Morningstar beleggingstip: Volkswagen en Roche

Autoproducent Volkswagen en farmaceut Roche zijn twee Europese aandelen met potentie.

Maarten van der Pas 22 november, 2010 | 15:40
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft onlangs de fair value voor Volkswagen verhoogd van 110 naar 160 euro per aandeel. Onze verwachting is, dat het automobielconcern de komende jaren hogere brutomarges kan realiseren. Zo maakt Volkswagen recent bekend, dat de vraag naar zijn auto's vooral in opkomende markten als Brazilië, Rusland, India en China is gestegen. In Rusland steeg de vraag met 50 procent en in China met 30 procent.
Maar ondanks deze gunstige ontwikkelingen staat het aandeel Volkswagen tegelijkertijd wat onder druk. De onderneming heeft meer geïnvesteerd in zijn fabrieken en de wereldwijde economische crisis heeft zijn impact op omzet en marges. Maar het laatste kwartaal boekte Volkswagen een 500 basispunten hogere brutonmarge. "En er is ruimte vanaf dit punt  om de marge nog verder te verbeteren", stelt Morningstar-analist Paul Swinand.

"De reden dat de koers van het aandeel Volkswagen beneden de fair value ligt, is omdat er wat tegenwind is ingeprijsd die volgend jaar voorjaar wordt verwacht", aldus Swinand. "Begin 2011 lopen er allerlei overheidsprogramma's af die de verkoop van auto's moeten stimuleren. De meeste analisten verwachten dat de omzet in de lente vijf procent lager zal uitvallen waardoor het aandeel nu al onder druk staat. Maar ik vind dat deze druk te groot is en denk dat de extra vraag uit opkomende markten de omzetdaling in Europa zal compenseren. En de toenemende brutomarge helpt ook. Het Volkswagen-aandeel is nu ondergewaardeerd."

Roche
Een andere Europese onderneming waarvan Morningstar bijzonder gecharmeerd is is Roche. Het aandeel Roche is volgens analist Swinand momenteel ook aantrekkelijk geprijsd. "Veel medicijnproducenten verliezen hun aantrekkingskracht voor beleggers enigszins als hun patenten verlopen en de pijplijn met nieuwe medicijnen maar beperkt gevuld is. Bij Roche is dat niet het geval. De Zwitserse farmaciereus is zeer gefocust op zijn biotechnologie-activiteiten. In sommige gevallen is Roche meer een biotechonderneming dan een traditionele farma-onderneming. Zo heeft het een grote oncologiedivisie. De biotechnologie-activiteiten zijn een betere basis voor de langere termijn. Ze hebben meer groeivooruitzichten en betere marges."

Toch zijn er op de korte termijn negatieve invloeden op het Roche-aandeel. Eén van Roches belangrijkste oncologiemedicijnen is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bekeken en het ziet er naar uit dat het zijn indicatie als medicijn tegen borstkanker verliest. Deze afwijzing heeft het aandeel hard geraakt. En er is ook nog een veelbelovend medicijn tegen diabetes, dat veelbelovend was maar waarschijnlijk niet door de ontwikkelingspijplijn komt zoals werd verwacht. Swinand: "Dat zijn twee slechte berichten die hun impact op de koers niet hebben gemiost, maar op de langerer termijn staat Roche er goed voor. Eenbelegger moet voorbij de korte termijn perikelen kijken en de waarde op lange termijn vinden."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten