ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 30 april - 5 mei. Onzekerheid op de financiële markten bepaalde de resultaten.

Lee Davidson 08 mei, 2012 | 16:40
Facebook Twitter LinkedIn

Grondstof- en aan volatiliteit gelinkte exchange-traded products (ETPs) waren vorige week prominent aanwezig bij de fondsen met het hoogste rendement. Aardgas zat in de lift nadat de US Energy Information Administration bekendmaakte dat de binnenlandse gasvoorraad minder hard toenam dan verwacht. Daarbij werd de koers van aardgas nog gesteund door weersvoorspellingen die uitgingen van een lager dan gewoonlijke temperatuur in de VS, wat op korter termijn kan leiden tot een piek in de vraag.

Aan volatiliteit gelinkte beleggingsproducten waren terug aan de top van ETPs met de beste prestaties na onzekerheid op de financiële markten door slecht economisch nieuws en politieke ambiguïteit. In de VS lieten werkeloosheidscijfers een bescheiden banengroei zien, maar bleven achter bij de verwachtingen. In de eurozone ontstond er onzekerheid over de politieke richting van de zone in het licht van de verkiezingen in Frankrijk en de val van het kabinet in Nederland. Met zoveel politieke onzekerheid waren de markten bezorgd dat een overwinning van Hollande de Frans-Duitse machtsbalans verstoord die juist voorstander was van strenge bezuinigingsmaatregelen in de hele eurozone (inmiddels heeft Hollande de tweede verkiezingsronde gewonnen).

Russische aandelen-ETFs deden het slecht vorige week. Russische aandelenindices worden gedomineerd door olie- en gasondernemingen en zijn daardoor erg gevoelig voor schommelingen in de prijs van ruwe olie. Vorige week daalde de prijs van termijncontracten voor ruwe olie met 6 procent tot het laagste niveau in 3 maanden.

In onderstaande tabel staan de details van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 30 april tot en met 5 mei:

Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten