Morningstar zoekt op CES naar iPad-killers

De echte concurrentiestrijd bij tablets gaat niet tussen de apparaten, maar tussen hun besturingssystemen. Dat moeten beleggers in de gaten houden.

Maarten van der Pas 10 januari, 2011 | 20:39
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar bezocht de Consumer Electronics Show 2011 (CES). Uiteraard voor de nieuwste gadgets, maar vooral om te zien of de grote beursgenoteerde producenten van hard- en software iets brengen waarmee ze de concurrentie aftroeven En waardoor aandeelhouders profiteren in de vorm van hogere winsten en koersen.
De  CES werd gedomineerd door de introductie van tablets. Diverse elektronicafabrikanten proberen Apple’s wonderkind iPad van zijn troon te stoten. Of volgens een meer realistisch scenario: mee te liften op het momentum van de tablet.
Hieronder enkele noemenswaardige lanceringen op de beurs voor consumentenelektronica.

Wie: Dell
Wat: Streak 7, scherm: 7 inch, besturingssysteem: Android
Visie Morningstar:  De Streak 7 is in de basis een grotere versie van de Streak 5 die in 2010 werd gelanceerd. Het origineel was ietwat ongeïnspireerd en Morningstar is niet overdreven optimistisch over Dell’s vermogen om met de Streak uit te steken boven het drukbevolkte veld van tablets die op Android draaien. We waren teleurgesteld om te zien dat de Streak 7 Android 2,2 gebruikt (in plaats van de nieuwere versie Honeycomb). Zonder zelf controle over de software te hebben denken we dat Dell is veroordeeld tot het concurreren op prijs.

Wie: Research in Motion (RIM)
Wat: PlayBook, scherm: 7 inch, besturingssysteem QNX
Visie Morningstar: De tweede generatie PlayBook, die komende zomer wordt geïntroduceerd na de lancering van de PlayBook in het  eerste kwartaal, zal –in Amerika- lopen op het 4G-netwerk van  telecommaatschappij Sprint. Vanwege RIM’s sterke, historische relatie met Verizon is Morningstar enigszins verbaasd dat Sprint nu de exclusieve netwerkleverancier van de PlayBook wordt. Verizon zet ondertussen zwaar in op tablets die op Android draaien.

Wie: Motorola
Wat: Xoom, scherm 10,1 inch, besturingssysteem: Android
Visie Morningstar: De productintroducties van Motorola op de CES waren indrukwekkend. De Xoom tablet, die loopt op Android 3.0 (Honeycomb), heeft indrukwekkende eigenschappen en technische specificaties en kan een geduchte concurrent van de iPad worden. Het apparaat heft de grenzen op tussen telefoon, tablet en netbook omdat het gekoppeld kan worden aan een gewone, “domme” netbook. De ontwerpers en techneuten van Motorola zijn aan de bal.

Wie: HP
Wat: (wordt aan gewerkt), display: (wordt aan gewerkt), besturingssysteem: webOS
Visie Morningstar: Het nieuws van HP op de CES was, dat er geen nieuws is. Echter, op 9 februari  houdt HP een speciale bijeenkomst over zijn webOS. Het maakt niet uit dat HP zijn tablet niet op tijd af had voor de CES of dat HP simpelweg de strategie van Apple’s iPad kopieert. Morningstar kijkt vooruit naar 9 februari en wat HP dan gaat presenteren.

Geen enkele van bovenstaande apparaten zal de markt gaan domineren, maar Morningstar houdt nauwkeurig in de gaten hoe consumenten reageren op deze eerste alternatieven voor de iPad. Hoe groot is de acceptatie van non-Apple apparaten? Naar onze mening is het mogelijk dat de primaire aantrekkelijkheid van de iPad is dat het gebruikers de toegang biedt tot content (muziek, video’s en apps) die ze eerder hebben gekocht (bijvoorbeeld voor hun iPod of iPhone) met het besturingssysteem iOS als een bloeiend “ecosysteem”.

Strijd
Ongeacht welke tablet uiteindelijk marktaandeel wint, Morningstar denkt dat de ware winnaars de software voor deze apparaten bezitten en in veel mindere mate de innovatieve hardware met gepatenteerde onderdelen. Fabrikanten van hardware zonder controle over –zelf ontwikkelde- software zullen het veel moeilijker gaan krijgen om met een onderscheidend product te komen.

Zelfs als een onderneming als Dell met de meest aantrekkelijke Android tablet komt, dan zal het succes van korte duur zijn als fabrikanten van andere tablets met Android elk voordeel meteen weg concurreren met hun eigen apparaten (zo vinden we de vingerafdruklezer op Motorola’s Atrix een fantastisch idee, maar biometrische beveiliging van apparaten is niet nieuw en kan gemakkelijk door andere fabrikanten worden overgenomen). Dit is hetzelfde dilemma dat de marges voor pc fabrikanten heeft vermorzeld: het is moeilijk voor hen moeilijk om zich met hun computer te onderscheiden als derden (makers van software en chips) alle belangrijke onderdelen (en het intellectuele eigendom daarvan) in eigen hand houden.

Met dit vooruitzicht in het achterhoofd vindt Morningstar, dat het meeste belangrijke voor beleggers is om in de gaten te houden waar de oorlog om de besturingssystemen plaatsvindt. Dat is op een hoger niveau dan de tablets alleen. In andere woorden: de echte concurrentiestrijd is niet tussen de tablets onderling, maar tussen hun besturingssystemen. Hieronder staan de belangrijkste softwareproducenten met hun besturingssystemen voor tablets:

Wie: Apple
Wat: iOS
Visie Morningstar:  Ondanks zijn enorme voorsprong op de markt voor tablets staat Apple niet stil. De tweede generatie iPads wordt in de eerste helft van 2011 verwacht. Met de opening van de Mac Application Store vorige week vindt Morningstar dat Apple duidelijk laat zien dat het het belang begrijpt om applicatie-ontwikkelaars ook zijn MAX en iOS-systemen te laten ondersteunen.

Wie: Google
Wat: Android
Visie Morningstar: Android is het besturingssysteem waar iPad-uitdagers hun hoop op hebben gevestigd. Net als bij mobiele telefoons zouden we een situatie kunnen krijgen dat geen enkele indviduele tablet de populariteit van Apple’s iPad evenaart, maar dat respectabele concurrentie komt van een groep Android-apparaten.

Wie: HP
Wat: webOS
Visie Morningstar: Ondanks zijn acquisitie van Palm heeft HP het signaal afgegeven dat het begrijpt dat controle over de software essentieel is voor het succes met tablets. Hardware producenten die controle hebben over de software kan zich vertalen in winsten die niet meteen worden weggeconcurreerd.

Wie: Microsoft
Wat: Windows
Visie Morningstar: Microsoft’s besluit om Windows aan ARM-processoren te koppelen impliceert dat we twee jaar verwijderd zijn van een competitieve tablet van de softwaregigant. Dit biedt concurrenten de mogelijkheid om een positie te verwerven bij consumenten die een levenslange bedreiging vormt voor de Windows-moloch.


Smartphones
Een vergelijkbare strijd zoals hierboven omschreven speelt bij de smartphones. Ook hier houdt Morningstar nauwlettend in de gaten welke ondernemingen leidend zijn of de boot dreigen te missen. Lees ook:

Nieuwe fase in strijd om smartphones

Bellen met de winnaars van de mobiele telefonie

RIM niet opgewassen tegen concurrentie


Met dank Michael Holt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten