Dit zijn Morningstar's nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen tegen het licht gehouden en herbeoordeeld. Bekijk de nieuwe Morningstar Analyst Ratings, de upgrades en de downgrades. U vindt alle wijzgingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 11 juni, 2019 | 8:34

Nieuwe rating

State Street EUR Sustainable Corporate Bond Index - Bronze

Beleggers die op zoek zijn naar een fonds tegen lage kosten dat een goed opgebouwde ESG-analyse doet, zijn goed af met State Street EUR Sustainable Corporate Bond Index. Het fonds kent een brede coverage en een vergelijkbaar risico/rendementsprofiel als de niet-ESG gerichte benchmark. Belangrijk is het kostenvoordeel dat Morningstar-analist Jose Garcia Zarate sterkt in zijn overtuiging dat het fonds rendementen kan halen die boven het categoriegemiddelde liggen, op risico-gecorrigeerde basis, voor de lange termijn. Daarom krijgt het fonds een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

T. Rowe Price Fontier Markets Equity - Bronze

Deze strategie is pas in 2014 gelanceerd en is dus nog vrij jong, maar beheerder Oliver Bell heeft uitstekende papieren voor zijn taak. Hij kwam in 2011 bij het fondshuis en bekleedde voordien verschillende functies in het opkomende-markten aandelenteam van Pictet AM.

Met het T. Rowe Price Fontier Markets Equity fonds bouwt Bell een portefeuille van kwaliteitsbedrijven met goede groeivooruitzichten, terwijl hij macro-economische ontwikkelingen en risico's nauwlettend in de gaten houdt. Een team van zes analisten staat Bell terzijde om te zoeken naar bottom-up beleggingsideeën en er is aanvullende ondersteuning door T. Rowe Price's emerging markets debt team om valuta en geoploitieke risico's in de gaten te houden.

Morningstar-analist Mathieu Caquineau is van mening dat dit beleggingsproces goed in staat is om de voordelen en middelen die het fondshuis biedt te benutten en ook om de valkuilen te vermijden die samenhangen met beleggen in frontier markets. Hij kent dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Bronze toe.

 

UBS Bloomberg Barclays MSCI Euro Liquid Corporates Sustainable ETF - Bronze

Deze ETF is een interessante optie voor beleggers die blootstelling zoeken aan bedrijfobligaties met een solide ESG component, terwijl er geen concessies worden gedaan aan de rendementen. Dit geldt voor zowel de Euro als de US variant van dit fonds. De diversificatie is breed en de lage kosten zijn een voordeel.

De liquiditeitsvereisten van de index leiden ertoe dat de portefeuille sterk neigt naar large-cap obligatie-uitgevers en naar kwaliteitsnamen. De lage kosten zorgen ervoor dat het rendement zijn categoriegemiddelde kan overstijgen op de lange termijn. Zowel de Euro als de US variant krijgen een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Downgrades

Capital Group Equity - van Bronze naar Neutral

Bij dit fonds vertrekt een van de beheerders en dat betekent een groot verlies aan ervaring. Maar niet alleen dat, want het leidt er ook toe dat de beleggingsprincipes die dit fonds al heel lang kenmerken, verlaten worden. Omdat het vertrouwen van Morningstar-analist Peter Brunt in dit fonds hierdoor afneemt, gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Candriam Equities Biotechnology - van Silver naar Bronze

De overtuiging op dit fonds is gedaald als gevolg van de beslissing van het fondshuis om de maximum capaciteit van dit fonds flink uit te breiden vanwege de grote instroom van nieuw vermogen. Die verruiming van de toch al grote omvang maakt het fonds minder wendbaar en kan de mogelijkheden om te beleggen beperken, met name ten aanzien van kleinere bedrijven in het biotechnoloie-universum. Eerdere gevallen van een sterke toename van het beheerd vermogen hebben geleerd dat die de vooruitzichten kunnen schaden en voortzetting van een indrukwekkend track record kunnen belemmeren.

Morningstar-analist Jeffrey Schumacher verlaagt daarom de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze. Wel vindt hij dat het fonds nog altijd profiteert van een ervaren en getalenteerd beheerder en dat het beleggingsproces goed gestructureerd en doordacht is.

 

JPM Natural Resources en JPM Global Natural Resources - van Bronze naar Neutral

Dit fonds heeft positieve kanten in de vorm van een ervaren beheerteam en uitgebreide ondersteuning door analisten, maar dat vertaalt zich niet in de resultaten die we willen zien van beleggingsfondsen met een positieve beoordeling. Verstandige wijzigingen in de beleggingsaanpak in 2015 hebben de focus op aandelenselectie vergroot, maar dat heeft wisselde resultaten opgeleverd, in het bijzonder de voor risico aangepaste. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral.

  

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 14 t/m 26 mei

- Zo werken de ratings van Morningstar

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux