Wordt de recessie toch erger dan verwacht?

Economie onder de loep - 2 maart 2009

Pieter Bailleul 02 maart, 2009 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn
Er was deze week geen goed nieuws te melden. Vorige week kon u in dit wekelijks topic lezen hoe het ‘oog van de kredietstorm’ zich verplaatst had naar Centraal- en Oost-Europa. De vrees voor een verwoestende impact van de financiële crisis op de landen in deze regio, die toch al krap bij kas zitten, verstomde nadat zowel de World Bank als de European Bank for Reconstruction and Development en de European Investment Bank hun plannen kenbaar maakten om tot 25 miljard euro in de Oost-Europese regio te pompen. Ook de leiders van de Europese landen lieten dit weekend verstaan de individuele landen bij problemen te zullen helpen.

r> Ook in Amerika houdt president Barack Obama de vinger aan de pols van de economie. Citigroup werd deze week voor de derde keer geholpen. Sinds vrijdag is de Amerikaanse overheid in het bezit van 36% van de vrijstaande aandelen. Het akkoord tussen Citigroup en de VS laat de staat immers toe om de preferente aandelen van Citigroup die zij eerder kreeg in november, om te zetten in gewone aandelen. Een maatregel om de balans van de bank te verstevigen.

Ander slecht nieuws kwam er in de Verenigde Staten over het overheidstekort. Obama meldde eerder in de week dat dit voor 2009 zal oplopen tot ruim 1.750 miljard dollar. Verder konden ook de macro-economische cijfers geen steun bieden. Het consumentenvertrouwen in de VS viel in februari tot het laagste peil ooit, de verkoop van nieuwe woningen verslechterde en de krimp in het Amerikaanse bruto binnenlands product voor het vierde kwartaal van 2008 werd van -3,8% naar -6.2% bijgesteld.

Daarmee krimpt de economie in de Verenigde Staten het sterkst sinds 1982. Als kers op de taart kwamen de werkloosheidscijfers heel wat hoger uit, ondanks de resem maatregelen die de Amerikaanse overheid neemt om de crisis het hoofd te bieden. Het is duidelijk dat de economie in de Verenigde Staten nog steeds geen steun gevonden heeft.

Eurozone
In Europa was het nieuws niet prettiger. De Duitse Ifo index, een maatstaf voor het ondernemersvertrouwen viel tot zijn laagste peil in 26 jaar. Het CPI inflatiecijfer, werkloosheid en vertrouwen doen ons vermoeden dat Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, de rente tijdens de volgende bijeenkomst, op 5 maart, met 50 basispunten zal verlagen tot 1,50%. Daar kwam bovenop dat de industrie in Europa af te rekenen krijgt met een sterke terugval in het aantal orders.

Dat zet de eerste echte uitdaging sinds het ontstaan van de Europese Unie extra in de verf. De leiders van de 27 Europese lidstaten kwamen dit weekend samen voor een crisisvergadering over de aanhoudende economische moeilijkheden. De vergadering was bedoeld als voorbereiding op de G20 top begin april. De top sloot eerder teleurstellend. Er kwam geen groots actieplan. Wel gaven de Europese leiders opnieuw aan dat protectionisme niet de oplossing is voor de huidige crisis. Ze sloten de rangen en willen daarmee het vertrouwen terugbrengen.

Goud
Goud kon zijn positie boven de “magische” grens van 1000 dollar per ons deze week niet handhaven. Toch sprak The Economist, net zoals we vorige week aangaven, ook over een mogelijke bubbel in goud. Terwijl de vraag naar goud in de juwelenmarkt sterk afneemt, beleggen steeds meer beleggers in goud ETFs als bescherming tegen de economische crisis. In datzelfde artikel is te lezen dat het beperkte aanbod en de grote bereidheid om goud te komen bij rijke beleggers, de prijs tot 2.300 dollar per ons kan drijven. Een echte bubbel dus.

Deze week
Het is uitkijken naar de beslissingen van de verschillende centrale banken. Op 5 maart maken zowel de Bank of England (BoE) en de Europese Centrale Bank (ECB) hun rentebeslissing bekend. Van deze laatste wordt verwacht dat zij haar rentevoet met 50 basispunten zal verlagen tot 1,50%. Er is maar weinig dat de ECB tegenhoudt: de inflatie ligt duidelijk beneden de referentie van 2%, de werkloosheidscijfers blijven stijgen en het vertrouwen (zowel bij consumenten als ondernemers) viel zeer sterk terug. Ook de Britse centrale bank (Bank of England) zal waarschijnlijk deze week haar rente met 50 basispunten naar beneden bijstellen. Daarmee zou de referentierente in het Verenigd Koninkrijk dalen tot 0,50%, een nieuw record.

Verder krijgen we in de VS meer informatie over het bestedingsgedrag van de consumenten, het ISM rapport over de Amerikaanse verwerkende industrie en cijfers over de arbeidsmarkt. Verwacht wordt dat de neerwaartse lijn die de economie al een tijdje volgt, verder zal worden gezet. Het ziet er niet naar uit dat een verbetering verwacht moet worden.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten