Economie onder de loep (februari week 1)

Is de bodem in zicht? Het is wachten op de vertrouwensindicatoren later deze week.

Pieter Bailleul 09 februari, 2009 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn
Zoals we in de editie van vorige week schreven, blijven de verwachtingen somber en is er op dit moment geen hoop op een snel economisch herstel. Het PMI, een indicator voor de gezondheid van de economie, zakte in de Eurozone in januari tot 34,4. Hoewel het cijfer duidelijk beneden de grens van 50 blijft, wat erop wijst dat de economie nog verder verslechtert, is de val van het PMI minder hevig dan de vorige maanden. Kijken we naar het globale PMI, dan zien we dat dit een licht positieve trend aanzet.

Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) wil het allemaal nog even aankijken. Zoals verwacht bleef de rente onveranderd op 2%. De toon van d

e voorzitter was wel opmerkelijk. Tijdens vorige rentebeslissingen gaf Trichet nog aan de Amerikaanse en Britse centrale banken niet te zullen volgen en de rente niet te zullen laten zakken tot het nulpunt. In zijn toelichting deze maand gaf Trichet aan het krimpen van de Europese economie in de gaten te houden en sloot hij niet uit dat de ECB in maart haar rente met 50 basispunten zou kunnen laten zakken.



De Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, doet er alles aan om onzekerheid te vermijden en liet haar rente – in lijn met de verwachtingen - dan ook zakken met 50 basispunten tot 1%. De krediettunnel blijft voor de Britse economie nog pikdonker en de beschikbaarheid van kredieten blijft vooralsnog een van de belangrijkste problemen. Voor de rentebeslissing in maart blijft het gissen. De markt is verdeeld en wacht op (slechtere) economische cijfers die de komende weken waarschijnlijk als richtingaanwijzer voor de BoE zullen fungeren.

Naast de rentebeslissingen gaf voornamelijk Duitsland, de grootste Europese economie, nog enkele negatieve cijfers mee: de industriële productie en het aantal orders daalden zeer sterk. De inflatie in de eurozone lijkt voorlopig geen probleem te zullen vormen. In december ging de Producer Price Index (PPI), een indicator voor de toekomstige inflatie, stevig naar beneden. De belangrijkste oorzaak is de felle daling in de energieprijzen. Deze cijfers geven de ECB de mogelijkheid om de rente volgende maand te laten zakken om de economie meer ademruimte te geven.

In de Verenigde Staten wordt gevreesd dat de hoge werkloosheidscijfers zullen leiden tot minder consumptie. Bijna 8 op de 100 werkwillige Amerikanen kan dezer dagen geen job vinden. Januari alleen al was goed voor een terugval van bijna 600,000 banen, de derde maand op rij dat het aantal beschikbare arbeidsplaatsen met meer dan een half miljoen zakt.

China deed het deze week dan weer uitstekend. Het Chinese PMI zette zijn opwaartse tocht in januari verder en ook de hoeveelheid geleend kapitaal is sterk gestegen. Die cijfers wijzen op een toenemend vertrouwen en een herstel in de investeringen. Een verbering van de Chinese economie is belangrijk voor het herstel van de wereldeconomie en ook deze cijfers doen vermoeden dat de bodem in zicht is.

Er is geen twijfel mogelijk dat 2009 een moeilijk jaar wordt met niet al te best macro-economisch nieuws. De cijfers van de afgelopen week zijn in lijn met de verwachting dat de economie zich dit jaar wel geleidelijk zal weten te herstellen.


Economische indicatoren deze week
Deze week is het uitkijken naar de cijfers over het bruto binnenlands product (BBP) voor de eurozone. Verwacht wordt dat dit de neerwaartse trend uit het derde kwartaal zich ook in het vierde kwartaal van 2008 verder heeft doorgezet. Daarmee belandt de eurozone in de eerste recessie sinds het ontstaan van de Europese Monetaire Unie in 1999.

Het Britse werkloosheidscijfer wordt verwacht hoger te spurten. Dat is geen goed nieuws voor het vertrouwen, en het is afwachten hoe de verschillende vertrouwensindicatoren die deze week gepubliceerd worden zullen reageren. Daarbij gaat het onder meer over de Europese Sentix Investor Confidence, het Japanse consumentenvertrouwen en dat in Amerika. Tot slot sluiten we deze week af met de publicatie van het vertrouwenscijfer van de Universiteit van Michigan voor februari. Benieuwd ook hoe het uitdraait met de plannen van Obama, die worden verwacht voor het politieke reces in de VS, dat begint op 13 februari.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten