2010: meest geraadpleegde fondsen

Welke beleggingsfondsen werden er afgelopen jaar het meest op morningstar.nl bekeken? En wat zegt dat over het sentiment onder beleggers?

Maarten van der Pas 27 december, 2010 | 16:48
Facebook Twitter LinkedIn

Het was me het jaartje wel. Van de 256 beleggingscategorieën die we bij Morningstar voor beleggingsfondsen onderscheiden, hebben er 249 gemiddeld een positief rendement behaald in euro’s gemeten (per 14 december). Zo’n mooi overzicht hebben we nog niet eerder op kunnen stellen.

Fondsen die beleggen in wereldwijde aandelen behaalden gemiddeld 15,9 procent rendement. Geen slechte prestatie. De hoogste rendementen werden dit jaar in Zuid-Oost Azië behaald, fondsen die exclusief beleggen in Indonesië en Thailand deden meer dan 50 procent. Andere fondsen die daarbij in de buurt kwamen beleggen in grondstoffen van diverse soorten of mijnbouwers. De categorie sector edele metalen won gemiddeld 47,9 procent. Opvallend is ook dat zowel in Nederland, Europa en wereldwijd mid- en small caps beter presteerden.
Door de depreciatie van de euro was er ook genoeg te verdienen met overzeese obligaties terwijl door de inkomende spreads en dalende kapitaalmarktrentes euro-obligaties ook positief rendementen lieten zien. En waar werden de negatieve rendementen behaald? Juist ja, in Zuid-Europa waar fondsen uit de categorie Aandelen Griekenland de hekkensluiter was met een rendement van -29,5 procent.

Opvallend aan onderstaand lijstje is, dat de fondsen die u opzocht de beleggingstrends van afgelopen jaar weerspiegelen: wereldwijde large caps, opkomende markten en grondstoffen. Die lieten een mooi rendement zien. Verder is er kennelijk een sterke voorkeur voor fondsen van de Franse vermogensbeheerder Carmignac.
Sommige beleggingsfondsen kwamen ook in het nieuws zoals Carmignac Patrimoine. Vermogensbeheerder Carmignac bood in juli zijn verontschuldiging aan voor de slechte prestaties van het fonds.

Top 10 meest geraadpleegde fonsen (Morningstar rating, sterrating)
1.Carmignac Patrimoine A (Elite, *****)
2. Carmignac Investissement A (Elite, *****)
3. BlackRock Global Funds World Gold A2 Eur (Elite, ***)
4.Carmignac Emergents (Standard, ****)
5.High Interest Obligatiedepot D1 Inc (****)
6.Argenta Pensioenspaarfonds Acc (****)
7. BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR (Elite, ***)
8.Star Fund Acc
9. AG Life Balanced (***)
10.BNP Paribas B Pension Balanced
(Bron: Morningstar per 26-12-2010)


Bekijk ook de meestgelezen artikelen op morningstar.be in 2010.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten