Vluchten in obligaties uit opkomende landen (vervolg)

Pas op: 'emerging market debt' lijkt een homogene groep, maar is het niet. Plus de beste beleggingsfondsen om in obligaties uit opkomende landen te beleggen.

Maarten van der Pas 18 oktober, 2012 | 15:44
Facebook Twitter LinkedIn

UPDATE: Door een data-omissie zijn er in de tabel de verkeerde beleggingsfondsen terecht gekomen in de categorie 'obligaties opkomende markten wereldwijd'. Dat is gecorrigeerd per 6.05 uur.

In het voorafgaande artikel over beleggen in obligaties uit opkomende landen stond de veel sterkere economie en financiële huishouding van deze landen centraal. In dit vervolg wordt ingegaan op bedrijfsobligaties en risico’s bij beleggen in emerging market debt. Tot slot is er een overzicht van de beste beleggingsfondsen voor obligaties uit opkomende landen.

Als er al belegd wordt in obligaties uit opkomende markten, dan is dat meestal in staatsobligaties. Maar er zijn ook ondernemingen in zich ontwikkelende economieën die schuldbewijzen uitgeven. Daar zijn beleggers toch nog wat voorzichtig mee. Edith Siermann, hoofd Fixed Income bij Robeco, zette onlangs in haar column in het FD bedrijfsobligaties uit opkomende landen in de schijnwerpers. Volgens haar hebben niet alleen opkomende landen zich structureel verbeterd, maar ook ondernemingen uit deze landen ontwikkelen zich met sterkere balansen en een betere spreiding van inkomsten.

Volgens Siermann is de markt voor bedrijfsobligaties uit opkomende landen sterk in opkomst en wordt het naar verwachting een van de snelst groeiende beleggingsklassen in de komende jaren.
Daarbij zal de risicopremie op bedrijfsobligaties uit opkomende economieën omlaag gaan, voorspelt Siermann. Want ondernemingen profiteren van de economische verbeteringen in hun thuisland en opereren daarmee in een stabielere omgeving waar de groei nog steeds bovengemiddeld is. Dat zorgt voor een verbeterd kredietrisico.

Risico’s
Het blijft echter wel opletten met beleggen in schuld uit opkomende markten. De term ‘emerging market debt’ suggereert homogeniteit, maar dat is er niet. Ten eerste bestaat de categorie uit staats- en bedrijfsobligaties. Ten tweede is het ene opkomende land het andere niet en zijn er grote verschillen. Zo blijft China in de kern een door de staat geleide economie waarvan de groei voornamelijk komt van de industrie en de export. Brazilië daarentegen is een democratie en de Braziliaanse economie steunt voor zijn groei op grondstoffen en consumptie. Ten derde hebben zijn lang niet alle ondernemingen in opkomende landen even kredietwaardig en zijn er verschillen in transparantie en betrouwbaarheid van cijfers.

Het succes van opkomende economieën is gebaseerd op export. Die uitvoer staat door de kwakkelende Europese en Amerikaanse economie onder druk en opkomende economieën zullen dan ook hun interne consumptie moeten bevorderen om zo de economie te laten groeien. De vertraging van hun economische groei heeft tot nu toe in 2012 duidelijk aangetoond hoe kwetsbaar opkomende markten zijn door hun onderontwikkelde binnenlandse sectoren.

Een aanzienlijk deel van de uitgiften van obligaties in opkomende markten vindt nog steeds plaats in USD. Potentiële beleggers moeten dan ook rekening houden met de eventuele impact van Amerikaanse monetaire beleidsbeslissingen op het rendement. Op het moment voert de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (FED) een bijzonder inschikkelijk beleid en tenzij het wereldwijde economische klimaat radicaal omslaat, zal dit zeker tot 2014 zo blijven.

Obligatiefondsen
Morningstar onderscheidt drie categorieën voor beleggingsfondsen in obligaties uit opkomende landen: ‘obligaties opkomende markten wereldwijd’, ‘obligaties opkomend markten wereldwijd – euro gericht’ en ‘obligaties opkomende markten wereldwijd – lokale valuta’. Fondsen in de categorie ‘obligaties opkomende markten wereldwijd’ investeren wereldwijd in obligaties uit opkomende markten zonder een focus op een specifiek land of regio. De fondsen in deze categorie zullen over het algemeen gericht zijn op harde valuta als de dollar, maar kunnen ook enige blootstelling aan lokale valuta hebben. Nederlandse beleggers hebben de keus uit 34 fondsen in deze categorie. Zie hier alle beleggingsfondsen in de categorie ‘Obligaties wereldwijd emerging markets’.

Fondsen in de categorie ‘obligaties opkomend markten wereldwijd – euro gericht’ investeren eveneens wereldwijd in obligaties uit opkomende markten zonder een focus op een specifiek land of regio. Maar ze zijn over het algemeen gericht op noteringen in euro of hedgen hun blootstelling naar de euro. Maar ze kunnen ook enige blootstelling aan lokale valuta hebben. In Nederland telt deze categorie 7 fondsen. Zie hier alle beleggingsfondsen in de categorie ‘Obligaties wereldwijd emerging markets – EUR gericht’.

Fondsen in de resterende categorie ‘obligaties opkomende markten wereldwijd – lokale valuta’ beleggen ook wereldwijd in obligaties uit opkomende markten zonder een focus op een specifiek land of regio, maar wel in obligaties genoteerd in lokale valuta. Ze spelen in op het sterker worden van valuta van opkomende landen ten opzichte van de harde valuta als dollar en euro om zo extra rendement te genereren. Deze fondsen hedgen hun blootstelling aan de lokale valuta niet. In ons land zijn 13 van dergelijke fondsen verkrijgbaar. Zie hier alle beleggingsfondsen in de categorie ‘Obligaties wereldwijd emerging markets – lokale valuta’.

In onderstaande tabel staan die beleggingsfondsen uit bovengenoemde categorieën die het beste rendement hebben over de afgelopen 3 jaar (geannualiseerd) en/of met een Morningstar Analyst Rating van ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’. Van deze fondsen verwachten de analisten van Morningstar dat ze op termijn beter zullen presteren dan de index en/of het gemiddelde van hun categorie.

Om –enigszins- een idee te krijgen welke deel van de portefeuille van het fonds in staatsobligaties en welk deel in bedrijfsobligaties is belegd is een kolom met de respectievelijke blootstelling aan dit type obligaties opgenomen voor zover cijfers beschikbaar zijn en van redelijke recente datum zijn.
De belegger is gewaarschuwd voor Lombard Odier Funds Emerging Market Bond Fundamental. Dit fonds onderscheidt zich in negatieve zin met de waardering ‘Negative’ van de Morningstar-analisten.

Beleggingsfondsen obligaties opkomende markten werelwijd            
Beleggingsfonds Analyst Rating Morningstar Rating Total Ret YTD (Mo-End) EUR Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR Base Currency Exposure Gov. % (Net) Exposure Corp. % (Net) Date
ING (L) Renta Fd Emerg Mkts Dbt HC   ***** 18.84 18.68 USD na na  
Invesco Em Mtks Bond Fd   *** 16.57 18.05 EUR na na  
HSBC GIF Global Emerging Markets Bond   ***** 16.52 17.61 USD na na  
Threadneedle Emerg Mkt Bd ur ***** 17.09 17.52 USD 76.0 16.6 9/30/2012
Aberdeen Global Sel Emerg Mkt Bd   **** 16.14 17.46 USD 50.3 32.4 9/30/2012
Pictet-Global Emerging Debt Bronze ***** 14.72 15.01 USD na na 7/31/2012
MFS Meridian Emerging Markets Debt Bronze ***** 14.71 14.59 USD 53.2 35.5 9/30/2012
Templeton Emerging Mkt Bond Silver *** 13.82 13.87 USD na na na
Categoriegemiddelde     17.03 17.86 EUR      
                 
                 
Beleggingsfondsen obligaties opkomende markten wereldwijd - EUR gericht          
Beleggingsfonds Analyst Rating Morningstar Rating Total Ret YTD (Mo-End) EUR Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR Base Currency Exposure Gov. % (Net) Exposure Corp. % (Net) Date
ISI Emerging Markets Bond   *** 14.21 14.49 EUR na na  
HSBC Global Emerging Markets Bond   **** 14.89 14.05 EUR           na           na           na
ING (L) Renta Fd Emerg Mkts Dbt HC Silver  **** 17.44 13.55 EUR           na           na  
Goldman Sachs Growth & Emerging Markets Debts    **** 14.67 12.69 EUR na na  
Wellington Op Em Mkt Dbt Port   **** 15.49 12.33 EUR     na
Pictet-Global Emerging Debt Bronze ****    13.43    10.10 EUR          na        na  
 
Categoriegemiddelde          
       15.02    12.87 EUR       
                 
Beleggingsfondsen in obligaties uit opkomende markten wereldwijd - lokale valuta          
Beleggingsfonds Analyst Rating Morningstar Rating Total Ret YTD (Mo-End) EUR Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR Base Currency Exposure Gov. % (Net) Exposure Corp. % (Net) Date
ISI EM Local Currency Bonds   *** 11.97 15.23 EUR 67.4 18.8 na
Goldman Sachs Growth & Emerg Mkt Debt Local   *** 15.11 13.63 USD 62.4 12.0 6/30/2012
Investec Emerging Markets Lcl Ccy Debt Bronze **** 12.64 13.03 GBP 76.6 8.0 5/31/2012
BNP Paribas L1 Bond World Emerging Local   **** 12.31 12.85 USD 83.2 12.2 6/30/2012
Julius Bär  BF Local Emerging Bronze **** 13.26 12.83 USD 71.8 10.5 8/31/2012
Categoriegemiddelde     12,55 12,03 EUR      
(Bron: Morningstar Direct per 17/10/2012)                
na = not available                
ur = under review                Lees ook het voorafgaande artikel over vluchten in obligaties uit opkomende landen.

En lees twee andere artikelen over beleggen in specifieke obligatiecategorieën:

Bedrijfsobligaties in trek
Morningstar prefereert Amerikaanse bedrijfsobligaties boven Europese.

'De naam junk bond is niet meer terecht' 
High yield obligatiefondsen trekken momenteel veel beleggers. Reden om eens wat verder naar deze vermogensklasse te kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten