Morningstars beleggingsbarometer september – categorieën met hoogste en laagste rendement

Welke beleggingscategorieën boekten in september het beste en slechtste resultaat? Een rondje langs het boerenerf, Polen en Brazilië. 'De verkiezingen zijn voor Brazilië alles of niets. Als Rousseff wint is dat een naar scenario. Wordt Neves de nieuwe president dan is Brazilië de belegging van het jaar.'

Maarten van der Pas 09 oktober, 2014 | 15:23
Facebook Twitter LinkedIn



(klik op tabel voor vergroting)

Glans verloren
Edelmetalen zijn uit de gratie bij beleggers. Niet alleen september maar heel het derde kwartaal stonden de koersen van goud, zilver, platina en palladium onder druk. ABN Amro legt in een marktrapport de oorzaak bij de stijgende dollar en de verwachte stijging van de rente in de Verenigde Staten. Volgens de bank hebben edelmetalen de neiging in prijs te dalen in een klimaat met een aantrekkende dollar. Ook zijn edelmetalen als belegging onaantrekkelijk als de Amerikaanse rente stijgt. Die stijging moet nog plaatsvinden, maar ABN Amro verwacht dat in het vierde kwartaal.

Biefstuk
Agrarische grondstoffen zoals graan doen het slecht, maar vee daarentegen was in september de meest winstgevende beleggingscategorie. De boer op om te achterhalen wat de oorzaak is. Volgens een beef market analyst van Rabobank in Beef Magazine is het aanbod van slachtrunderen laag en blijft de vraag naar biefstuk, entrecote et cetera verrassend sterk. Een klassiek geval van vraag overtreft het aanbod waardoor de prijzen stijgen en beleggers mooie winsten kunnen maken op vee.

Graanprijzen staan onder druk na aanhoudende berichten over recordoogsten in de Verenigde Staten en elders in de wereld. De tarweprijs stond eind september op het laagste punt in vier jaar. Het International Grains Council (IGC) heeft zijn verwachting voor de wereldtarwe-oogst met vier miljoen ton verhoogd tot 717 miljoen ton terwijl het mondiale verbruik wordt geschat op 709 miljoen ton. Er is dus sprake van en flink overschot. Ook voor maïs en soja voorziet het IGC dit jaar een groot verschil tussen oogst en verbruik.

Oost-Europees succesverhaal
De winst van Poolse aandelen lijkt te maken te hebben met het economisch herstel van het land. Het gaat dan ook gewoon lekker met Polen. De binnenlandse vraag stijgt met een snelheid die het hoogst is in vier jaar en de werkeloosheid bevindt zich op het laagste punt in vier jaar. Ook de investeringen door ondernemingen stijgen.
Polen is een Oost-Europees succesverhaal. Het is een economisch gezond land en in tegenstelling tot veel andere opkomende landen hoeft het geen hervormingen door te voeren. Het heeft de afgelopen jaren –weliswaar onder druk uit Brussel- een redelijk begrotingsbeleid gevoerd en zijn financiële systeem niet opgeblazen. Ook heeft het een exportsector opgebouwd. Ingeklemd tussen Duitsland en Oekraïne heeft het het wegvallen van de uitvoer naar zijn oosterbuur kunnen opvangen. Polen leunt sterk op Duitsland en het groeivertraging van de Duitse economie kan wel problemen opleveren.

Alles of niets voor Brazilië
Het kan verkeren met Brazilië. Ik waarschuwde vorige maand al dat aandelenkoersen sterk kunnen reageren in aanloop naar verkiezingen en ook na bekendmaking van de uitslag. In augustus boekte de Morningstar-categorie ‘Aandelen Brazilië’ met 10,21 procent nog het hoogste rendement. Een maand later is het al weer gedaan met de pret en voeren Braziliaanse aandelen het klassement van de slechtst presterende beleggingscategorieën aan met een verlies van 13,90 procent. Reden voor de euforie in augustus was, dat Marina Silva het goed deed in de opiniepeilingen voor verkiezingen. Zij is de grootste uitdager de huidige minister-president Dilma Rousseff (foto rechts). De financiële markten houden Rousseff verantwoordelijk voor de slechte economische cijfers van Brazilië en waren dus maar al te blij dat zij er slecht voor stond in de peilingen. Maar beleggers juichten te vroeg, want de populariteit van de linkse Rousseff steeg in september.

Maar er is weer hoop. Rousseff won begin oktober weliswaar de eerste ronde van de verkieziengen, maar de neo-liberale en hervormingsgezinde Aecio Neves (foto links) werd verrassend tweede. Rouseff en Neves nemen het nu tegen elkaar op in de tweede ronde. Op 6 oktober wordt bekend wie de nieuwe Braziliaanse minister-president wordt in wat nu al de meest onvoorspelbare verkiezingen in decennia wordt genoemd.

Rousseff heeft veel aanhang onder de arme bevolking van Brazilië. Neves presenteert zich als de hervormer die de inflatie, recessie en corruptie aanpakt in de grootste economie van Zuid-Amerika. Beleggers hebben nu hun hoop gevestigd op Neves. De Braziliaanse beursindex Bovespa steeg maandag 4,72 procent na de uitslag en dat is de grootste winst op één dag in de afgelopen drie jaar en de Real klom 1,46 procent. Wat alleen al het effect is als een hervormingskandidaat de tweede ronde haalt.

‘Het is voor Brazilië alles of niets’, stelt Maarten-Jan Bakkum, senior strateeg opkomende markten bij ING IM. Brazilië is volgens hem van alle opkomende landen het afgelopen jaar het verst weggezakt. ‘Rousseff heeft met haar beleid weliswaar miljoenen Brazilianen uit de armoede getrokken, maar de slechte economie is haar ook aan te rekenen. Door haar beleid zien buitenlandse bedrijven Brazilïe niet meer als een land met een rationeel investeringsklimaat.’

Als Rousseff de verkiezingen wint is dat dan ook een heel naar scenario, meent Bakkum. Hij verwacht dat ze enkele kosmetische maatregelen zal nemen door de rente iets te verhogen en de uitgaven wat te verlagen, maar echte hervormingen zoals van het belastingsysteem zullen uitblijven. De econoom schetst een zwart scenario waarbij buitenlandse investeerders uit Brazilië zullen wegtrekken, de kredietbureaus zullen het land afwaarderen waardoor de munt onder druk komt en de inflatie zal stijgen.
‘Als Neves daarentegen wint wordt Brazilië de belegging van het jaar’, aldus Bakkum. ‘In potentie is Brazilië van de opkomende landen het meest interessante verhaal voor beleggers.’

Het lijkt duidelijk. Als Neves de verkiezingen wint dan zullen we ‘Aandelen Brazilië’ in oktober terug zien bij de best presterende beleggingscategorieën. Dan gaat Brazilië India achterna, waar een hervormingsgezinde kandidaat de verkiezingen won en waardoor ‘Aandelen India’ dit jaar tot en met september de meest winstgevende beleggingscategorie is met een plus van 43,77 procent. Wint Rousseff dan zullen de koersen van Braziliaanse aandelen verder onderuitgaan en zal Brazilië flink stijgen op de lijst van verliezers.

Minder exotisch
Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën. De winst zit dit jaar tot en met september duidelijk in Amerikaanse aandelen.

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten