De prijs van rentmeesterschap

De hard close van Kempen (Lux) Global High Dividend Fund is naast een verstandig ook een moedig besluit. Rentmeesterschap en winstmaximalisatie gaan nu eenmaal niet samen. Dat is de prijs van goed rentmeesterschap.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 februari, 2014 | 16:34
Facebook Twitter LinkedIn

Vermogensbeheerder Kempen Capital Management sluit de poorten van haar kroonjuweel, het Kempen (Lux) Global High Dividend Fund. Op vrijdag 24 januari belde portefeuillebeheerder Jorik van den Bos mij op met de mededeling dat het moment daar was om, in het belang van de huidige beleggers, het fonds te sluiten. Op dit moment kunnen beleggers nog instappen, maar na 14 februari gaat het fonds dicht. Een zogenaamde hard close, wat betekent dat zowel bestaande als nieuwe beleggers geen nieuw geld kunnen investeren en dat zelfs ontvangen dividenden niet herbelegd kunnen worden. Bestaande beleggers kunnen hun stukken wel aanhouden en op dagbasis verkopen, maar nieuw geld beleggen is er dus niet meer bij.

De reden van sluiting is de fondsomvang. Het fonds startte op 24 oktober 2007 met een beheerd vermogen van ongeveer 18 miljoen euro. Sindsdien is het fonds hard gegroeid en vooral in de afgelopen drie jaar heeft het team mede als gevolg van de search for yield veel instroom mogen verwelkomen. Dat het Kempen Global High Dividend Fund populair is, blijkt wel uit het feit dat het één van de slechts zes fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd - Dividend was die sinds januari 2010 meer dan 1 miljard euro aan nieuw geld te beleggen had. Koren op de molen van Kempen, want meer beheerd vermogen betekent simpelweg meer inkomsten vanuit de beheervergoeding. Het succes van het fonds blijft ook op de site van Morningstar niet onopgemerkt. Het fonds behoort sinds 2012 steevast tot de meest opgezochte fondsen.

Keerzijde
Maar het succes heeft ook een keerzijde. De groeiende omvang kan omslaan van lust naar last wanneer het fonds te groot wordt. Het team belegt namelijk een deel van het vermogen in mid caps en enkele small caps en hanteert daarnaast een gelijkgewogen portefeuille. Dat gaat prima wanneer het fonds klein is, maar kan tot problemen leiden wanneer de beheerders door de vermogensgroei beperkt worden in hun keuzes, waardoor zij gedwongen worden om anders te beleggen dan hun eigenlijke strategie. Waakzaamheid en helderheid over de maximale capaciteit is in onze ogen dan ook cruciaal voor het beheren van een beleggingsfonds. Het uitgebreid promoten en sterk laten doorgroeien van succesvolle fondsen is uitermate interessant voor het fondshuis, maar dat dient de lange termijn belangen van de beleggers dan niet meer. Morningstar vindt dat de belangen van beleggers altijd moeten prevaleren boven het belang van het fondshuis. Zoals het een goed rentmeester betaamt.

Het team onder leiding van Jorik van den Bos heeft altijd aangegeven dat het de capaciteit van de strategie zorgvuldig monitort. De reden hiervoor is mede terug te voeren tot het vertrek van de kern van het dividendteam bij ING, toen men daar vanaf 1999 tot en met 2005 met succes dezelfde strategie beheerde. De Haagse vermogensbeheerder wilde, in tegenstelling tot het beheerteam, het fonds na een spectaculaire groei niet sluiten. Omdat de beheerders zich hierin niet konden vinden maakte men de overstap naar Kempen. Hier werden duidelijke afspraken gemaakt over het maximaal te beheren vermogen.

Rekbaar
Het stellen van een capaciteitslimiet is dan ook geen verrassing. De vraag is echter altijd hoe rekbaar die limiet is als de grens in zicht komt. Kempen heeft er blijk van gegeven deze afspraak te respecteren. Dat zal Van den Bos en zijn team even niet zo populair hebben gemaakt bij de collega’s van de verkooporganisatie. Zij zien immers de kip met de gouden eieren uit hun handen glippen. Dat maakt de hard close, naast een verstandig besluit, ook een moedig besluit. Rentmeesterschap en winstmaximalisatie gaan nu eenmaal niet samen. Dat is de prijs van goed rentmeesterschap.


Lees ook
Kempen Global High Dividend op slot voor beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten