Cash & Morningstar Awards in België

Voor de tweede keer op rij werden in België gezamenlijk awards uitgereikt door Morningstar en beleggersmagazine Cash. In totaal werden er vijftien awards uitgereikt aan fondsbeheerders.

Morningstar Europe Editor 22 maart, 2004 | 10:37
Facebook Twitter LinkedIn
Cash en
Morningstar reikten in de beurs van Brussel op 28 januari een vijftiental awards uit aan beheerders van beleggingsfondsen tijdens een zeer druk bezochte bijeenkomst. Naast dat er 11 categorie-awards waren te verdienen, waren er twee awards voor het hoogste rendement over een 1-jaars en 3-jaars periode en twee prijzen voor innovativiteit.

In de volgende categorieën werden de winnaars bekroond:

Morningstar & Cash Awards

ight" class="smallbold">

Belgische Aandelen Osiris Strategic Belgian Stocks
Europese Aandelen Dexia Invest Emu Small Cap
Amerikaanse Aandelen Janus Strategic Value Fund
Internationale Aandelen Contrarian Equities
Sectorfondsen Merril Lynch IIF World Financial Fund
Pensioensparen Argenta Pensioenspaarfonds
Mixfondsen Universal Invest Low
Europese Obligaties Bonds@work
Internationale Obligaties KBC Bonds Inflation Linked Bonds
Thesaurie DWS Euro Reserve
Click/Garantie Interselex Fix 4 Security Double Up
Meest innovatieve fonds PAM Equities Europe Recovery
Meest innovatieve emittent Deutsche Bank
Hoogste rendement 1 jaar Fidelity Funds Thailand
Hoogste rendement 3 jaar Merrill Lynch IIF World Gold Fund


De toekenning van categorie-awards geschiedt op basis van de prestaties van fondsen binnen de Morningstar Categorie waartoe zij behoren. Er wordt gekeken naar het rendement over 2003 en de rating score (de zogenoemde Morningstar Risk Adjusted Return) die de basis vormt van de Morningstar Rating en rekening houdt met rendement, risico en kosten over een periode van drie jaar. De toekenning van deze prijzen geschiedt volgens het door Morningstar opgestelde rekenmodel.

Voor de toekenning van de innovativiteitsprijzen werd een jury gevormd door Morningstar-medewerkers en Cash-redacteuren. Uit de inzendingen kozen zij de meest innoverende fondsaanbieder en fonds.

De prijzen voor hoogste rendement over 1 jaar en over 3 jaar werden berekend door in de database van Morningstar te speuren naar fondsen die in België verkrijgbaar zijn en die over deze perioden het hoogste rendement in euro’s lieten zien.

In totaal dongen er ruim 4000 fondsen mee naar een award. Tijdens de feestelijke uitreiking die in de beurs van Brussel plaatsvond waren ruim 350 geïnteresseerden – waaronder vele fondsbeheerders – aanwezig. Don Phillips – managing director van Morningstar uit Chicago – was de belangrijkste spreker. Hij benadrukte dat beleggers niet zonder goede informatie kunnen en dat grafische voorstellingen veel krachtiger zijn in het overbrengen van een boodschap dan tabelletjes met cijfers. ‘Tot op heden hebben veel beleggers teleurstellende ervaringen met beleggingen doordat ze op zich goede fondsen op een slechte manier combineren en op verkeerde momenten in en uit de markt stappen,’ aldus Phillips.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten