Top 5 telecom-fondsen: fusies en overnames stuwen rendement

Aandelen uit de telecom-sector zijn dit jaar mede dankzij fusie- en overnamenieuws uitermate sterk uit de startblokken gekomen. Dit tegen de verwachting van vermogensbeheerders in.

Harm Luttikhedde, 25 februari, 2015 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

Van alle sectoren was telecom in de eerste zes weken van dit jaar de best presterende sector. Het iShares Global Telecom ETF behaalde tot en met 12 februari een rendement van 11,63 procent.

Volgens Alpha Research, dat de wijzigingen in de beleggingsmix van 54 actieve fondshuizen bijhoudt, laat het resultaat zien dat 'asset managers er met hun sectoradviezen af en toe naast zitten'. De goede performance van de sector gezondheidszorg was daarentegen wel overeenkomstig de consensus, net als het zwakke presteren van aandelen uit de sector utilities.

Overigens staan in de top 5 van best presterende aandelensectoren dit jaar tot nu toe er vier die als defensief bestempeld worden, een duidelijk teken van waar de voorkeur van de belegger momenteel ligt.

Trend
Het aantal in Nederland beschikbare actieve fondsen dat belegt in de telecomsector blijkt nog maar zeer beperkt: vijf in totaal. Ook in andere sectoren is dit het geval. Ze maken plaats voor ETFs. Onder meer online vermogensbeheerder Oxby maakt volop gebruik van sector-ETFs, in hun geval van de Amerikaanse aanbieder SPDR.

Volgens Morningstar-analist Ronald van Genderen zijn er waarschijnlijk twee redenen aan te wijzen voor deze trend. 'Allereerst: sectorfondsen hebben in het algemeen over langere periodes in het verleden nauwelijks bewezen waarde toe te kunnen voegen. Daarnaast zal het kostenaspect meespelen. Sectorfondsen zijn in zijn algemeenheid duurder dan meer breder beleggende actief beheerde fondsen.'

Het kostenverschil met ETFs die in een sector beleggen, mag volgens de analist gerust fors genoemd worden. Van Genderen: 'Dat was zeker zo voordat in Nederland het provisieverbod in werking trad vorig jaar, maar ook na het verbod is er nog sprake van een aanzienlijk kostenverschil.'

Wat dat provisieverbod betreft: van de twee actieve fondsen in deze top 5, namelijk van Candriam en KBC, zijn nog steeds geen officiële non-rebate aandelenklasses beschikbaar.

ING Telecom Services
Het best presterende actief beheerde beleggingsfonds op zowel drie- als vijfjaarsbasis is overigens ING Telecom Services. Dit door Jeroen Brand (foto) beheerde fonds heeft over deze periodes ook de benchmark weten te verslaan. Met EUR 6,5 miljoen onder beheer is het een van de kleinste, actief beheerde telecom-fondsen, maar met 80 basispunten wel veruit de goedkoopste.Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen: iShares EURO STOXX Telecomm 30-15 ETF, Candriam Equities Global Telecom, iShares STOXX Europe 600 Telecom ETF, KBC Equity Fund - Telecom Acc en db x-trackers Stoxx Europe 600 Telecom ETF.

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten