Dubbelnotering geen voordeel voor bedrijven uit opkomende landen

VOOR U GESELECTEERD - De voordelen van een dubbelnotering in de Verenigde Staten kunnen wel eens niet opwegen tegen de kosten, stellen de economiestudenten Vincent Van Oevelen en Christophe Van Wichelen vast in hun onderzoek.

Morningstar 12 juli, 2012 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

Van tijd tot tijd selecteert Morningstar opinies, onderzoek en analyses van externe partijen onder de kop 'Voor u geselecteerd'. Deze artikelen helpen beleggers betere beleggingsbeslissingen te maken.
In dit artikel geven Vincent Van Oevelen en Christophe Van Wichelen, student Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, de conclusie van hun onderzoek naar dubbele beursnoteringen  in de Verenigde Staten vanuit het standpunt van groeilanden.
Heeft u ook  interesse om uw visie te presenteren in deze rubriek? Klik hier voor meer informatie. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
 


We onderzochten verschillende ondernemingen uit tal van groeilanden die dubbel noteerden in de VS. Bij deze bedrijven werd er een blik geworpen op hun rendementen in de vijf jaren na de dubbelnotatie. Het resultaat was opvallend: bijna alle ondernemingen presteerden beduidend minder goed dan vergelijkbare bedrijven in de VS of hun thuisland. Dit noemt men een negatief abnormaal rendement. Omdat de meeste ondernemingen een negatief abnormaal rendement behaalden, doet dit vermoeden dat de voordelen van dubbelnotatie in de VS niet opwegen tegen de kosten.


Uit het onderzoek bleek ook, dat drie variabelen een invloed hadden op de behaalde abnormale rendementen. Dat waren het jaar van de dubbele notatie, het land en de sector waarin het bedrijf actief was. Binnen de variabele ‘land’ bleek dat Indië de grootste positieve invloed uitoefende en de energiesector het positiefst bleek voor de bedrijfstak waar het dubbel genoteerd bedrijf uit kwam. 


Met betrekking tot het jaar van de dubbele notatie werd onderzocht wat de mogelijke impact was van de Sarbanes-Oxley Ac (SOX)t. Wat opvalt, is dat vanaf 1998 de abnormale rendementen een negatieve daling tonen. Hoe meer richting de introductie van SOX wordt gegaan, hoe negatiever de abnormale rendementen worden. Vanzelfsprekend is SOX niet de enige variabele die hier een invloed op heeft. Ook de dotcom crisis rond die periode mag niet vergeten worden. 


De tweede variabele die belangrijk bleek, was of de onderneming afkomstig is uit Indië. Dit verhoogt de kansen op een positief abnormaal rendement aanzienlijk. We deden onderzoek naar de regulering in groeilanden en vonden dat de Indiase regelgeving achteraan hinkt. Dit verklaart waarom deze bedrijven meer van de voordelen van een betere regelgeving in de VS kunnen genieten en dus ook na dubbelnotatie betere resultaten kunnen voorleggen.


Naar de toekomst toe zullen de voor- en nadelen van een dubbelnotering in een land met strenge regulering, zoals de VS, verdwijnen. Vele voordelen in de VS zijn gebaseerd op toegenomen regulering omtrent deugdelijk bestuur en informatievrijgave. Door de algemene convergentie van regulering zal dubbel noteren in de VS mogelijk minder interessant worden, tenzij de kostprijs daalt.


Disclaimer - Deze rubriek bevat artikelen geschreven door externe partijen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten