China minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeringen

Morningstar verwacht dat China selectiever met buitenlandse investeringen zal omgaan nu het fiscale voordelen voor buitenlandse ondernemingen beperkt.

Maarten van der Pas 07 december, 2010 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn

Nu buitenlandse ondernemingen in China belasting voor stadsonderhoud en onderwijsdiensten moeten gaan betalen komt er voor hen officieel een einde aan het tijdperk van belastingvoordelen. In 1979 stelde de Chinese overheid belastingvoordelen in voor buitenlandse ondernemingen om zo overzeese investeringen aan te trekken. Met een uitzondering voor sommige high-tech ondernemingen verwacht Morningstar, dat de meerderheid van de buitenlandse ondernemingen dezelfde belastingtarieven gaat betalen als hun Chinese tegenhangers.
De politiek van fiscale voordelen heeft China de afgelopen dertig jaar geholpen 700.000 ondernemingen van buitenlandse komaf aan te trekken die meer dan 1 biljoen dollar hebben geïnvesteerd. Maar de afgelopen vijf jaar heeft de Chinese overheid de belastingsvoordelen geleidelijk teruggeschroefd.

Eerlijker
Morningstar juicht dit beleid toe, omdat het de spelregels voor lokale en buitenlandse ondernemingen eerlijker maakt. Chinese ondernemingen hebben jarenlang meer belasting betaald. Maar belangrijker nog, het beleid illustreert een meer praktische houding tegenover buitenlandse investeringen en is een sterk signaal naar lokale overheden dat het binnnenhalen van buitenlandse investeringen niet langer het ultieme doel is. China focust zich voortaan op het selecteren van buitenlandse investeringen die van hoge kwaliteit zijn en die voordelen op de lange termijn brengen, in plaats van simpelweg buitenlands kapitaal binnenhalen tegen elke prijs.

Aantrekkelijk
Deze verandering in fiscaal beleid komt op een moment, dat gebrek aan kapitaal voor China niet langer een knelpunt is voor economische groei. China ervaart nu de bijwerkingen van het op grote schaal binnenhalen van buitenlandse investeringen. Zo is bijvoorbeeld een geschatte 70 procent van die investeringen in de productiesector. Veel ondernemingen maken in China producten met weinig toegevoegde waarde en profiteren vooral van de lage arbeidskosten en de lakse regels voor uitstoot en milieubescherming. Morningstar denkt, dat deze ondernemingen zich in de toekomst minder welkom kunnen voelen in China nu het land zijn economie herstructuteert  en de blik verlegt naar meer efficiënte groei van hoge kwaliteit.

Het is aannemelijk, dat hogere belastingen in combinatie met stijgende lonen en opwaardering van de Chinese munt sommige ondernemingen ervan weerhoudt om in China te investeren. Maar Morningstar is ervan overtuigd, dat China aantrekkelijk blijft voor buitenlandse ondernemingen gezien de verwachtte sterke economische groei, de goedgeplande en moderne infrastructuur en de expanderende thuismarkt. Een meer open en transparante regelgeving zou ook helpen, maar Morningstar vindt dat China op dit terrein nog een lange weg heeft te gaan.

Lees alle artikelen over China en opkomende markten op morningstar.be.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten