Morningstar zet Delta Lloyd Deelnemingen Fondsen 'Under Review'

Het vertrek van Alex Otto bij Delta Lloyd is voor de fondsanalisten van Morningstar voldoende reden om Delta Lloyd Deelnemingen Fonds en Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds Under Review te plaatsen.

Maarten van der Pas 13 februari, 2014 | 13:39
Facebook Twitter LinkedIn

Alex Otto verlaat Delta Lloyd. De verzekeraar maakte het vertrek van de chief investment officer (CIO) en chief executive officer (CEO) van Delta Lloyd Asset Management woensdagavond nabeurs bekend. Voor de fondsanalisten van Morningstar voldoende reden om de Deelnemingen-fondsen van Delta Lloyd Under Review te plaatsen.

Ofschoon Otto (foto) niet de bedenker was van de Deelnemingen-strategie, was hij wel degene die dit beleggingsproduct groot maakte en het boegbeeld werd van deze participatiestrategie. Via zijn rol in het Investment Commitee was hij intensief betrokken bij de aan- en verkoopbeslissingen van deze fondsen.

De Deelnemingen-strategie houdt in, dat het fonds een belang van minimaal 5 procent in een onderneming neemt. Het belegt vooral in small- en micro-caps. Een dergelijk belang geeft de fondsbeheerders de mogelijkheid om met het management van de bedrijven aan tafel te zitten en de onderneming goed te leren kennen. Delta Lloyd ontwikkelde deze beleggingsstijl in 1999. De bekendste fondsen zijn het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, dat in Nederlandse aandelen belegt, en het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds, een Europese variant. 

Gezien Otto's grote, zij het afnemende, betrokkenheid bij de fondsen, hebben de Morningstar-fondsanalisten besloten het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds (voorheen: Silver), Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds (voorheen: Bronze), Delta Lloyd European Participation Fund (voorheen: Bronze) en Delta Lloyd Select Dividend Fonds (voorheen: Neutral) voorlopig Under Review te plaatsen.
Zij gaan nu eerst de impact van zijn vertrek op de fondsen na.

Mr 5%
Alex Otto maakte in 1999 de overstap maakte van het Shell Pensioenfonds, waar hij sinds 1984 portefeuillebeheerder was, naar Delta Lloyd. Na bijna 15 jaar stapt hij per 1 juni over naar HB Capital, het investeringsbedrijf van de familie Blokker. "Het beleggen voor een verzekeraar is een andere tak van sport geworden. Met alle regels die er aankomen zijn de risico's het uitgangspunt. Het wordt allemaal meer ingekaderd. Daarnaast raakte ik als directeur steeds verder weg van het werk dat ik leuk vind – het beleggen zelf. De functies ceo en cio zijn steeds lastiger te combineren. Je hebt met heel veel zaken te maken", lichtte Otto zijn vertrek in FD toe.

Vanwege zijn vele belangen van 5 procent in Nederlandse ondernemingen had Otto de bijnaam 'Mr. 5%'.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten