'Emerging market debt is volwassen geworden'

Opkomende markten boekten het afgelopen decennium een fenomenaal rendement, maar zullen de komende tien jaar een meer gematigde winst laten zien. Dat stelt emerging market specialist Bhanu Baweja.

Maarten van der Pas 29 november, 2012 | 15:45
Facebook Twitter LinkedIn

Een belegger die wil investeren in obligaties uit opkomende markten heeft de keus uit staatsobligaties uitgegeven in harde valuta of lokale valuta en bedrijfsobligaties in harde of lokale valuta (hard of local currency). De vraag voor beleggers is in welke categorie emerging market debt zij het beste kunnen beleggen. Bhanu Baweja, global head emerging markets fixed income and foreign exchange strategy bij UBS (zie foto), gaf onlangs op het seminar 'De groeiende rol van emerging markets' zijn visie op deze vraag.

De balansen van opkomende landen zijn volgens Baweja sinds de crisis iets achteruit gegaan. Maar hij stelt vast dat ze nog altijd in goede gezondheid verkeren in vergelijking met die van ontwikkelde landen. Toch komt die goede gezondheid volgens Baweja niet terug in de aandelen- en valutakoersen van opkomende landen. Hij ziet het daarentegen wel weerspiegelt in de obligaties uit opkomende landen. Obligaties in lokale valuta presteerden grofweg in lijn met sterke Amerikaanse staatsobligaties. Obligaties in harde valuta deden het veel beter en dat geldt zowel voor staats- als bedrijfsobligaties.

Baweja wijst erop, dat beleggers zoeken naar opgeschoonde balansen en rendement en vindt dat opkomende landen aan deze criteria voldoen. Hij stelt vast dat emerging market debt volwassen in geworden. ‘Voor 2011 steeg het rendement van obligaties uit opkomende landen in lokale valuta als wereldwijde risicograadmeters meer spanning in de markt aangaven. Nu zie ik deze obligaties zich meer gedragen als Treasuries of Bunds’, aldus Baweja. ‘Obligaties uit opkomende landen in lokale valuta worden meer verhandeld als fixed income dan als credit.’

Aandelenachtig rendement
Voor de categorie obligaties uit opkomende landen in harde valuta stelt Baweja vast, dat deze een 'aandelenachtig rendement hebben laten zien met een obligatie-achtig risico'. De afgelopen jaar heeft een contractie bij het rendement van Amerikaanse staatsobligaties het grootste deel van het rendement van emerging market hard currency debt voor zijn rekening genomen. Baweja: ‘Op een spreadbasis verwacht ik geen opgeblazen rendement. Mijn model gaat uit van een beperkte ruimte voor het verkrappen van spreads.’

De vraag is of opkomende landen niet al het grootste deel van hun opwaardering achter zich hebben. Volgens Baweja hebben deze landen het afgelopen decennium een flinke verbetering van hun kredietwaardigheid doorgemaakt en bevinden ze zich inmiddels niet meer op het steilste stuk van de opwaartse curve.

Bij obligaties uit opkomende landen in lokale valuta ziet Baweja dat de couponrente en de valutakoers de belangrijkste krachten van het rendement zijn en hij verwacht dat dit zal aanhouden. ‘Ik denk niet dat de Amerikaanse dollar op korte termijn deprecieert’, licht Baweja toe.

Fenomenaal rendement
Volgens Baweja boekten opkomende markten het afgelopen decennium een ‘fenomenaal rendement’, maar zullen ze de komende tien jaar een ‘meer gematigde winst’ laten zien. De balansen van opkomende landen verkeerden aan het begin van de crisis in uitstekende staat, maar dit verandert erg langzaam. Baweja: ‘Het komende jaar zal emerging market hard currency debt een robbuste Sharpe ratio blijven laten zien. Vanuit een langetermijnperspectief van twee tot vijf jaar prefereer ik obligaties in lokale valuta boven harde valuta.’


Lees ook
Proeven aan de vier smaken van emerging market debt

De beste beleggingsfondsen voor obligaties uit opkomende markten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten