Hypervolatiele markten: voorspellen heeft geen zin

De ontwikkelingen op de Europese beurzen vandaag tonen weer eens aan hoe enorm volatiel de mark is. Van euforie naar mineur in enkele uren. Is nog te zeggen wat een belegger moet doen?

Maarten van der Pas 18 juni, 2012 | 16:42
Facebook Twitter LinkedIn

De zucht van verlichting op de Europese beurzen na de verkiezingsoverwinning van de pro-Europese partijen in Griekenland was maandagochtend van korte duur. Na de aanvankelijke euforie over de Griekse verkiezingsuitslag staken de zorgen over Spanje weer de kop op. De stemming op de beurzen sloeg om, nadat de Spaanse centrale bank meldde dat de banken in Spanje in april 153 miljard euro aan slechte leningen in hun kredietportefeuilles hadden. Dat is 8,72 procent van het totaal aan leningen. Het percentage slechte leningen was sinds april 1994 niet zo hoog. Veel Spaanse banken verkeren in moeilijkheden. Door de diepe crisis op de vastgoedmarkt hebben zij grote verliezen geleden.


Op de obligatiemarkt liep de rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties weer fors op tot ruim boven het kritieke niveau van 7 procent. De Spaanse rente overtrof met een stand van 7,13 procent zelfs het percentage van 7,01 procent dat vorige week werd bereikt. Eerder op de ochtend zakte de Spaanse rente nog tot ruim onder de 7 procent in reactie op de Griekse verkiezingsuitslag. De bankaandelen, die bij de opening van de beurzen nog tot de grootste winnaars behoorden, zakten in het rood.


De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro riep de Europese Centrale Bank (ECB) op iets te doen aan de druk op de financiële markten die de rente op Spaans staatspapier opdrijft tot onhoudbare niveaus. Hij vroeg de ECB daadkrachtig en betrouwbaar op te treden, maar zei niet welke maatregelen hij graag zou zien van de centrale bank. De ECB ondersteunde de laatste 2 jaar herhaaldelijk de obligatiemarkten door staatspapier op te kopen van landen die hun leningen anders moeilijk konden slijten. De afgelopen maanden bleven dergelijke steunaankopen evenwel uit.


Controle

De ontwikkelingen vandaag op de financiële markten en de snelheid waarmee ze elkaar opvolgen illustreert nog eens hoe ontzettend volatiel de markt momenteel is. Hoe moet je als belegger met deze onzekerheid omgaan? Er is geen passend antwoord -meer- te geven, hooguit advies in algemene termen. Om Morningstar’s directeur personal finance te parafraseren: probeer onder controle te houden waar je controle over hebt en probeer je niet te veel zorgen te maken over waar je geen invloed op hebt. Proberen te voorspellen wat er precies gaat gebeuren en met welke type belegging op die gebeurtenis in te spelen is buitengewoon moeilijk. 
Een schrale troost: zelfs veel hedge funds met niet de minste managers aan het roer hebben de grootste moeite om winst te genereren. Ze kunnen niet goed omgaan met de onvoorspelbare Europese staatsschuldencrisis.

Wat een belegger in elk geval kan doen is ervoor zorgen, dat zijn assetallocatie aansluit bij zijn persoonlijke doelen, dat hij voldoende spaart en dat hij in solide beleggingen zit die zware storm kunnen doorstaan. Dat klinkt allemaal niet heel spannend, maar gezien de onzekerheid waar het met Europa en de euro heengaat is dat het meest voorzichtig.

Portefeuillebeheer
De komende weken start op morningstar.nl een cursus portefeuillebeheer die beleggers bewust en kritisch laat denken over de opbouw van hun beleggingsportefeuille. Hieronder uit het archief enkele artikelen over portefeuillemanagement van Christine Benz:

Beleggingsportefeuille: vergeet perfectie, kijk in de goede richting

Vindt de juiste balans tussen aandelen en obligaties

Herbalancering van beleggingsportefeuille eenvoudig uitgelegd

Een check-up van uw beleggingsportefeuille in 5 stappen


(Het gedeelte over de beurzen en de obligatiemarkt is gebaseerd op een artikel van  ANP Financial Nieuws)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten