Top-5 Aandelen Europe Large-Cap Gemengd: KBC aan kop

Het jaar 2018 eindigt met de nodige turbulentie op de wereldwijde beurzen. Wereldwijd noteren aandelenbeurzen inmiddels na een slechte decembermaand een verlies voor het jaar. Voor Europese aandelen kenden een slecht jaar. Deze week de vijf Europese aandelenfondsen die zich het best hebben weten te onderscheiden in dit moeilijke klimaat.

Ronald van Genderen 02 januari, 2019 | 13:32

Het jaar 2018 nadert haar einde. Waar het jaar in het begin nog een relatief rustig kende in de eerste maanden, lijkt de onrust in de loop van het jaar alleen maar toegenomen. Ook in de laatste dagen van het jaar heerst er een onrustige sfeer op de aandelenbeurzen met grote uitslagen. De maand december is uiteindelijk zelfs dermate slecht dat die uiteindelijk het beursjaar wereldwijd in het rood laat eindigen.

Hoewel de onrust wereldwijd voelbaar was, heeft Europa er wel een flink deel van voor haar rekening gekregen. Neem bijvoorbeeld de zorgen om de schuldenlasten van Italië, de Brexit en de oplopende spanningen met Rusland. Om maar niet te spreken van de geopolitieke onrust met onder andere dreigende handelsoorlogen.

Uitstroom uit Europa
Europa was het afgelopen jaar dan ook een van de slechts presterence regio’s. Zo stond de MSCI Europe per 26 december op een verlies van -11,29%. Japan stond met een verlies van -8,64% ook stevig in het rood, terwijl de MSCI World en MSCI USA hun jaarwinst in de laatste maand van het jaar verwisselden voor een verlies van -5,63%, respectievelijk -1,64%.

De categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd was het afgelopen jaar dan ook bepaald geen populaire categorie onder beleggers. In 2018 tot en met eind november onttrokken beleggers maar liefst 4,5 miljard euro uit fondsen in deze categorie. Slechts 10 andere categorieën, van de in totaal 293 categorieën die Morningstar onderscheidt, hadden te maken met een grotere uitstroom.

Extra tekenend voor de desintresse van beleggers voor Europese aandelen is het feit dat de twee categorieën met de grootste instroom Aandelen Werelwijd Large-Cap Gemengd en Aandelen VS Large-Cap Gemengd waren. Het was zeker geen jaar waarin beleggers zich afkeerden van aandelen, het was heel gericht beweging uit Europese aandelen.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende fondsen in de categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement dit jaar tot en met eind november.

Fidelity FAST Europe
Op de derde plaats staat Fidelity FAST Europe. Het beheerduo Fabio Riccelli en Karoline Rosenberg selecteren hun aandelen vanuit een bottom-up benadering. Zij beleggen in Europese bedrijven waarvan zij denken dat die onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld en focussen daarbij op bedrijven waarvan het langetermijngroeipotentieel verkeerd wordt ingeschat door de markt. Toch is er een ander aspect binnen hun benadering dat hen nipt in het groen heeft gehouden dit jaar en dat is de mogelijkheid om short te gaan in aandelen.

ETF's op plekken 2 en 4
Opvallend aan de top 5 is dat op plek twee en vier een plek is ingeruimd voor laag risico ETF's, producten waarvan je zou mogen verwachten dat ze bij een hoge volatiliteit op de beurs relatief goed presteren. De ETF van BNP Paribas volgt een index die bestaat uit een relatief geconcentreerd mandje (56 aandelen per eind november) van aandelen die historisch gezien een lage volatiliteit hebben. De ETF van Ossiam daarentegen kent een geheel eigen benadering. Deze ETF volgt een index die bestaat uit 300 namen die geselecteerd worden uit de bredere STOXX Europe 600 index. Daarbij wordt geselecteerd op liquiditeit en wegingen worden dermate aangepast dat er een portefeuille ontstaat met de laagst mogelijke volatiliteit.

Top 5 Aandelen Europe Large-Cap Gemengd

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux