Dividendfondsen in trek in augustus

De meest geraadpleegde beleggingsfondsen op morningstar.nl in augustus. Didivendfondsen zijn ruim vertegenwoordigd. Maar waar zijn de obligatiefondsen?

Maarten van der Pas 03 september, 2012 | 13:11
Facebook Twitter LinkedIn

1. Kempen Global High Dividend
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Kempen Global High Dividend >

2. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
analyse BNP Paribas Obam >

3. BNP Paribas Netherlands Fund
(rating: Negative/** categorie: aandelen Nederland)
analyse BNP Paribas Netherlands Fund >

4. DWS Top Dividende
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse DWS Top Dividende >

5. Robeco Emerging Markets Equity D
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equity D >

6. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)
analyse Delta Lloyd Deelnemingen Fonds >

7. Carmignac Patrimoine A
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)
analyse Carmignac Patrimoine A >

8. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >

9. ING Hoog Dividend Aandelenfonds
(rating: Neutral/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse ING Hoog Dividend Aandelenfonds >

10. Carmignac Investissement
(rating: Gold/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap groei)
Analyse Carmignac Investissement A >


Beleggers zitten al het hele jaar in een modus van het vermijden van risico, maar toch ook zoeken naar rendement. De maandelijkse analyse van de in- en uitstroom bij Europese beleggingsfondsen illustreert deze trend. Aandelenfondsen zien een netto outflow van beleggersgeld en obligatiefondsen boeken een netto inflow. Het zijn met name de wat risicovollere obligatiecategorieën die in de belangstelling van beleggers staan zoals high yield en bedrijfsobligaties.

De maandelijkse overzichtjes van de meest geraadpleegde beleggingsfondsen op deze site weerspiegelt deze trend maar ten dele. De ruime aanwezigheid van dividendfondsen (Kempen, DWS en ING) verklaart dat beleggers een ‘veilig’ rendement willen en dat in dividend vinden.
Obligatiefondsen komen daarentegen niet voor in de top 10. Op basis van de fundflow gegevens zou je dat wel verwachten. Maar wordt iets ruimer gekeken naar de twintig meest geraadpleegde fondsen dan duiken ook BNP Paribas Euro Obligatiefonds, Robeco High Yield Bonds en Delta Lloyd Rente Fonds op.

Nederlandse aandelen
Opmerkelijke noteringen zijn de hoge posities van BNP Paribas Obam en BNP Paribas Netherlands Fund. Obam is een vaste waarde bovenin deze top 10. Terwijl het fonds de afgelopen jaren toch veel van zijn glans heeft verloren. Het is van oudsher wel een populair fonds dat in mening Nederlandse beleggingsportefeuille is opgenomen. Dat zal de interesse van de beleggers verklaren.

Het Netherlands Fund van BNP Paribas heeft een ‘Negative’ waardering van Morningstar en noteer twee sterren. Er zijn in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Nederand’ betere alternatieven te krijgen. Robeco Hollands Bezit is een vergelijkbaar fonds en staat op 3 sterren en ‘Bronze’. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds zit ook in de categorie ‘Aandelen Nederland’, maar dit is een heel ander type fonds dan BNP Paribas Netherlands en Robeco Hollands Bezit. Het neemt een belang van minimaal 5 procent in mid- en small cap ondernemingen en zit daarmee veel dichter bij het bestuur van de onderneming.

Mixfondsen
Mixfondsen blijven het ook goed doen in deze onzekere tijden. Carmignac Patrimoine met een neutrale allocatie is een vaste waarde in dit segment. Op Europees niveau is te zien dat beleggers investeren in mxifondsen die speciaal gericht zijn op opkomende markten. Zo hebben ze toch blootstelling aan deze markten maar is het risico meer onder controle. In Nederland zijn 37 fondsen in de categorie mixfondsen opkomende markten verkrijgbaar. Onder de fondsen in aandelen uit opkomende markten zijn Skagen Kon-Tiki en Robeco Emerging Markets vaste krachten in de top 10. Aberdeen Global Emerging Markets Fund, met een 'Gold' rating en 5 sterren een van de favorieten van Morningstar, valt net buiten de top 10.

Mijnbouw
Twee fondsen die zijn verdwenen uit de top 10 zijn BlackRock World Gold en BlackRockWorld Mining. Niet vreemd, want met een MSCI Metals and Mining Index die dit jaar tot nu toe op een verlies van 7,29 procent staat is duidelijk dat mijnbouw momenteel uit de gratie is.


Lees ook
Traditonele dividendsectoren onder druk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten