Beleggingsfonds van de week: BlackRock Global Funds - United Kingdom

Het Verenigd Koninkrijk is in rep en roer nadat de net gekozen Labour-leider Jeremy Corbyn een anti-kapitalist en een veganist in zijn schaduw regering benoemde, op respectievelijk Financiën en Landbouw. De eerste, de oud-vakbondsman John McDonnell, ziet zichzelf als revolutionaire socialist die het kapitalisme omver wil werpen en de banken wil nationaliseren. 

San Lie 17 september, 2015 | 9:31
Facebook Twitter LinkedIn

BGF United Kingdom in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: **
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Negative

Zover is het echter nog niet, en biedt het VK een groot scala aan interessante bedrijven van naam en faam. Te denken valt dan aan bedrijven als Glaxo Smith Kline, Carnival, Reckitt Benckiser en Vodafone.

Een fonds dat in dit soort bedrijven belegd is het BlackRock Global Funds – United Kingdom fonds, dat van ons een Bronze rating krijgt. Dit fonds trekt vooral beleggers aan die op zoek zijn naar een Brits large- en midcapfonds dat op groei mikt.

Het fonds wordt beheerd door Nick Little, die al meer dan 10 jaar lang lid is van het VK-team en in september 2011 samen met Mark Lyttleton medebeheerder werd van het BlackRock UK-fonds. Little hanteert een flexibele, vooral bottom-up aanpak. Hij kijkt steeds uit naar degelijke bedrijven die door verstandige managers worden gerund en actief zijn in een aantrekkelijke sector. Little maakt nuttig gebruik van het beheerd vermogen van BlackRock waardoor hij gemakkelijk toegang verkrijgt tot het bedrijfsmanagement. De namen waaraan hij de voorkeur geeft, worden verhandeld tegen volgens hem ondergewaardeerde koersen en vertonen reële groeikenmerken. Uit zijn overtuiging destilleert hij een geconcentreerde portefeuille van 35-55 aandelen met een typische voorkeur voor large- en midcaps.

Tijdens zijn bewindsperiode tot eind juni 2015 presteerde het fonds beter dan zijn Morningstar-categorie en de benchmark. Zijn trackrecord over drie jaar is enigszins teleurstellend, maar Little heeft met succes een aantal institutionele mandaten beheerd waarbij hij gedurende langere tijd dezelfde strategie gebruikte, en dat stelt ons gerust.

Beheerteam
Nick Little werkt sinds 2001 voor BlackRock. Eerst beheerde hij enkele institutionele large-cap mandaten en in september 2011 werd hij samen met Mark Lyttleton medebeheerder van dit fonds. In februari 2012 werd Little alleen verantwoordelijk voor dit fonds en dankzij zijn ervaring als beheerder van institutionele mandaten was hij o.i. de geschikte kandidaat. Little is lid van het VK-aandelenteam van BlackRock dat de voorbije jaren enkele wijzigingen onderging, zoals de aanstelling van enkele beleggers, het vertrek van enkele ervaren teamleden zoals Mark Lyttleton, Hugo Tudor en Simon Young, en dit jaar Richard Plackett en Ralph Cox van het team voor kleinere bedrijven. Die instabiliteit op het vlak van sectorverantwoordelijkheden baart ons zorgen. Little, voorheen beheerder van de ondersteunende diensten, is nu verantwoordelijk voor de olie- en gassector. Positief is de aanstelling van Nigel Bolton als CIO voor EMEA en Azië. Hij heeft al bewezen teams te kunnen herstructureren en processen te kunnen stroomlijnen, onlangs nog in het Europese team. Binnen de nieuwe structuur is Little nu lid van een groep portefeuillebeheerders verantwoordelijk voor VK-retailfunds. Little concentreert zich vooral op bottom-up aandelenselectie, maar hij overlegt ook met economen en strategen om zijn macro-visie te versterken en hij kan een beroep doen op andere experts binnen BlackRock.

Fondshuis
BlackRock heeft het moeilijk gehad om zijn enorme omvang in een voordeel om te zetten voor beleggers. Men heeft GBP 4,7 biljoen onder beheer, waarvan veel uit overnames afkomstig is, en niet van organische groei die voortvloeit uit een gevestigde beleggingscultuur. Voor alle duidelijkheid: BlackRock is een topper inzake risicobeheer. De onderneming wordt geroemd voor haar risicoanalyse van de bovenste plank, en haar modellen worden gebruikt om risicoparameters vast te leggen die alle beheerders dienen te volgen. Op die manier wisten de meeste van haar aandelenfondsen het ergste te vermijden tijdens de crisis in de markten van 2008 (in mindere mate van toepassing op de obligatiefondsen). Daarnaast heeft BlackRock de fondsenreeks geconsolideerd, en zijn de kostenratio's gedaald. BlackRock heeft ook de wereldwijde coördinatie verstevigd, zodat de onderneming beter in staat is haar ruime middelen te vertalen in een beleggingsvoordeel. En toch heeft het multiboetiekmodel van de aandelenfondsen gemengde resultaten opgeleverd. In de leiding over het vastrentende segment zien we ondertussen een significant verloop. Rendementen voor de obligatiefondsen zijn globaal genomen doorsnee. Dat beheerders in eigen fondsen beleggen, is niet uitzonderlijk, en er is ook nog ruimte voor lagere vergoedingen. De tijd zal uitwijzen of BlackRock op dit recente succes kan voortborduren.

Beleggingsproces
Little hanteert een flexibele beleggingsaanpak. Hij wil sterke bedrijven kopen die in een aantrekkelijke sector actief zijn en voordeel halen uit hun prijsstelling. Hij vindt het niet de moeite waard te beleggen in goede bedrijven die in problematische marktsegmenten actief zijn, aangezien het dan moeilijk wordt om beter te scoren dan andere sectoren. Hij stelt eerst een universum van ongeveer 500 bedrijven samen. Dat universum brengt hij terug op basis van sector- en marktdynamiek om dan de waardering te onderzoeken en wat reeds in de prijs verrekend is. Little wil er ook zeker van zijn dat potentiele aandelen een sterk managementteam hebben om voordeel te halen uit de opportuniteiten; dankzij het beheerd vermogen van BlackRock krijgt hij gemakkelijk toegang tot het bedrijfsmanagement. Hij zet de waardering af tegen de concurrentie en de bredere markt. Tenslotte zoekt hij mogelijke katalysatoren voor waardecreatie, evenals een gebeurtenis of reeks gebeurtenissen die tot opwaardering kunnen leiden. Tijdens deze fase vloeit het top-down, fundamenteel en waarderingsonderzoek samen met de input van het VK-aandelenteam.
Hij overlegt met andere teamleden van het focusfonds over de aandelen en onderzoekt of zijn eigen visie de juiste is. Hij stelt zijn eigen mening voortdurend in vraag. Little praat ook met de overige analisten en strategen die bij BlackRock werkzaam zijn.

Rendement
Dit fonds doet het tijdens Littles bewindsperiode weliswaar beter dan het categoriegemiddelde en de benchmark, maar het trackrecord over 3 jaar voor het gelijkwaardige VK-fonds van BlackRock is minder goed. Het scoort beter dan zijn FTSE All-Share-index, maar blijft licht achter bij het gemiddelde fonds in de Morningstar-categorie VK Large Cap Aandelen Gemengd. Onder Little heeft het fonds geprofiteerd van zijn blootstelling aan midcaps, maar in 2014 stelde de aandelenselectie eerder teleur. Het rendement had sterk te lijden van de rotatie tijdens het tweede kwartaal van 2014 met Hargreaves Lansdown, Foxtons en Rolls Royce als slechtst presterende aandelen. Onder Little, leverde de positie in Next het meeste winst op, terwijl ook Ashtead, Hargreaves Lansdown en Compass Group winst opleverden. De blootstelling aan grondstoffen woog tijdens de periode op het resultaat, met name posities in BG Group, Rio Tinto, Antofagasta en Tullow Oil. Voor hij dit fonds overnam, was het trackrecord van Little als beheerder van institutionele mandaten uitstekend. Dit fonds wordt beheerd als een relatief geconcentreerd fonds gebaseerd op ‘best ideas’. Daardoor kan het te lijden hebben van een hogere volatiliteit, aangezien de beheerder zich door zijn overtuigingen laat leiden. Tijdens Littles bewindsperiode lag de standaarddeviatie van het fonds boven het categoriegemiddelde en de benchmark.

Kosten
De lopende kosten verschillen naargelang de aandelenklasse, maar liggen boven het gemiddelde van de Morningstar-categorie VK Large-cap Aandelen Gemengd.

Lees ook het fondsrapport van BlackRock Global Funds - United Kingdom

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VK Equities Large Cap Gemengd met een Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting)

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten