Spectaculaire koerssprong aandeel Philips na schikking $1 miljard

De schikking van $1,1 miljard die Philips treft in de apneu-zaak maakt beleggers euforisch: de koers van het aandeel Philips opent 37% hoger.

Robert van den Oever 29 april, 2024 | 10:59
Facebook Twitter LinkedIn

philips

Philips (PHIA) heeft een belangrijk nieuw groot stuk duidelijkheid gegeven over de afwikkeling van de apneu-kwestie door een schikking van $1,1 miljard te treffen in Amerikaanse classaction rechtszaken met patientenorganisaties over letselschade en met de Amerikaanse medische toezichthouder, die in ruil daarvoor afzien van verdere claims. Daarvoor neemt Philips in het eerste kwartaal een voorziening van €982 miljoen.

Daarnaast maakt Philips bekend dat het van zijn verzekeraars €540 miljoen uitgekeerd krijgt om productaansprakelijkheidsclaims te voldoen.

Met de schikking komt een einde aan een groot stuk onzekerheid rondom het aandeel, zegt Morningstar-analist Javier Correonero in een reactie. Bovendien gingen beleggers volgens de ananlist waarschijnlijk uit van een hoger schikkingsbedrag. Het schikkingsbedrag is lager dan de raming van ING-analisten die vooraf uitgingen van €3 miljard. Het aandeel Philips opent een spectaculaire 37% hoger, waarna de winst al snel iets vermindert naar nog altijd maar liefst 28% op €25,44.

 

Morningstar maatstaven over aandeel Philips

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Fair Value: €21
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Orderinname Philips gedrukt door China

Een operationeel pijnpunt uit eerdere kwartalen is de orderinname, die al zes kwartalen op rij is gedaald. Over het eerste kwartaal bedraagt die -3,8%, dus het zevende kwartaal op rij in de min, maar toch zit daar een lichtpuntje in, want Philips-CEO Roy Jakobs wijst in zijn toelichting  op China als reden. Zonder China mee te tellen is de orderinname juist gegroeid, aldus de Philips-CEO. 

De voorziening van €982 miljoen voor de schikking in de VS (met nog twee andere voorzieningen voor Respironics in totaal €1,1 miljard) vertekent de resultaten, want die leidt tot een nettoverlies in het eerste kwartaal van €998 miljoen, tegen €665 miljoen verlies in het eerste kwartaal van 2023, toen er €868 miljoen aan voorzieningen in verwerkt zat.

 

Verwachtingen over aandeel Philips

Philips verhoogt zijn verwachting voor de vrije kasstroom in 2024 naar €09-1,1 miljard. Daar zit wel de verzekeringsuitkering in, maar niet de schikking in de patienten classaction, want die wordt in 2025 uitbetaald.

Verder gaat Philips voor 2024 uit van een vergelijkbare omzetgroei van 3-5% en een aangepaste EBITA-marge van 11-15%. In het eerste kwartaal waren die respectievelijk 2% en 9,4%.

 

Morningstar handhaaft Fair Value voor aandeel Philips

Morningstar-analist Correonero handhaaft zijn Fair Value calculatie van €21 per aandeel Philips. De schikking is weliswaar goed nieuws, maar toch loopt Philips volgens hem nog altijd het gevaar van reputatieschade en omzetverlies op de lange termijn. De Amerikaanse toezichthouder heeft Philips verboden om nog langer nieuwe apneu-apparaten te verkopen in de VS. Dat zal volgens de analist leiden tot een permanent verlies van marktaandeel. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten