Banco Santander Brasil Aandelenrapport - Aanbevolen Aandeel

Santander Brasil heeft voldoende kapitaal beschikbaar voor agressieve expansie en het vergroten van zijn marktaandeel.

Maclovio Pina, CFA 19 augustus, 2011 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

Visie Morningstar (23 september 2011)
Naar mening van Morningstar ziet de toekomst van Banco Santander Brasil er veelbelovend uit. De bank maakt deel uit van het zeer winstgevende Braziliaanse bankoligopolie, waarin netto rentemarges (netto renteopbrengsten/winstdragende activa) van meer dan 7 procent en een rendement op het eigen vermogen van meer dan 20 procent vrijwel de norm zijn voor niet-staatsinstellingen.

Ten opzichte van de twee vergelijkbare maar omvangrijkere banken, Itau Unibanco en Bradesco, is Santander Brasil's kredietwaardigheid iets lager en het dekkingspercentage van de reserves (voor kredietverliezen/leningen waarop geen rente meer wordt betaald) kleiner. Daarom denkt Morningstar dat de extra provisies voor kredietverliezen relatief groot zullen blijven. Niettemin, na de beursgang heeft Santander Brasil volop kapitaal ter beschikking dat het kan inzetten om het kantorennetwerk uit te breiden en voor de kredietverstrekking aan nieuwe klanten. Tenzij er echt iets fout loopt, betekent dit dat de onderneming kan profiteren van de Braziliaanse economische groei en het potentieel aan verdere kredietpenetratie.


Waardering, groei en winstgevendheid (23 september 2011)

Economic Moat Fair value   Stewardship Rating
Narrow   USD 13.00   (NA)
Moat Trend   Uncertainty   Sector
Stable   High    Financiële dienstverlening - banken

Koers en financiële gegevens Banco Santander Brasil (BSBR)


Belangrijke beleggingsoverweging

  • Naar mening van Morningstar betekent de lagere dekking voor slechte leningen van Santander Brasil dat de verhoogde provisies voor kredietverliezen langer moeten worden aangehouden en dat de winst per aandeel langzamer zal groeien dan bij de concurrenten.
  • Santander Brasil's lagere koers/boekwaarde is een gevolg van het stevige eigen vermogen. Naarmate de jaren vorderen en de bank haar kapitaal inzet en meer gebruik maakt van hefboomwerking, zal dit kengetal merkbaar stijgen.
  • Het management wil Santander Brasil graag efficiënter maken. Tussen 2008 en 2010 verloor de efficiencyratio ruwweg 10 procentpunten. Nu de werkingskosten minder omzet opeisen, moeten de rendementen volgens ons langzamerhand verbeteren.

Bulls

  • Met Grupo Santander's wereldwijde netwerk als ruggensteun, kan Santander Brasil bedrijven aantrekken die hun vleugels buiten Brazilië willen uitslaan en zodoende marktaandeel afsnoepen van de concurrentie.
  • Santander Brasil heeft genoeg kapitaal om de uitbreidingsplannen uit te voeren en hoeft geen nieuw vermogen aan te trekken om verder te groeien.
  • Omdat de bank een positie heeft weten te veroveren in het zeer lucratieve Braziliaanse bankoligopolie, hebben Santander Brasil’s goed gediversifieerde bedrijfsonderdelen goede groeivooruitzichten.
  • De Braziliaanse economie zal waarschijnlijk goede groeicijfers blijven vertonen. Dit betekent dat Braziliaanse banken veel betere groei- en winstvooruitzichten hebben dan die in naburige landen als Argentinië.

Bears

  • Voor rond 5 procent van de leningen wordt niet meer aan de verplichtingen voldaan. De verliezen op de kredietverstrekking zullen op korte termijn dus druk blijven zetten op Santander Brasil's winsten.
  • Naargelang de hoek van waaruit de politieke wind waait, kunnen de staatsbanken rentetarieven aanbieden die lager liggen dan het markttarief en zo marktaandeel van andere banken inpikken en hun winstgevendheid schaden.
  • In de jaren ‘90 maakte Brazilië een periode van zeer hoge inflatie en pijnlijk trage economische groei door. Hoewel de groei zich heeft hersteld en de inflatie onder controle lijkt, zou een terugkeer naar deze situatie waarschijnlijk rampzalig zijn voor aandeelhouders.
  • Valutaontwikkelingen zijn rechtstreeks van invloed op de reële waarde van Santander Brasil. Als de Braziliaanse real bijvoorbeeld met 20 procent daalt, zakt Morningstar's raming van de reële waarde ook met 20 procent, zonder dat de bedrijfsactiviteiten van de bank daarom slechter presteren.

_____________________________________

Alle Aandelen Analyses
Aandelen Analyse Overzicht

Aanbevolen Aandelen
Aanbevolen Aandelen Overzicht

Tips voor het beleggen in aandelen
20 Tips voor het beleggen in aandelen

Tips voor het beleggen in aandelen
20 Tips voor het beleggen in aandelen


Meer weten over de methodologie achter Morningstar's beoordeling en waardering van ondernemingen en aandelen?
Hoe Morningstar aandelen onderzoekt en waardeert

Morningstar's sterrenrating voor aandelen

Vragen en antwoorden bij Morningstar's aandelenonderzoek


Het uitgebreide researchrapport van dit aandeel is beschikbaar voor institutionele beleggers, vermogensbeheerders en private bankers. Voor meer informatie over de ruim 1500 wereldwijde aandelen- en creditresearchrapporten kunt u contact opnemen met Morningstar via equitysales@morningstar.com.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maclovio Pina, CFA  Maclovio Pina is a senior analyst covering banks.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten