ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 5 - 9 maart. Amerikaanse small-cap aandelen en zeldzame metalen zaten in de lift.

Lee Davidson 14 maart, 2012 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange traded products (ETPs) die Amerikaanse small-cap aandelen en zeldzame metalen volgen boekten vorige week de hoogste rendementen. Door de beter dan verwachte Amerikaanse werkgelegenheidscijfers lijkt het erop dat de economische condities en het vooruitzicht voor de VS blijven verbeteren. Dat overtuigt beleggers om risicovollere vermogensklassen op te zoeken.

Zeldzame metalen zaten vorige week in de lift door spanningen tussen Europa, de VS en Japan over de exportpolitiek van China voor deze metalen. Sinds 2009 heeft China zijn export van zeldzame metalen fors teruggeschroefd -die vitale ondelen zijn van alles van iPads tot electrisch aangedreven auto's - met 40 procent. In ogenschouw nemend dat China meer dan 90 procent van de wereldwijde productie van zeldzame metalen voor zijn rekening neemt, kan een verlaging van de Chinese export grote gevolgen hebben voor de wereldwijde spotprijzen.

ETPS die aardgas tracken zetten hun diepe daling vorige week voort vanwege het voortdurende zachte winterweer in combinatie met de 'shale boom'. De 'shale boom' is de winning van zogenaamd schaliegas in ondergrondse steenlagen -een gasreserve die voorheen ontoegankelijk was- en nu in de VS resulteren in een enorme toename van de voorraad aardgas. De prijs van aardgas heeft hierdoor het laagste punt in tien jaar bereikt.

In onderstaande tabel staan de detail van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 5 tot en met 9 maart.





Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten