ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 26-30 maart. Fondsen in katoen en Mexicaanse aandelen noteerden de grootste winst.

Lee Davidson 05 april, 2012 | 10:12
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded products (ETPs) die katoen en opkomende markten tracken waren vorige week de fondsen die de hoogste rendementen boekten. De katoenprijs steeg na zorgen dat de aanvoer -in de Verenigde Staten in het bijzonder- op korte termijn verstoord wordt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw maakte vorige week bekend dat het zijn prognose voor de katoenexport verhoogd en dat Amerikaanse boeren dit jaar 11 procent minder acres katoen inzaaien.

Mexicaanse aandelen stegen vorige week naar recordhoogtes door solide economische gegevens uit de VS en een reactie van FED-voorzitter Ben Bernanke dat de rente laag blijft om de werkgelegenheid te steunten. De VS is de belangrijkste handelspartner van Mexico en neemt bijna 80 procent van de Mexicaanse export voor zijn rekening. De koersen van Mexicaanse aandelen kregen verder ook steun van een stijging van de industriële productie in januari van 4,2 procent (jaar-op-jaar).

ETPs die aardgas volgen daalden vorige week verder vanwege het voortdurend zachte winterweer in combinatie met de 'shale boom'. De 'shale boom' is de winning van zogenaamd schaliegas in ondergrondse steenlagen -een gasreserve die voorheen ontoegankelijk was- en nu in de VS resulteren in een enorme toename van de voorraad aardgas. Volgens een rapport van Bentek zit de opslagcapaciteit voor aardgas in de VS momenteel voor 60 procent vol en als de gasproductie met dit tempo doorgaat dan is de Amerikaanse opslagcapaciteit in november volledig bezet.

Tot zover hebben gasproducenten de gaswinning niet massaal teruggeschroefd, omdat de productiekosten laag zijn en er synergie is met de petroleumproductie. Als de prijzen verder vallen dan worden producenten wellicht gedwongen de gaswinning te drukken. 
In onderstaande tabel staan de detail van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 26 tot en met 30 maart.





Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten