BP van lieveling tot paria van beleggingsfondsen

Daar zit je dan als fondsmanager van een hoogdividend-, energie- of duurzaamheidsfonds met aandelen BP. Houden of verkopen?

Maarten van der Pas 16 juni, 2010 | 17:45
Facebook Twitter LinkedIn

"Verkopen is geen optie geweest", vertelt Mariëtte Maassen, fondsmanager van SNS Hoogdividend Aandelenfonds. "Wij vinden dat het aandeel BP teveel is afgestraft." Maar ook bijkopen van aandelen BP, nu de koers fors is gedaald, is volgens de fondsmanager niet overwogen. De Britse oliemaatschappij heeft een gewicht van 2 procent in de portefeuille van dit fonds.
Vanwege zijn hoge en regelmatige dividenduitkering is BP geliefd bij hoogdividendfondsen. Waar de markt zich afvraagt of BP wel dividend gaat uitkeren, deelt Maassen die twijfel niet. "Ik ga er vanuit dat BP dividend uitbetaalt. Dat is waarschijnlijk wel lager gezien de hoge kosten die de olieramp met zich meebrengt. Maar het concern genereert nog voldoende cashflow waardoor dividenduitkering mogelijk blijft.”

Ook bij energiefondsen was BP gewild. Frederic van Parijs, fondsmanager van ING Energy, zegt derhalve weinig last te hebben van de koersval van BP. "BP was onze grootste onderweging. Voor de ramp hadden we 2 tot 3 procent. BP was de darling van de markt, maar ik vond het aandeel iets te duur geworden." Van Parijs zegt inmiddels wel BP-stukken te hebben bijgekocht. Hoe groot de weging nu is wil hij niet zeggen.

Exitstrategie
BP was, hoe paradoxaal, ook goed vertegenwoordigd in duurzaamheidsfondsen. Voor de olieramp scoorde de oliemaatschappij beter dan gemiddeld op people, planet, profit dan andere ondernemingen in de energiesector. Dat daarin verandering is gekomen, nu de oilspill in de Golf van Mexico de grootste milieuramp ooit is voor de Verenigde Staten, mag duidelijk zijn.

Voor Robeco Duurzaam Aandelen was de verwijdering van BP uit de Dow Jones Sustainability Indices op 1 juni reden om zijn positie in BP te verkopen. De omvang van de olieramp in de Golf van Mexico, de langetermijneffecten daarvan op het milieu en de lokale bevolking én daarbij opgeteld de economische effecten en de reputatieschade voor BP hebben tot de verkoop geleid. Robeco heeft zijn verlies genomen. Op 30 april had BP nog een gewicht van 2,74 procent in het fonds.

Andere duurzaamheidsfondsen hebben nog in overweging of het belang in BP wordt afgebouwd of dat de oliemaatschappij helemaal uit het beleggingsuniversum wordt verbannen. SNS Duurzaam Aandelenfonds heeft de oliesector "under review" vertelt fondsmanager Hilde Veelaert. De olieramp was geen directe aanleiding voor de herziening. "Het is meer een samenloop van omstandigheden", aldus Veelaert. "Uiteraard wordt nu gekeken of BP nog steeds in aanmerking komt voor het fonds."
Vlak na  de ramp op 20 april heeft SNS Duurzaam wel een plukje BP-aandelen verkocht. Veelaert: "Dat was om beleggingstechnische reden. De koers ging omlaag en klom later weer. We dachten op dat moment dat de schade voor BP volledig ingeprijst zou zijn en verkochten. Dat bleek achteraf niet het geval."

Ook Dexia legt BP momenteel langs de duurzaamheidsmeetlat. De Belgische bank maakte eind april bekend dat zijn duurzaamheidsanalisten de oliemaatschappij onder een zogenaamd "DVI-alarm" hebben geplaatst (Duurzaam Verantwoord Investeren). Dat komt neer op een officiële waarschuwing aan alle fondsbeheerders dat BP "onder toezicht" staat.
"Na het alarm zijn  de beheerders begonnen de BP-posities in de duurzame fondsen af te bouwen", licht Wim Vermeir toe. Het hoofd investment management bij Dexia zegt dat BP onderwogen was in de fondsen van de bank. "We proberen de exitstrategie nu te optimaliseren door te verkopen als de koers van BP een opleving laat zien."
Of de posities in BP tot nul worden afgebouwd hangt volgens Vermeir af van de nieuwe duurzaamheidsanalyse. "Maar het ziet er naar uit dat BP niet meer thuishoort in een duurzaamheidsfonds." In de Dexia-fondsen Euro Energy en Sustainability Europe heeft BP een gewicht van respectievelijk 7,89 procent en 3,46 procent.

Feiten en aantijgingen
Om BP op dit moment opnieuw te beoordelen op duurzaamheid valt nog niet mee. De olieramp heeft inmiddels een grote politieke lading gekregen. “Feiten moeten van aantijgingen worden gescheiden”, schetst Manuel Adamini, hoofd ESG research bij SNS Asset Management, het dilemma. “Dat valt niet altijd mee. Toch is BP onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”
Adamini houdt momenteel de olie- en gassector tegen het licht en bedoordeelt bedrijven op ESG (Environment, Social en Corporate Governance). Begin juli valt het besluit of BP kan worden gehandhaafd in SNS’ duurzaamheidfonds of niet en of het wordt uitgesloten voor het hele beleggingsuniversum.

Wat er momenteel rond BP gebeurt is lang niet allemaal rationeel. Dat maakt het voor fondsmanagers én beleggers lastig om iets van het aandeel te vinden. Het is moeilijk om te bepalen wat wel en wat niet aan opruimkosten en claims is ingeprijst in de koers. “Beleggen in BP heeft nu meer met gokken dan met beleggen te maken”, aldus Veelaert van SNS.

UPDATE
BP maakte woensdag bekend dat het de komende drie jaar 20 miljard dollar in een fonds stopt waaruit opruimkosten van wen vergoedingen voor de olieramp worden betaald. De 20 miljard dollar is
geen definitief bedrag is. Als blijkt dat de kosten voor bijvoorbeeld milieuherstel en schadevergoedingen aan burgers en het bedrijfsleven hoger uitvallen, dan zal BP nog meer geld in het fonds moeten storten.
Verder keert het olieconcern over de eerste drie kwartalen van dit jaar geen dividend uit. BP zegt begin 2011 te zullen bezien of het uitkeren van dividend hervat kan worden. Dan hoopt het bedrijf ook meer zicht te hebben op de impact van de olieramp. Beleggers lopen door het uitstel van dividend 10 miljard dollar mis.


Lees ook
Faites vos jeux met BP


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten