Morningstars beleggingsbarometer november – categorieën met hoogste en laagste rendement

Welke beleggingscategorieën boekten in november het beste en slechtste resultaat?Aandelen uit de eurozone behoorden tot de meest winstgevende categorieën. Maar dit succes is betrekkelijk. Maleisië zat vorige maand in de hoek waar de klappen vielen. Dat komt door zijn afhankelijkheid van de olieprijs.

Maarten van der Pas 04 december, 2014 | 0:26
Facebook Twitter LinkedIn

De eurozone domineert de beleggingscategorieën met het hoogste rendement in november. Duitse, Nederlandse en Franse aandelen staan in de top 10 en daarnaast ook nog eens de brede categorieën ‘Eurozone large-cap’ en ‘Eurozone mid-cap’ (zie eerste tabel). Nou is dit rendement ook maar betrekkelijk, want in oktober gingen Europese aandelen nog fors onderuit en de klim omhoog in november maakt dat ze relatief hard stegen. Wordt het rendement van deze categorieën dit jaar tot en met november bekeken, dan blijkt dat aandelen uit de eurozone zeker niet de grootste winstmakers zijn en ver achterblijven bij Amerikaanse en wereldwijde aandelen (zie laatste tabel).

(Klik op tabel voor vergroting)

Veel beter lijkt het er in de eurzone niet op te worden. De angst voor een recessie neemt toe. Volgens het Britse marktonderzoeksbureau Markit zakt de eurozone in een diepere economische malaise. De samengestelde inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in zowel de dienstensector als de industrie weerspiegelt, daalde in oktober van 52,1 tot 51,1. Dat is het laagste niveau in zestien maanden en duidt bovendien op een economische groei van slechts 0,1 procent in het lopende kwartaal. Een indexstand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Bij de vier grootste eurolanden steeg alleen in Italië de samengestelde index. In Duitsland was nog wel sprake van groei, maar kwam de index na een lichte daling op de laagste stand sinds juni 2013. Ook de Spaanse index bleef ondanks een daling wijzen op groei. De Franse index zakte verder weg en gaf daarmee voor de zevende maand op rij krimp aan in de dienstensector en de industrie.

Donderdag vergadert de top van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag over zijn monetaire beleid. Met steunprogramma's die in de afgelopen maanden werden aangekondigd hoopte de centrale bank zowel de inflatie als de economische groei aan te jagen.

Olieprijs
Maleisië zat duidelijk in de hoek waar de klappen vielen (zie eerste tabel). Het zag in november zijn aandelen, obligatiekoersen en munt (ringgit) kelderen. De lage olieprijs speelt Maleisië parten. Het land leunt sterk op staatsoliebedrijf Petronas. Maleise staatsobligaties hebben een AAA-waardering omdat ze worden gedekt door olie-inkomsten. De lage olieprijs en dus lagere inkomsten voor Petronas betekent mogelijk een lager dividend voor de Maleise regering. Om een idee te krijgen om wat voor bedragen het gaat: Petronas verwacht volgend jaar MYR 43 miljard (USD 12,56 miljard) aan dividend uit te keren aan de staat.

Door de lagere olie-inkomsten achten beleggers Maleise staatsobligaties risicovoller. Het rendement op Maleise 10-jaars staatsobligaties steeg tot 3.92 procent. De ringgit bereikte het laagste punt ten opzichte van de dollar in vijf jaar.

Weinig veranderingen
Bij de best presterende beleggingscategorieën dit jaar tot en met november zijn er weinig veranderingen ten opzichte van eerdere maanden (zie tweede tabel). Opkomende landen en de sectoren biotechnologie en gezondheidszorg blijven domineren. Ik heb al het nodige geschreven over hun sterke prestaties. Op de meest en minst renderende beleggingscategorieën dit jaar wordt over enkele weken in het jaar overzicht dieper ingegaan.


(Klik op tabel voor vergroting)

Minder exotisch
Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.


(Klik op tabel voor vergroting)

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten