid voor de fondsindustrie. De methodologie achter de Morningstar Sustainability Rating vindt u hier.

Hoe te gebruiken?
Om uit te leggen hoe u als belegger deze nieuwe rating kunt gebruiken, laat fondsanalist Ronald van Genderen u zien waar u de Morningstar Sustainability Rating kunt vinden op de Morningstar-website. Ook praat Van Genderen u bij over de eerste bevindingen met de Morningstar Sustainability Rating. Zijn beleggingsfondsen die zich duurzaam noemen ook echt duurzaam? Hebben zij eigenlijk wel duurzame bedrijven in hun portefeuille? En hoe scoren fondshuizen gemiddeld op het gebied van duurzaamheid? U krijgt de antwoorden in deze video:

 

Duurzaamheid als persoonlijke waarde
Duurzaam beleggen is niet langer een niche-activiteit, zegt Joe Mansueto, oprichter en tot voor kort CEO van Morningstar, in zijn introductie van de nieuwe rating: 'Nieuwe generaties beleggers over de hele wereld zoeken naar manieren om erachter te komen of hun beleggingen de beste duurzame aanpak weerspiegelen, omdat duurzaamheid strookt met hun persoonlijke waarden of eenvoudigweg omdat ze denken dat het tot een beter beleggingsresultaat leidt.'

Meer informatie over nieuwe duurzame fondsen in 2016:

 

Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:

Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?

Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat

Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken

Meer achtergrond over de Morningstar Sustainability Rating:

Waarom Morningstar de Sustainability Rating introduceert

Zo werkt het: een nadere blik op de methodologie

De Morningstar Sustainability Rating: een nieuw perspectief voor beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten