ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 9-13 april. Vietnamese aandelen en zachte grondstoffen voerden de lijst aan.

Lee Davidson 19 april, 2012 | 10:56
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded products die Vietnamese aandelen en zachte grondstoffen volgen waren vorige week de topperformers. Aandelen in Vietnam stegen nadat de centrale bank van het land aankondigde dat het zijn herfinancieringsrente wil verlagen van 14 naar 13 procent in een poging de economische groei te stimuleren. Het rentebesluit kwam nadat de inflatie een neerwaartse trend laat zien richting 14,15 procent in maart na een piek van 23  procent in augustus 2011.

ETPs in katoen stegen vorige week nadat het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) bekend maakte dat het verwacht dat de Amerikaanse katoenvoorraden krimpen. De USDA verwacht dat de voorraaden eind juli gemiddeld 3,4 miljoen balen bevatten: lager dan eerder prognoses die echter nog steeds 30 procent hoger zijn dan een jaar geleden. ETPs die cacao volgen zaten ook in de lift na zorgen dat de aardbeving in Indonesië de aanvoer verstoort, En na nieuwe gegevens over de Europese vraag naar cacao in het eerste kwartaal slechts 0,1 procent is gedaald waar eerder nog een daling van 2-5 procent werd verwacht.

ETPs in gas zetten vorige week hun sterke daling voort door de aanhoudende trend van een forse gasproductie en een forse opbouw van voorraden. Een kleine vraag naar aardgas vanwege het zachte winterweer in combinatie met de 'shale boom' -de winning van zogenaamd schaliegas in ondergrondse steenlagen, een gasreserve die voorheen ontoegankelijk was resulteren in een enorme toename van de voorraad aardgas. Tot nu toe hebben aardgasproducenten hun productie niet massaal teruggeschroefd omdat de productiekosten laag zijn en een natuurlijke synergie met de productie van petroleum heeft.

In onderstaande tabel staan de details van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 9 tot en met 13 april:

Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten