Morningstar’s visie op sector gezondheidszorg

Morningstar blijft positief over de sector gezondheidszorg, maar groei is afhankelijk van de economie.

Alex Morozov, CFA 30 januari, 2012 | 10:42 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

  • Het Amerikaanse 'supercomité' slaagde er niet in om het begrotingstekort op te lossen. Dit zal automatisch leiden tot brede bezuinigingen die de meeste sectoren in de gezondheidszorg zullen treffen.
  • Het terugkopen van eigen aandelen zal waarschijnlijk de winstgroei aandrijven.
Verplichte budgetbesparingen met grote impact
Het 'supercomité' van het Amerikaanse Congres bereikte geen compromis over de vermindering van het begrotingstekort. Dat zal zich van vanaf januari 2013 onvermijdelijk vertalen in bezuinigingen op elk beleidsdomein, waaronder de gezondheidszorg. Zo zullen aanbieders van Medicare (Amerikaanse ziektekostenverzekering) 2 procent moeten besparen.

Niet alle sectoren binnen de –Amerikaanse- gezondheidszorg zullen even hard getroffen worden door de voorgestelde besparingen. Aan de kant van de farmareuzen verwacht Morningstar dat de overheidsfinanciering de prijzen slechts in minieme mate onder druk zal zetten. Daarnaast voorzien we een bescheiden daling van de prijzen omdat de aanbieders zullen proberen om hun eigen bezuinigingen te verhalen op de leveranciers. Met dit resultaat voor ogen zien wij uitsluitend minimale gevolgen voor de winsten en ramingen van de reële waarde van ‘Big Pharma’.

Hetzelfde geldt voor de door ons gevolgde biotechnologiebedrijven, ook al stellen we vast dat bepaalde Amerikaanse federale financieringsprogramma's (zoals federale ondersteuning voor HIV-tests) naar alle waarschijnlijkheid geschrapt zullen worden. Dat kan ondernemingen zoals Gilead dan weer negatief beïnvloeden. In onze waardering zal deze impact waarschijnlijk geen rol van betekenis gaan spelen.

Andere sectoren zullen harder worden getroffen. Gezondheidszorgverleners, waaronder ziekenhuizen, hebben al te maken met een sterke tegenwind doordat de terugbetalingen van Medicare en Medicaid onder druk staan. Hoewel Morningstar voor ziekenhuizen geen besparingen verwacht van dezelfde omvang als de Medicare-bezuinigingen voor deskundige verpleging, worden ziekenhuizen wel als eerste blootgesteld aan de overheidsdruk in verband met terugbetalingen.

Ziekenhuisleveranciers zullen een uitdeinend effect ondervinden van de besparingen in ziekenhuisbestedingen. Producenten van zowel cardiologische als orthopedische apparatuur zullen wellicht een grotere impact ondervinden. Morningstar heeft de verwachte prijsdalingen al geïntegreerd in de waarderingen voor ondernemingen in deze secto­ren, op basis van een verwachte daling van 2 procent. Een daling van 2 procent zou door producenten van apparatuur nog relatief eenvoudig geabsorbeerd kunnen worden.

Ziekenhuizen hebben echter flinterdunne bedrijfsmarges en zouden dus grotere kortingen verlangen van leveranciers. Naar onze mening beschikken producenten van apparatuur over voldoende concurrentiekracht om de terugbetalingsdruk het hoofd te bieden. We gaan daarom niet uit van een verdere correctie van onze margeverwachtingen.

Een ander domein dat onder vuur ligt, is de overheidsfinanciering voor het National Institute of Health (NIH). Morningstar verwacht niet dat het NIH-budget door het voorgestelde bedrag hard zal worden getroffen, maar wel dat de financiering in 2012 zal stagneren en in 2013 licht zal dalen. Dat kan voor tegenwind zorgen in de biotechnologiesector. We blijven een aantal biotech bedrijven aanbevelen, met name Thermo Fisher Scientific, hoewel  de omzetgroei volgens ons zowel in het vierde kwartaal van 2011 als in 2012 gedrukt wordt door de zwakke academische vraag. De biotech bedrijven zoeken hun groei in toenemende mate op de opkomende markten. Thermo Fisher beschikt over een sterke concurrentiepositie in China, die de druk in de thuismarkt moet kunnen compenseren.

Aandelen terugkopen om winstgroei aan te drijven
De terugkoop van aandelen werd voor ondernemingen in de sector gezondheidszorg de voorkeurstrategie voor kapitaalallocatie in 2011. Veel ondernemingen trachtten immers te profiteren van lage aandelenkoersen en de ondermaatse winstgroei kunstmatig aan te zwengelen. Het ingezette kasgeld voor terugkopen onder de grootste gezondheidszorgondernemingen in het door Morningstar gevolgde universum steeg gemiddeld van ongeveer 30 procent in 2009 tot meer dan 50 procent in 2011.

Deze strategie was bijzonder sterk aanwezig onder producenten van medische apparatuur en instrumenten. Deze sector was namelijk erg wankel ten gevolge van de zwakke winstgroei. De gemiddelde aandelenkoers bevond zich in het aantrekkelijke prijsmarge. Producenten van instrumenten en uitrusting zetten gemiddeld bijna 80 procent van hun vrije kasstroom in voor de terugkoop van aandelen. Bovendien neemt deze aanwending van kasstroom niet af. Zo werd al een aantal enorme terugkopen aangekondigd voor 2012. Ten gevolge van deze strategie hebben Covidien, Stryker, Becton Dickinson en andere ondernemingen zich voorgenomen hun winstgroei met ongeveer 5 procent op te krikken.

Meer gezondheidszorg
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector gezondheidszorg. Dinsdag bespreken we 5 aandelen in deze sector die beleggers op hun radar moeten hebben.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Alex Morozov, CFA  Alex Morozov is the director of the health-care team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten